Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Tiraspolul acuză Chișinăul de acțiuni…

Tiraspolul acuză Chișinăul de acțiuni „perfide” în contextul reducerii cu 40% a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană. Reacția șefului de la „Moldovagaz”

Așa-numitul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a convocat marți, 1 noiembrie, așa-numitul Consiliu de Securitate din regiunea transnistreană, în contextul reducerii cu peste 40% a volumului livrărilor de gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului. Potrivit serviciul de presă al lui Krasnosesnki, prin acțiunile „perfide” ale Chișinăului este pusă în pericol „industria și bunăstarea economică a republicii”.

În context, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, spune că întreprinderea nu are relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene, ci interacționează cu societatea Tiraspoltransgaz și poate livra gaze „în funcție de îndeplinirea de către contraparte a condițiilor contractuale”.

„SA „Moldovagaz” a anunțat Transnistria despre restricționarea furnizării de gaze naturale la 69 de milioane de metri cubi pe lună (2,3 milioane de metri cubi pe zi). Spre comparație, în octombrie, au fost furnizați zilnic 3,9 milioane de metri cubi, iar acest volum nu a acoperit cererea cu o treime. În cadrul ședinței, s-a menționat că pentru consumul intern al populației, asigurarea infrastructurii sociale și a industriei din Transnistria, este nevoie de aproximativ o sută de milioane de metri cubi de gaz pentru o lună. Alte 90 de milioane de metri cubi sunt necesari pentru a genera energie electrică pentru export în Moldova (pentru aprovizionarea 100% a pieței de energie a statului vecin).

Membrii Consiliului de Securitate au remarcat că, prin aceste acțiuni, Moldova a încălcat grav acordul existent între Moldovagaz și Gazprom, potrivit căruia, din 171 de milioane de metri cubi de gaze furnizate R. Moldova, 118 milioane ar trebui să fie trimise către Transnistria.

Participanții la întâlnire au calificat astfel de acțiuni restrictive ale Moldovei ca fiind fără precedent și perfide, subliniind că în acest fel sunt puse în pericol întreaga industrie și bunăstare economică a republicii”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al lui Krasnosesnki.

Astfel, Tiraspolul ar urma să aplice un regim de economie a gazelor naturale. „În primul rând, restricțiile vor afecta entitățile economice”, mai anunță așa-numiții oficiali de la Tiraspol. Totodată, la indicația lui Krasnoselski, Tiraspolul pregătește noi solicitări către Rusia privind livrările de gaze naturale. Așa-numitul lider de la Tiraspol a propus prelungirea stării de urgență pe teritoriul regiunii transnistrene până la 1 decembrie.

La ședința așa-numitului Consiliu de Securitate de la Tiraspol a participat și șeful Centralei de la Cuciurgan, Valentin Trubceanin. Acesta a declarat că „nu există probleme în ceea ce privește furnizarea de energie electrică în interiorul republicii”.

„În prezent, funcționează o unitate de alimentare, care acoperă nevoia internă de electricitate și oferă, de asemenea, căldură locuitorilor din Dnestrovsk. În cazul opririi complete a furnizării de gaze naturale către MGRES, întreprinderea dispune de o rezervă de cărbune de 75 000 de tone, care va asigura republica cu energie electrică pentru mai mult de două luni”, se mai arată în comunicatul serviciului de presă al lui Krasnosesnki.

Vadim Ceban, șeful de la „Moldovagaz”, spune că întreprinderea „interacționează cu societatea Tiraspoltransgaz” și poate livra gaze „în funcție de îndeplinirea de către contraparte a condițiilor contractuale”.

„SA „Moldovagaz” nu are relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene. Întreprinderea, în cadrul legislației naționale a R. Moldova, interacționează cu societatea Tiraspoltransgaz și are dreptul de a distribui în mod independent volumele de gaze naturale achiziționate, în funcție de îndeplinirea de către contraparte a condițiilor contractuale”, a anunțat Ceban pe Telegram.

Concernul rus Gazprom a confirmat pe 28 octombrie volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ulterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că 5,7 milioane de metri cubi pe zi reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului și a explicat cum va fi repartizat gazul livrat de ruși: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng.

„Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, a anunțat pe 21 octombrie Andrei Spînu.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.