DETALII NOI: Una din firmele care a obținut credite de miliarde, fondată inițial de un fost acționar rus de la Banca de Economii

„Caritas-Group” SRL, firmă care a obținut 1, 86 miliarde de lei, 13 milioane de USD și 28,9 milioane de euro, care este administrată şi fondată de Andrei Nirauţa Anatolie, o persoană dependentă de droguri, dată dispărută de familia sa, a avut la fondare, în 2012, un alt fondator și administrator, care era şi acţionar important la Banca de Economii. Este vorba de Aleksei Kucherenko, un cetăţean rus, administrator al off-shorului „Garant-Group”, firmă ce deţine 4,62% din acţiunile BEM-ului.

Acest off-shor figurează pe pagina Băncii de Economii printre principalii acţionari, situându-se pe locul 6 după importanţă, depăşind cu trei poziţii compania CA “Klassika Asigurări” S.A., reprezentată de Ilona Shor şi controlată de Ilan Shor.

Precizăm că, ZdG a vorbit cu tatăl lui Andrei Nirauţa, fondatorul actual de la Caritas Group, firmă ce a obţinut de la Banca Socială un credit de aproximativ 3 miliarde de lei. Anatolii ne-a spus că nu cunoaşte unde se află fiul său şi după ce forţele de ordine i-au prezentat probele împotriva lui Andrei acesta este îngrijorat de soarta sa. Bărbatul afirmă că posesorul unui credit de miliarde ar fi dependent de droguri şi ar fi petrecut mai mult timp la centrele de reabilitare.

Totodată, firma „Danmira” SRL, cea care a obținut credite de 29,6 milioane de USD, 101 milioane de euro și 720 milioane de lei de la Banca Socială, înregistrată acum pe numele Natalia Răilean Vladimir a fost înregistrată inițial, în noiembrie 2012, pe numele lui Tudor Negru Vasile, din s. Câpești, r. Cantemir, cetățean al R. Moldova, studii medii speciale, fondator la ÎI ,,Negru Tudor”, nesupus militar, căsătorit și domiciliat orașu1 Cantemir str. Luceafàrul 21.

Interesant este faptul că firma „Danmira” SRL a fost fondată pe 19 noiembrie 2012, perioadă în care fondatorul era judecat, într-un dosar instrumentat de Centrul Național Anticorupție și examinat la Judecătoria Cantemir.

Sentința pe acest caz a fost pronunțată la data de 13 noiembrie 2012, cu doar 6 zile înainte ca firma să fie fondată și înregistrată la Camera Înregistrării de Stat. Coincindență sau nu, Tudor Negru, în urma sentinței, Tudor Negru a fost eliberat de răspunderea penală și amendat cu 3 mii de lei, după ce în prealabil și-a recunoscut vina. Negru era învinuit că ar fi primit mită.

Conform informațiilor din sentința Judecătoriei Cantemir, Negru Tudor Vasile, având scopul primirii de bani ce nu i se cuvin, susținând că are influență asupra funcționarilor din cadrul șco1ii profesionale Leova, aflându-se în orașul Cantemir, în perioada 16-18 august 2012, a pretins de la Denis Halimocichin, pentru sine și functionarii menționații, bani în sumă de 550 euro, pentru a perfecta și elibera certificate precum că, cetățeanul Halimocichin a absolvit cursurile din cadrul școlii de meserii nr. 15 din orașul Cantemir, la specialitatea Construcții ,,Tencuitor”.

La data de 18 august 2012, aflându-se în orașu1 Canternir, lângă sediul fostei șco1i de meserii nr. 15 de pe strada Ștefan Vodă 14, a primit pentru acțiunile sale, de Ia Denis Halimocichin suma de 550 euro. Inculpatul Negru Tudor Vasile, a încheiat cu procurorul acord de recunoatere a vinovăției, în instanță. Astfel, a fost pedepsit doar cu amendă. Peste 6 zile de la sentință, Tudor Negru a fondat firma care la finele lunii noiembrie a obținut aproximativ 3 miliarde de lei, credit suspect de la Banca Socială.

Acumm în martie 2015, conform informațiilor de la CÎS, fondator și administrator este o oarecare Natalia Răilean Vladimir. SRL-ul se află pe str. Meșterul Manole, 12, în clădirea SA „Alimentarmaș”, acolo unde se oferă în chirie mai multe oficii. Persoana de la recepție a confirmat faptul că, anterior, aici arenda „Danmira” SRL. Acesta ne-a zis că SRL-ul nu mai activează acolo de vreo jumătate de an, dar că, periodic, vine o persoană care ia corespondența.

ZdG l-a căutat pe Tudor Negru. Din satul său natal ni s-a spus însă că acesta a plecat, împreună cu familia, de mai mult timp în Olanda. Nimeni însă nu a putut să ne ofere datele sale de contact sau să precizeze cu ce se ocupă în „țara lalelelor”.

Alexandru BOLFA
Victor MOȘNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Pai aici dupa cum se vede baetii nu au numai furturi aici au si un sir de omoruri exzact cum sa intimplat si cu deputatul impuscat

  2. Maria Popa

    Bun, cu ,, Beneficiarii de miliarde in vluta”, carora nici prin gând nu le trece cat sunt de bogati, dar muncesc prin alte tari sau sunt trecuți la Domnul este clar .
    Dar cine era responsabil de miliardele transferate si cum se face ca nimeni nu este tras la rispondere ? Chiar ne socot dobitoci si cred ca suntem aborigeni? Cum sa più capetenie la banca statului pe un dobitoc ca Ilan Șor, un camelion care pe care dupa cum îl misca asa își schimba culoarea!
    Pidari si altceva nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *