Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Moldovagaz anunță că a…

DOC Moldovagaz anunță că a expediat ANRE-ului solicitarea privind majorarea tarifului la gazele naturale: „tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2022”

Imagine simbol

SA „Moldovagaz” anunță că a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali până la 26 675 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 31,5% mai mult față de tariful actual.

„SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Astfel conform proiectul calculelor prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate cu includerea parțială a componentei de corectare, formată de la începutul anului de gestiune, se propune să fie majorat până la 26 675 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 31,5% mai mult.

Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă continuă a prețurilor de achiziție. Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, anunță compania într-un comunicat.

Astfel, tariful pentru consumatorii finali, cu TVA inclus, ar urma să fie de 29 de lei și 87 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. Potrivit SA „Moldovagaz”, tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2022.

În acest context, ANRE anunță că specialiștii din cadrul Agenției vor examina argumentele invocate de furnizor și „vor reveni cu o decizie asupra proiectului în termeni proximi”.

Pe 6 septembrie, președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționa că va cere ANRE-ului un tarif de 29 de lei, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale.

„Conform prognozei noastre, excluzând abaterile tarifare pentru acest an, tariful pentru un metru cub de gaze pentru consumatori va fi de 29 de lei. Decizia va fi luată de autoritatea de reglementare de stat în cadrul unei ședințe publice”, anunța Vadim Ceban într-o postare pe pagina sa de Telegram.

Moldovagaz va expedia ANRE-ului solicitarea privind majorarea tarifului la gaze până la sfârșitul lunii septembrie. Ceban: „Tariful va fi de 29 de lei. Ne consultăm cu ANRE”

Recent, într-un interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1, Vadim Ceban a declarat că, în septembrie, tariful pentru un metru cub de gazele naturale ar trebui să fie de 36 de lei, în contextul în care, în această lună, R. Moldova cumpără gaze naturale din Rusia la prețul de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august. Totuși, Vadim Ceban a spus că în această lună Moldovagaz va solicita repetat ANRE-ului să aprobe tariful de circa 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale pentru consumatorii finali. 

Șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, susținea că adresarea către ANRE, privind majorarea tarifului la gazele naturale va fi bazată pe calculele prezentate în luna iulie, adică 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Prețul de achiziție a gazelor naturale importate de R. Moldova în luna septembrie va fi de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august, a anunțat pe 1 septembrie, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.