Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ Protestatari în chirie: „Patratistele”…

VIDEO Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Recrutarea și recompensarea oamenilor aduși organizat la protestele Partidului Șor – acestea sunt sarcinile așa-numitelor „patratiste” din Orhei. Ele sunt cele care coordonează procesul de organizare la nivelul orașului, fac listele cu protestatari și le transmit banii pentru participarea la manifestațiile organizate de Partidul Șor. Localnicii le numesc „patratiste” pentru că orașul este împărțit în sectoare, numite „pătrate”, iar fiecare organizatoare este responsabilă de câte un asemenea „pătrat”.

Ziarul de Gardă le-a identificat pe câteva dintre persoanele care au această îndeletnicire, după ce a documentat sub acoperire modul cum sunt plătiți și aduși organizat la proteste sute de oameni din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

În investigația sub acoperire „Protestatari în chirie”, Ziarul de Gardă a dezvăluit că protestatarii Partidului Șor sunt aduși organizat la manifestații și sunt plătiți ca să participe la acestea. Patru reporteri ZdG s-au infiltrat în rândul protestatarilor aduși de la Orhei, iar trei dintre jurnaliști au filmat cum au fost plătiți ulterior de către așa-numitele „patratiste”.

„Patratistele” care au transmis banii reporterilor ZdG neagă că au făcut acest lucru 

Una dintre cele care a transmis banii este Lidia Botnaru. Ea i-a oferit „recompensă” reporterului sub acoperire, Vasile Ursachi (Ion Croitoru, nume de protestatar, n.r.). Transmiterea banilor a avut loc într-un magazin unde se vând țigări și alcool, numit „Tabac & Alcool Shop”, acolo unde femeia a spus că lucrează. Ea a însoțit un grup de protestatari de la Orhei, spre Chișinău.

Magazinul în care aceasta este vânzătoare este în gestiunea Întreprinderii Municipale pentru Achiziții Comerț și Piețe, fondată de Consiliul Municipal Orhei. Administrator este Eduard Țepordei.  

Deși a fost filmată cum transmite banii, Lidia Botnaru a negat ulterior că ar fi făcut acest lucru și că a participat la organizarea protestatarilor de la Orhei. 

Lidia Botnaru, în momentul când i-a oferit banii reporterului ZdG sub acoperire

ZdG: Mie, personal, mi-ați dat banii în magazinul de țigări. Dacă țineți minte, joi, 22 septembrie, m-ați chemat în jur de 15:30. Am intrat în magazin și mi-ați dat 400 de lei.

L. Botnaru: Nu țin minte.

ZdG: Deci, avem filmat asta.

L. Botnaru: Mhmm…

ZdG: Puteți să ne spuneți de unde vin acești bani? Vin de la primărie, de la Partidul Șor?

L. Botnaru: N-am idee eu.

ZdG: Dar dvs. nu lucrați la primărie? Sau ajutați să fie organizat protestul?

L. Botnaru: Nu, nu, nu. Nu lucrez acolo eu.

ZdG: Deci pe dvs. v-au rugat să ajutați să organizați aceste proteste, adică să însoțiți oamenii și să le dați bani de la primărie?

L. Botnaru: Eu nu organizez nimic.

ZdG: Păi dvs. ați fost chiar cu mine, în același microbuz, ați organizat oamenii, ne-ați spus să fim toți într-un loc, i-ați strâns pe toți în microbuz, ne-ați sunat despre bani, am primit banii. Ați fost implicată la organizarea acestor proteste. 

L. Botnaru: N-am fost, nu știu.

ZdG: Avem cadre cum îmi dați bani. I-ați scos din plic și mi-ați dat 400 de lei, joi.

Lidia Botnaru, în autocarul cu protestatari de la Orhei

L. Botnaru: Măi, și trebuia să mă bagi și pe mine taman, da?

ZdG: Dar este adevărat?

L. Botnaru: Nu-i adevărat nimic.

ZdG: Eu doar vreau să înțeleg cine v-a rugat să faceți asta, doamna Iazadji sau…

L. Botnaru: De atâta ne rugai atunci să te luăm? Da?

ZdG: Da, dar eu v-am întrebat, doamna Iazadji v-a rugat să o ajutați, sau cineva de mai sus, doamna Cristina, viceprimara, doamna Cojocari?

