Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   A fost majorat tariful la…

A fost majorat tariful la gaz pentru consumatorii finali: 15 lei și 18 bani pentru un metru cub de gaze

Cetățenii vor achita un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, cu 4 lei și 18 bani mai mult decât în prezent. ANRE a aprobat prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA, ceea ce constituie 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi afișat în facturi din ianuarie.

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița a declarat că tarifele pentru consumatorii casnici care consumă până la 150 m3, vor rămâne neschimbate pentru lunile ianuarie, februarie, martie.


Moldovagaz a cerut majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus.

La 20 ianuarie, responsabilii din cadrul companiei Moldovagaz au anunțat că au transferat în întregime concernului rus Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie. Asta după ce Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic, iar Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus printr-o dispoziție transferarea în avans a plăților compensațiilor la facturile la gaz pentru lunile ianuarie, februarie și martie.

R. Moldova se confruntă începând de joi, 20 iauarie, cu stare de urgență după ce, potrivit Guvernului de la Chișinău, Gazprom a respins cererea de amânare a plății avansului pentru gazele naturale și a avertizat că există riscul ca începând cu ziua de vineri, 21 ianuarie, să ne fie tăiat gazul.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.