Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Președintele SA „Moldovagaz” anunță prețul…

Președintele SA „Moldovagaz” anunță prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna aprilie, care ajung în regiunea transnistreană

În luna aprilie, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus „Gazprom” către R. Moldova, va fi de 673 de dolari pentru mia de metri cubi, anunță luni, 3 aprilie, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Întreaga cantitate de gaze naturale de la furnizorul rus „va fi direcționată pentru necesitățile „Tiraspoltransgaz”, susține Ceban.

Pe 21 martie 2023, SA „Moldovagaz” a anunțat că, în luna precedentă, SAP „Gazprom” a asigurat livrarea către SA „Moldovagaz” a gazelor naturale în volum total de 176,7 milioane metri cubi sau 5,7 milioane metri cubi pe zi. Conform companiei, volumele livrate integral au fost redirecționate către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv întreprinderea „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului.

„În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară și totodată reducerea cererii SA „Energocom” de procurare a energiei electrice de la „Moldavscaia GRES” în a doua jumătate a lunii curente (n.red. luna martie), consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil. Gazele naturale contractate au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze ale Ucrainei și R. Moldova, în pofida prevederilor Acordului de Interconectare semnat de operatori, care prevede că conturile OBA trebuie să tindă spre zero”, anunța compania.

Contractul de furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” este valabil până pe 30 septembrie 2026.