Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Tariful pentru gaze naturale ar…

Tariful pentru gaze naturale ar putea scădea. Vadim Ceban: „O bună parte din devierile financiare care au fost incluse în tarif au fost recuperate”

Sursa: Youtube

Tariful pentru gazele naturale ar putea fi ajustat în următoarele săptămâni. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, care a afirmat că compania și-a recuperat devierile financiare înregistrate anterior.

În contextul scăderii prețului de achiziție a gazelor naturale, Ceban a spus că „teoretic există” premise pentru reducerea tarifului final pentru consumatori.

„Cred că noi peste o săptămână, înainte de Paști, vom prezenta la ANRE calculele noastre și împreună cu regulatorul, dacă vor fi aceste premise, vom fi primii care vom solicita ajustarea, corectarea, tarifului. Deja o bună parte din devierile financiare care au fost incluse în tarif în octombrie 2022 au fost recuperate în perioada când au fost lunile de iarnă cu consum mai mare. Consider că aceste premise vor fi, doar depinde de decizia ANRE de când poate fi acest lucru”, a declarat președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” în cadrul unei emisiuni TV.

Întrebat despre viitorul tariful, Vadim Ceban a afirmat că, atunci când a fost calculat tariful în luna octombrie 2022, circa 6,5 lei au constituit devierile financiare acumulate de companie.

„Eu nu spun cifra, dar vă spun că în prețul de 30 de lei sunt incluse devierile de circa 6,5 lei. Totuși, nu înseamnă automat că va fi reducerea cu această cifră, pentru că volumele s-au micșorat, sunt costurile de distribuire și transport – care tot trebuie ajustate, de aceea alte costuri nu știu cum vor fi calculate și aprobate de ANRE. Nu însemnă în mod obligatoriu direct proporțional acestei cifre care reprezintă devierile financiare”, a mai spus Ceban.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a informat miercuri, 5 aprilie, că în urma unor analize preliminare a „constatat premise de micșorare a tarifelor și prețurilor reglementate pentru energia electrică livrată consumatorilor finali” și a solicitat furnizorilor prezentarea cererilor de ajustare a tarifelor până la data de 7 aprilie curent.

În luna aprilie, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus „Gazprom” către R. Moldova, care sunt redirecționate spre regiunea transnistreană, va fi de 673 de dolari pentru mia de metri cubi, a anunțat anterior Vadim Ceban.

SA „Energocom” a vândut către SA „Moldovagaz”, în lunile ianuarie-martie, circa 275 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediul ponderat de 1 095 dolari per mia de metri cubi (fără TVA).

Conform companiei de stat, prețul oferit a fost mai mic decât cel cu care „Gazprom” a livrat gaze naturale companiei „Moldovagaz” (1 107 dolari pentru mia de metri cubi, fără TVA).

„Gazele naturale vândute de SA „Energocom” au provenit din stocurile strategice, procurate începând cu toamna anului 2022, la prețuri de bursă din acea perioadă. Am acționat la acea vreme, că și toată Europa, prin achiziția de stocuri pentru a fi pregătiți de criză energetică, prețurile fiind comparabile sau mai mici decât în multe țări”, menționează compania într-un comunicat.

„Analizăm ofertele de pe piață, pentru a începe din nou să cumpărăm gaze, la prețuri care sunt mai avantajoase acum în comparație cu cele din perioada rece”, a spus directorul interimar al SA „Energocom”, Victor Bânzari.

Cotațiile de la bursă sunt de referință, lor li se adaugă costuri de transport, operaționale și logistice, mai menționează compania.

SA „Energocom” a fost împuternicită prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale să facă stocuri de gaze și ulterior să le vândă către „Moldovagaz”.