Principală  —  Video  —  Reportaj   —   VIDEO/ Scrisoare către protestatarii lui…

VIDEO Scrisoare către protestatarii lui Șor: „Noi nu am fost, nu suntem și nici nu vom fi colonie a Americii, ci mai degrabă suntem colonie cu acte în regulă a Rusiei”

Nicolae Stratulat (85 de ani) a fost, timp de 20 de ani, director al Liceului „Ștefan cel Mare” din Chișinău. De când e la pensie, îndeplinește funcția de președinte al Sfatului Educației din cadrul Uniunii pensionarilor din R. Moldova.

După ce a citit în ZdG cum gândesc oamenii aduși la protestul organizat de Partidului „Șor”, Nicolae Stratulat a venit la redacția ZdG cu o scrisoare deschisă adresată protestatarilor sperând că „măcar cineva din corturi se va încumeta să citească despre nedumeririle cu referire la acest protest”.

Ne mărturisește că este un cititor fidel și pasionat al ZdG. „Este ziarul meu de căpătâi și cum vine joia, îl răsfoiesc și-l citesc până la capăt, până târziu. Citesc toate materialele. Mă bucură mult verticalitatea și curajul jurnaliștilor de la ZdG”, declară octogenarul. 

Un vârstnic îmbrăcat la patru ace: costum de un verde măsliniu, vestă neagră, cămașă azurie și cravată în tonuri reci de albastru. Pe cap poartă o bonetă. Dintr-o servietă diplomat scoate trei foi A4, scrise de mână pe o parte și pe alta. 

Am venit la dvs cu o scrisoare că mă frământă gândul cum de așa oameni – tâlhari, hoți, trădători ca Șor pot să organizeze bătrânii să le dea câte o cană de chefir, ori o bomboană, ori macaroane care le dau și le pun pe urechile lor și-i aduc gratis”, ne anunță bărbatul. 

Nicolae Stratulat, președinte al Sfatului Educației din cadrul Uniunii pensionarilor din R. Moldova

„Mă bucură mult verticalitatea și curajul jurnaliștilor de la ZdG”

Nicolae Stratulat, acum la 85 de ani, a fost timp de 20 de ani profesor și director al Liceului „Ștefan cel Mare” din Chișinău. După ce s-a pensionat, îndeplinește funcția de președinte al Sfatului Educației din cadrul Uniunii pensionarilor din R. Moldova. Nicolae Stratulat se poate lăuda cu numeroase articole în publicațiile naționale, dar și cu lansarea în 2021 a cărții sale „O viață dedicată Educației”. 

Pe lângă cărți, Nicolae Stratulat mărturisește că este un cititor fidel al ZdG. „Este ziarul meu de căpătâi și cum vine joia, îl răsfoiesc și-l citesc până la capăt, până târziu. Citesc toate materialele. Mă bucură mult verticalitatea și curajul jurnaliștilor de la ZdG”, ne zice bărbatul, după care începe a citi din conținutul scrisorii. 

Am citit și recitit articolul intitulat „Protest organizat de Șor împotriva Americii, Europei și a guvernării”, l-aș reintitula „Protest organizat de Șor împotriva întregului popor al R. Moldovei care a ales așa demnă guvernare”. Urmărind protestele organizate de slugăii lui Șor din 18 și 25 septembrie, cu oamenii vârstnici, care au venit să vadă capitala, să mănânce în restaurante gratis, să mai primească 200 de lei, să se distreze după principiul „Гуляй Ваня, Бога нет” („Plimbă-te Vanea, nu există Dumnezeu”, n.r.), m-am umplut de nervi”, recunoaște bărbatul. 

„Cum s-a exprimat o femeie – „Am venit s-o dăm jos pe Maia Sandu care ne-a trădat țara americanilor, și europenilor, să le ștergem fundul”, cine te-a informat doamnă? Sunteți o doamnă, dar nu vorbiți așa frumos cum i se cuvine unei doamne. Ar fi fost bine ca să vă scrieți numele, prenumele și localitatea, la ce cărturară sunteți. Știți dvs câte lucruri bune au făcut americanii în Moldova, câte drumuri frumoase au construit? Știți câți bani au fost investiți în Moldova fără a aștepta nimic în schimb? Cum e scris în Biblie: „Iart-o Doamne că nu știe ce face”. 

Și nu vreau să fac o astfel de comparație, dar ce parcă Maia Sandu e un obiect și așa ușor poți să-l pui pe dulap, apoi poți să-l iei și să zici că nu-ți mai trebuie. Parcă ei au ridicat-o și ei au dreptul s-o dea jos”, mai adaugă Nicolae Stratulat. 

 Dar dacă el nu a furat, de ce a fugit din țară? 