L. Botnaru: Nu mă întreba, te rog, nimic

ZdG: Dar recunoașteți că v-ați ocupat cu acest lucru? (participarea la organizarea protestelor)

L. Botnaru: Nu, nu am făcut eu nimic. Eu lucrez la magazinul de țigări și gata!

„Care bani? Eu nu țin minte asta”

O altă „patratistă” care a avut misiunea de a transmite banii este pensionara Valentina Cerchez. Ea a coordonat grupul de oameni din microbuzul în care s-a aflat colega noastră Natalia Zaharescu (Aliona Lazari, nume de protestatar, n.r. ) și care i-a transmis bani jurnalistei sub acoperire. Confruntată ulterior, la telefon, Valentina Cerchez a recunoscut că este membră de partid și că merge la toate protestele, alături  de cunoscuții săi. Ea a negat, însă, faptul că ar transmite banii către protestatari. „Care bani? Despre ce vorbiți?”, a reacționat femeia. Totodată, ea a spus că o ține minte pe „protestatara” Aliona Lazari, dar nu ține minte să-i fi dat bani. 

Valentina Cerchez, întocmind lista cu protestatari, în microbuzul ce se deplasa de la Orhei spre Chișinău

V. Cerchez: Da, o țin minte pe Aliona Lazari, o fetiță tânără, care stătea alături de mine, striga alături de mine „Jos Maia Sandu!” – asta țin minte. Mergea în autobuz alături de mine – asta țin minte. Dar despre bani nu țin minte să-i fi dat.”

ZdG: De unde aveți acești bani? Doar mi-ați dat bani.

V. Cerchez: Care bani? Eu nu țin minte asta. Probabil, mă confundați cu cineva.

ZdG: Nu vă confund. Acesta este numărul dumneavoastră de telefon. M-ați sunat de pe numărul acesta. 

V. Cerchez: Da, probabil v-am propus să mergeți la protest. 

ZdG: Lucrați la primărie?

V. Cerchez: Eu nu lucrez nicăieri, sunt pensionară, de aceea am o atitudine foarte bună față de bani.

ZdG: Deci, nimeni nu a dat nimănui niciun ban?

V. Cerchez: Eu, personal, nu v-am dat bani. Mie, personal, nu mi-a dat nimeni bani pentru lucrul meu. Eu sunt activistă, sunt demult în Partidul Șor. Dar eu cu banii nu am probleme.

ZdG: Dar dumneavoastră mi-ați dat bani.

V. Cerchez: Nu știu, poate cineva v-a dat, dar eu nu țin minte să vă fi dat bani.

ZdG: Am înțeles. Mulțumesc!

V. Cerchez: Poftim! Dacă vreți, haideți cu noi. Noi ne ducem iarăși duminică. 

„Doamne ferește! Dar de unde să iau eu bani?”

O altă transmițătoare de recompense este o femeie pe nume Tamara, al cărui nume de familie ar fi Galea, potrivit aplicației Viber în care este înregistrat numărul ei de telefon. Ea este cea care i-a transmis banii jurnalistei Daniela Calmîș, (Ana Bodiu, nume de protestatar, n.r.) chiar în apropiere de locuința sa din Orhei. Confruntată ulterior, femeia a negat și ea că a participat la organizarea oamenilor și că ar fi transmis bani. 

Tamara Galea, în momentul când i-a oferit bani reporterei ZdG sub acoperire

Doamne ferește! Dar de unde să iau eu bani? Eu sunt pensionară, stau acasă și ce, eu am bani?”. Ea a negat că o cunoaște pe „protestatara” Ana Bodiu și că i-a dat bani. „Nu știu, eu nu am dat niciun ban la nimeni și nu mă interesează să dau eu așa declarații. De unde le-ați mai luat pe toate astea, nu știu! Eu pe mulți îi știu din oraș, dar eu nu știu cine e fata asta. N-am transmis eu niciun bani și nu mă bateți pe mine la cap!”, s-a răstit femeia. 

Angajată a primăriei cu funcție neclară

Elena Tonean, la Orhei, organizând protestatari

În procesul de organizare și recrutare a oamenilor pentru participarea la proteste, investigația ZdG a constatat că funcționează o întreagă mașinărie, în care sunt implicate inclusiv persoane angajate în administrație publică din municipiul Orhei. 

„Patratista” care părea să aibă cea mai mare putere de decizie la nivelul organizatoarelor protestatarilor de la Orhei, cea care a coordonat grupurile de protestatari și a întocmit liste în cele două microbuze și în autocarul în care au urcat jurnaliștii ZdG sub acoperire, este o angajată a Primăriei Orhei. Elena Tonean este, potrivit paginii web a Primăriei Orhei, specialist principal pe domeniul relațiilor cu publicul. Deși are statut de funcționar public, nu găsim declarația ei de avere pe portalul Autorității Naționale de Integritate. 

Am mers la Primăria Orhei pentru a discuta cu Elena Tonean și pentru a o întreba despre activitatea sa de „patratistă”, dar nu am găsit-o la locul de muncă. În holul primăriei, unde este amenajat un birou de informații, am fost anunțați că Elena Tonean nu este în biroul său și că ar fi „în teritoriu pentru că lucrează cu copiii minori”.

