Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM planifică pentru această duminică…

PSRM planifică pentru această duminică mai multe mitinguri, dar nu face niciun anunț public: Au fost rezervate șapte spații din capitală

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a rezervat pentru ziua de duminică, 6 noiembrie, mai multe spații din capitală pentru organizarea unor mitinguri, potrivit datelor de pe pagina oficială a Primăriei Chișinău. Pe pagina web a formațiunii nu a fost publicat anunțul despre miting.

Am solicitat detalii de la reprezentanții PSRM cu privire la manifestațiile planificate. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat că „nu cunoaște” ce anume urmează să se organizeze în spațiile rezervate și că putem discuta cu ofițerul de presă al formațiunii. Reprezentanții serviciului de presă a PSRM nu ne-au răspuns la telefon pentru a oferi detalii.

În această duminică, 6 noiembrie 2022, de la ora 08:00 până la ora 21:00, PSRM ar urma să organizeze mitinguri în preajma parcului Alunelul, în preajma circului, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în fața Președinției, în scuarul din fața Parlamentului, în piața din fața Academiei de Științe a Moldovei și în scuarul Catedralei. Organizatorii manifestațiilor susțin că la fiecare miting ar urma să participe circa cinci mii de oameni.

Socialiștii au protestat vineri, 4 noiembrie, în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) „împotriva creșterii fără precedent a prețurilor și tarifelor la serviciile locativ-comunale”.

Tot duminică, 6 noiembrie, și Partidul „Șor” a rezervat câteva spații pentru a organiza un protest. Membrii și simpatizanții Partidului Politic „Șor” ar urma să participe, de la ora 13:00 până la ora 00:00, la un protest în fața Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului Național de Securitate Publică, Inspectoratului General de Carabinieri, Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”, Companiei „Teleradio- Moldova”, în adiacentul clădirii Guvernului.

De la 14:30 și până la 00:00 Partidul „Șor” a rezervat și spațiul din Piața Marii Adunări Naționale, scuarul Catedralei și Arcul de Triumf. La protestele organizate de Partidul „Șor” ar urma să participe peste 50 de mii de oameni, potrivit organizatorilor.

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos:

Pe 20 octombrie, Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară, într-un dosar privind finanțarea ilegală a formațiunii. În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat mai multe pungi negre cu bani. Potrivit PA, fost constatat că suma finală este de 4 219 550 de lei și 4 000 de dolari.