„Noi nu am fost și nu suntem și nici nu vom fi colonie a Americii, ci mai degrabă suntem colonie cu acte în regulă a Rusiei. Federația Rusă spune deschis și ne amenință cu armata lor ce stă în Transnistria. Iată Transnistria e o colonie a lor, dar Moldova nu e colonie a SUA sau a Uniunii Europene. Moldova este a lui Ștefan cel Mare care ne-a lăsat cuvânt: „Eu vă las în grijă mare, idealul meu cel sfânt, să stați strajă la hotare, să păziți acest pământ”. Noi suntem datori să îndeplinim această povață, dorință, tezaurul lăsat de Ștefan cel Mare și guvernarea noastră asta și face, stimată doamnă”, susține bărbatul. 

Un tânăr care a dorit să vorbească, spune  că nu știe ale cui interese prezintă Maia Sandu, președintele R. Moldova. Băiete, dacă nu știi, informează-te ca să știi. Ești tânăr, nu-ți stă în fire să împrăștii așa dezinformări”, îl mustrează Nicolae Statulat.  

„Da, prețurile cresc, dar trebuie să prețuim că e pace, că dormim relativ liniștiți, lucrăm, dar vreau să vă informez, nu Maia Sandu pune prețurile, nu numai la noi în Moldova sunt prețuri mari, ci și în celelalte țări, dar ei rabdă, acesta e prețul păcii. Oameni buni, informați-vă, citiți, deșteptați-vă, nu vă folosiți de sloganul „Одна бабка сказала” („O mătușă a spus”, n.r.)”, se mai revoltă bărbatul. 

Dar și mai mult s-a indignat de o femeie prezentă la protest care a spus că vina lui Șor nu este demonstrată și ea dă mâna cu Ilan Șor ca și cum ar da mâna cu un prieten, cu un părinte. 

„Cum adică vina lui în furtul miliardului nu este demonstrată dacă el singur a recunoscut că știe a da mită? Dar dacă el nu a furat, de ce a fugit din țară? Dacă e atât de curat și voitor de bine, de ce nu vine să stea și el în fruntea protestului, în corturi cu voi?” se mai întreabă bărbatul. 

„Vă hrănesc de trei ori pe zi, primiți bani regulat, dormiți, sunteți zilnic cu temperatură de la băutură”

„Și de corturile astea, of câtă rușine. Stau acolo și fac mizerie, în centrul capitalei. Ne-a cunoscut o lume întreagă pentru solidaritatea noastră către ucrainenii ce au fugit din calea războiului și i-am primit în gospodăriile noastre, dar acum, cu corturile voastre unde cinstiți și chefuiți – ne faceți de rușine” se indignează bărbatul. 

„Vă bucurați că vă hrănesc de trei ori pe zi, primiți bani regulat, dormiți, sunteți zilnic cu temperatură de la băutură, ați lăsat familia, soții, copiii și stați aici în frig, în mijlocul capitalei, dar nu vă uitați în ce lux se odihnește Șor”, remarcă Nicolae Stratulat. 

„Celor vârstnici, nu vă este rușine să mințiți așa? Aveți copii, nepoți? Ce exemplu le dați voi lor? Voi, cei aduși la proteste cu autocare confortabile, vă întrebați cine plătește? De unde sunt aduși acești bani? Vă mai bucurați și ziceți – „fură, dar ne dă și nouă”. Cine sponsorizează toată această dezordine?”, se întreabă bărbatul. 

„Să fie creată o comisie și să investigheze de unde vin acești bani”

„Pe 18 septembrie au fost aproape șapte mii de participanți, dar Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei a spus că au fost 50 de mii, dar pentru protestul din 25 septembrie, încă și mai gogonate cifre arătați. Dacă susțineți că au venit câte 50 de mii în ambele zile de protest, îmi permit să vă întreb de unde se iau atâția bani ca să-i aduci pe toți în capitală, să-i hrănești și încă 200 de lei să le dai la fiecare?”,  menționează Nicolae Stratulat. 

„Dorința mea cea mare este ca să fie creată o comisie și să investigheze de unde vin acești bani”, propune acesta. 

„Și dacă partidul e condus de fugari, de tâlhari, de trădători, acesta trebuie scos în afara legii. Aici trebuia de scos în afara legii și Partidul Socialiștilor când era condus de Dodon, nu că acum ar fi mai de treabă. Nu vreau să vorbesc urât, dar Dodon la viața lui numai asta a făcut – el doar a ros pantalonii mergând la Putin. Și acum nu-l pot închide, și încă merg jurnaliști la el acasă pentru interviu”, se revoltă Nicolae Stratulat. 

Totodată, pensionarul se arată indignat de faptul că nici la protest, oamenii vorbitori de limba rusă „nu pot să spună două slove în limba română”. 

„Karl Marx a spus că omul care nu cunoaște limba țării în care locuiește poate fi doar un oaspete, un idiot sau un ocupant. De asta și eu îmi pun întrebarea, cine sunteți voi cei care nu vreți să vorbiți în limba de stat, în limba țării unde locuiți?”, se adresează octogenarul, protestatarilor. 

Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul fraudei bancare, organizatorul protestelor din centrul capitalei, a dispărut din țară în iunie 2019, în perioada în care Partidul Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a pierdut guvernarea.