Elena Tonean alături de Cristina Cojocari, la protestul din 18 septembrie 2018

Deși inițial serviciul de pază al primăriei nu ne-a permis accesul la etajul al doilea, unde se află biroul funcționarei, ulterior, la intervenția unei angajate de la biroul de informații, angajatul din pază ne-a permis să trecem. În anticamera primarului ni s-a spus, de asemenea, că Elena Tonean nu este la serviciu. Aici am aflat, totodată, că funcția ei ar fi în domeniul asistenței sociale și că ar lucra cu minorii. Pe ușa încuiată a biroului funcționarei este afișat „Relații cu publicul”, iar o colegă dintr-un birou pe ușa căruia era scris, de asemenea, „Relații cu publicul”, nu a putut preciza care este funcția Elenei Tonean.

„Toate întrebările dumneavoastră le formulați în scris”

La Primăria Orhei, în biroul său am găsit-o pe viceprimara municipiului, Cristina Cojocari. Ea a refuzat să ne informeze care este funcția Elenei Tonean și să comenteze faptul că aceasta, fiind angajată a primăriei, participă la organizarea protestatarilor de la Orhei, despre care Ziarul de Gardă a arătat că sunt plătiți pentru participarea la manifestațiile Partidului Șor.

Toate întrebările dumneavoastră le formulați în scris, iar noi o să vă răspundem. Operativ și imediat”, acesta a fost singurul răspuns la toate întrebările ZdG. 

Viceprimara municipiului Orhei, Cristina Cojocari

La protestul Partidului Șor din 18 septembrie, Cristina Cojocari a fost observată de reporterii ZdG mergând alături și discutând cu Elena Tonean, în timp ce se deplasau spre centrul Chișinăului, dinspre autocarele cu care au fost aduși protestatarii de la Orhei. Viceprimara Orheiului nu a dorit să comenteze nici acest aspect. „Eu v-am răspuns la toate întrebările” – a spus ea, deși nu ne-a răspuns la nicio întrebare pe care i-am adresat-o.

După vizita ZdG la Primăria Orhei, pe site-ul instituției a fost schimbată funcția deținută de Elena Tonean, fiind afișat faptul că aceasta ar fi specialist în protecția drepturilor copilului.

Două consiliere municipale – „patratiste”

Printre „patratiste” se numără și două consiliere municipale de la Orhei, care fac parte din fracțiunea Partidului Șor. Una dintre ele este Lidia Iazadji. La protestul din 18 septembrie, ea s-a manifestat activ în calitate de organizatoare și se lăuda că a adunat pe liste tocmai 260 de oameni, deși „norma” era de 150 de persoane. Lidia Iazadji a fost cea care l-a telefonat pe reporterul ZdG, Vasile Ursachi, pentru a-l chema să participe din nou la protest, după cel din 18 septembrie, la care reporterii s-au infiltrat în rândul protestatarilor. Ea l-a mustrat atunci pe jurnalistul ZdG, care s-a dat drept protestatarul Ion Croitorul, pentru faptul că vorbește despre bani la telefon. „Despre astfel de chestii nu se discută niciodată la telefon”, l-a dojenit atunci femeia.

Confruntată telefonic, după publicarea investigației ZdG, Lidia Iazadji a negat faptul că oamenii sunt plătiți pentru participarea la protestele Partidului Șor. 

Lidia Iazadji, consilieră municipală și „patratistă”

ZdG: Dumneavoastră m-ați telefonat în legătură cu protestele, cu participarea și cu banii. Mi-ați spus că despre bani să nu vorbim la telefon. Deci, confirmați că la proteste se achită bani?

L. Iazadji: Nu.

ZdG: Dar, avem dovezi clare, că am primit bani de la organizatori.

L. Iazadji: Dvs. ați primit bani?

ZdG: Da. Dacă țineți minte, am fost în chipiu și am fost „Ion Croitoru”, am discutat cu dvs.

L. Iazadji: Eu nu știu cine vă spune așa ceva. Eu nu v-am spus așa ceva, de bani. Eu am vorbit de bani?

ZdG: Ați spus că despre bani nu vorbim, dar doamna Lidia, Lidia Botnaru știe foarte bine când o să primesc banii.

L. Iazadji: Eu n-am vorbit de bani. Lumea vorbește în tot felul.

ZdG: Așa.

L. Iazadji: Lasă-i să vorbească.

ZdG: Deci, negați faptul că oamenii primesc bani pentru proteste?

