Principală  —  Ştiri   —   Concernul rus Gazprom a confirmat…

Concernul rus Gazprom a confirmat volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în noiembrie, anunță Ceban

Foto: Profimedia Images

Concernul rus Gazprom a confirmat volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 28 octombrie, de președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban. 

„(…) Prețul preliminar al transportatorului de gaze naturale va fi de 821,58 dolari pentru mia de metri cubi pentru Moldovagaz SA”, a spus Ceban într-o postare pe Telegram.

Pe 20 octombrie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a transferat în întregime către gigantul rus „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022, în mărime de 53,5 milioane dolari SUA, precum și avansul în proporție de 50% pentru luna octombrie, în mărime de 27,4 milioane dolari SUA.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că SA „Energocom” va acorda un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”, fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor.

Potrivit ministrului Spînu, „pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale” s-a luat decizia ca SA „Energocom” să încheie un contract de împrumut cu SA ,,Moldovagaz”, prin care să acorde SA „Moldovagaz” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:

  • Suma împrumutului: 1 050 de milioane lei moldovenești (MDL);
  • Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
  • Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
  • Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);
  • Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

Pe 30 septembrie, compania Moldovagaz a primit de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie, a anunțat viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a menționat faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.