Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Energia electrică s-ar putea ieftini.…

Energia electrică s-ar putea ieftini. ANRE anunță că a solicitat furnizorilor prezentarea cererilor de ajustare a tarifelor până la data de 7 aprilie curent

Imagine simbol

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că în urma unor analize preliminare a „constatat premise de micșorare a tarifelor și prețurilor reglementate pentru energia electrică livrată consumatorilor finali” și a solicitat furnizorilor prezentarea cererilor de ajustare a tarifelor până la data de 7 aprilie curent.

„ANRE a solicitat furnizorilor prezentarea cererilor de ajustare până la data de 7 aprilie curent, pentru a demara procedurile legale de micșorare a tarifelor și prețurilor în cel mai scurt timp. Săptămâna viitoare, vom anunța/publica pe site-ul anre.md toate informațiile la acest subiect”, anunță ANRE.

Pe 31 martie, SA „Energocom” anunța că în următoarea jumătate de an va procura energie electrică de la Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). Conform companiei de stat, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce ar constitui peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului.

R. Moldova va cumpăra energie electrică de la MGRES la prețul de 66 USD/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni, precizează reprezentanții SA „Energocom”.

De asemenea, conform SA „Energocom”, în luna aprilie, compania va cumpăra electricitate de la SN „Nuclearelectrica” SA din România, circa 17,4 mii MWh, echivalentul a 5,5% din necesar. Prețul unui MWh în baza acestui contract este de 450 RON (aproximativ 91 de euro/ MWh). La necesitate, în orele de vârf, societatea pe acțiuni poate achiziționa și de pe bursa română OPCOM.

În acest context, ANRE anunța că în urma semnării de către Energocom a unui nou contract privind achiziția de energie electrică de la Centrala termoelectrică Moldovenească (MGRES) s-au creat noi condiții pe piață și că prețul pentru energia electrică ar putea fi revizuit.

Din 1 ianuarie 2023, consumatorii Premier Energy, din centrul și sudul țării, achită 3,42 lei/kWh, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, achită 3,84 lei/kWh.