Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Vom achita peste 29 de…

Vom achita peste 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale. Noul tarif intră în vigoare de la 1 octombrie

Imagine simbol

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici vor achita 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de vineri, 23 septembrie. Noul preț stabilit de ANRE este cu 6 lei și 28 de bani mai scump față de tariful actual.

„Pentru acoperirea costurilor prognozate pentru procurarea gazelor naturale pentru trimestrul patru al anului 2022, în cazul în care prețurile reglementate vor intra în vigoare din 1 octombrie curent, este necesar ca acestea să fie stabilite în mărime de 26 113 pentru o mie de metri cubi, preț ce este cu 562 de lei mai mic comparativ cu prețul solicitat de întreprindere (Moldovagaz n. red.), iar față de prețul mediu în vigoare este în creștere cu 5 827 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 28,7 %”, a declarat Alexandru Ursu, șef de Departament în cadrul ANRE.

Pe 19 septembrie 2022, S.A. „Moldovagaz” anunța că a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali până la 26 675 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 31,5% mai mult față de tariful actual.

„SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Astfel conform proiectul calculelor prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate cu includerea parțială a componentei de corectare, formată de la începutul anului de gestiune, se propune să fie majorat până la 26 675 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 31,5% mai mult.

Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă continuă a prețurilor de achiziție. Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, anunța compania într-un comunicat.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, pe 13 septembrie, modificarea Metodologiei de calculare, de aprobare şi de aplicare a tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale.

Conform ANRE, printre „finalitățile urmărite prin elaborarea proiectului de modificare a Metodologiei” este inclusă „asigurarea funcționării eficiente și asigurarea viabilității financiare a întreprinderilor de gaze naturale prin stabilirea prețurilor reglementate care să acopere costurile minime, reale şi necesare în legătură cu desfășurarea activităților reglementate”.

Astfel, potrivit noii Hotărâri a ANRE, noţiunea „componenta de corectare a venitului reglementat” va fi înlocuită cu „componenta de corectare a venitului reglementat – valoarea rezultată din diferenţa dintre venitul reglementat actualizat şi cel efectiv înregistrat în aceeaşi perioadă de timp (excedent sau deficit tarifar)”.

În cazul ajustării prețurilor reglementate în decursul anului de gestiune, componenta de corectare formată de la începutul anului de gestiune până la momentul ajustării prețurilor reglementate va fi inclusă în calculul prețurilor ajustate astfel ca să asigure cel puţin recuperarea integrală a costurilor justificate ce vor fi suportate de furnizor din momentul ajustării prețului reglementat până la sfârșitul anului de gestiune, se mai arată în document.

DOC Metodologia de calculare a tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, modificată de ANRE pentru „neadmiterea situaţiei de acumulare a datoriilor faţă de furnizorii externi”

Prețul de achiziție a gazelor naturale importate de R. Moldova în luna septembrie este de circa 1 882 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu peste 424 de dolari mai mult decât în luna august, a anunțat pe 1 septembrie, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.