Principală  —  IMPORTANTE   —   SA „Energocom” anunță la ce…

SA „Energocom” anunță la ce preț a vândut companiei „Moldovagaz” circa 275 milioane de metri cubi de gaze naturale în lunile ianuarie-martie

În lunile ianuarie-martie, SA „Energocom” anunță că a vândut către SA „Moldovagaz” circa 275 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediul ponderat de 1095 dolari per mia de metri cubi (fără TVA).

Conform companiei de stat, prețul oferit a fost mai mic decât cel cu care „Gazprom” a livrat gaze naturale companiei „Moldovagaz” (1107 dolari pentru mia de metri cubi, fără TVA).

„Gazele naturale vândute de SA „Energocom” au provenit din stocurile strategice, procurate începând cu toamna anului 2022, la prețuri de bursă din acea perioadă. Am acționat la acea vreme, că și toată Europa, prin achiziția de stocuri pentru a fi pregătiți de criză energetică, prețurile fiind comparabile sau mai mici decât în multe țări”, menționează compania într-un comunicat.

„Analizăm ofertele de pe piață, pentru a începe din nou să cumpărăm gaze, la prețuri care sunt mai avantajoase acum în comparație cu cele din perioada rece”, a spus directorul interimar al SA „Energocom”, Victor Bânzari.

Cotațiile de la bursă sunt de referință, lor li se adaugă costuri de transport, operaționale și logistice, mai menționează compania.

SA „Energocom” a fost împuternicită prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale să facă stocuri de gaze și ulterior să le vândă către „Moldovagaz”.

Săptămâna trecută, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, anunța că „Moldovagaz” a întors SA „Energocom” o parte din împrumutul total în valoare de 1 miliard 50 de milioane de lei, contractat în toamna anului 2022 pentru achitarea datoriilor către „Gazprom” pentru consumul de gaze. Potrivit lui Vadim Ceban, plata integrală a împrumutului este programată pentru sfârșitul lunii aprilie.