L. Iazadji: Da, neg.

În cea mai recentă declarație de avere, consiliera Lidia Iazadji declară un apartament cu o valoare de 119 853 de lei, dobândit în anul 1992 cu o suprafață de 64 de metri pătrați. Femeia deține și un automobil de marcă Nissan Qashqai, fabricat și cumpărat în anul 2019 cu 295 000  de lei. În declarația din 2018, care este cea mai veche declarație depusă de Lidia Iazadji, aceasta indică un depozit bancar în valoare de 295 000 de lei, valoarea exactă a automobilului Nissan Qashqai. Ea deținea anterior un automobil Nissan Almera, declarat în valoare de 10 000 de lei, pe care l-a vândut tot cu 10 000 de lei în 2020. Veniturile sale oficiale pentru anul 2021 provin din pensie – 11 200 de lei, și din ajutoare sociale – 7 200 de lei, la care se adaugă 2 500 de lei – ajutor pentru perioada rece a anului. 

Natalia Crețu, consilieră municipală și „patratistă”

Natalia Crețu este și ea consilieră municipală la Orhei, pe lista Partidului Șor,  care a participat la organizarea protestelor. Ea a fost cea care, inițial, a refuzat să o ia în autocar pe reportera ZDG sub acoperire, Daniela Calmâș, deoarece nu erau locuri și: „Noi avem care vin în toată ziua, care merg la proteste de fiecare dată. Și nu putem să-i lăsăm pe cei care vin”. Ulterior, aceasta a însris-o în lista sa și i-a permis să urce în autocar ca să meargă la proteste, după ce a primit acordul din partea Elenei Tonean, angajata primăriei. Ea nu a răspuns apelurilor ZdG. 

Potrivit declarației sale de avere, Natalia Crețu deține o treime dintr-un apartament de 46 de metri pătrați, cumpărat în 2019, pe care l-a declarat ca fiind în valoare de 24 956 de lei. Ea declară venituri din pensie de 20 640 de lei. 

„Nu vă este rușine să dați așa întrebare?”

Nelea Lupașco, înregistrând oamenii în lista sa

„Patratista” Nelea Lupașco, despre care au pomenit mai mulți protestatari și care a putut fi văzută de reporterii ZdG cum întocmește liste, nu a negat că participă la procesul de organizare a oamenilor de la Orhei și îi mobilizează să vină la proteste în Chișinău, dar susține că nu a dat bani nimănui. „Nu vă este rușine să dați așa întrebare? Aveți un pic de simț și de omenie? Chiar să sunați și să întrebați dacă dăm noi bani? Ce fel de bani? Oare nu-i destul cât face omul ăsta pentru noi? Și încă cu bani? Noi vrem să o dăm pe dânsa jos, ca pe o idioată. Ce a făcut ea pentru toată omenirea asta din Moldova? Ce vorbă e asta? Fac parte… cu vecinii mei mă duc și vrem s-o dăm jos pe doamna Maria (Maia, n.r.) Sandu. Care e problema? Nu se duce nimeni cu bani! Nimeni! Ce întrebări dau, ia uite, Doamne!”, s-a indignat femeia. 

Ilan Șor: „Îi voi ajuta pe oamenii care nu au posibilități să ajungă la manifestațiile anti-guvernare”

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție din partea Partidului Șor. Purtătoarea de cuvânt a formațiunii, Alina Șargu, nu a reacționat la solicitarea ZdG și nu ne-a oferit niciun răspuns. 

Vineri, 30 septembrie, la o zi după publicarea anchetei în ediția tipărită a ZdG, liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care susține că îi va ajuta „pe oamenii care nu au posibilități să ajungă la manifestațiile anti-guvernare”. El nu precizează dacă declarația are legătură cu investigația ZdG.

Constat că unii susținători ai puterii actuale continuă să-i umilească pe oamenii care protestează față de guvernare și să-i acuze că primesc bani, pentru a participa la proteste.  Repet, acum câteva zile, am făcut un anunț public, în care am dat asigurări că îi voi ajuta pe oamenii care nu au posibilități să ajungă la manifestațiile anti-guvernare.

Ilan Șor

Am spus că voi achita, din banii mei, transportul și îi voi asigura cu apă și hrană pe cetățenii condamnați la sărăcie absolută de către PAS și Maia Sandu. Și asta pentru ca acești oameni să-și poată apăra drepturile la o viață demnă. Nu mi-e rușine și nici amenințările ieftine cu deschiderea dosarelor penale nu mă împiedică să recunosc asta. În calitate de politician, ca om, cetățean al țării mele, sunt obligat să-i ajut pe cei care nu au cu ce, dar vor să-și apere drepturile la un trai decent, în țara sa”, se arată în declarația lui Ilan Șor.

Reacția organelor de drept la ancheta sub acoperire a Ziarului de Gardă

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu: „Ceea ce s-a făcut (investigația ZdG), într-adevăr, este de apreciat. Dar țin să precizez că poliția nu are astfel de competențe de a documenta domeniul economico-financiar. Aceasta este o prerogativă a Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție.”

Mariana Cherpec, procuroră, responsabilă de comunicare în cadrul Procuraturii Generale: „Circumstanțele care constituie obiect al investigației realizate de Ziarul de Gardă, la acest moment, sunt cercetate de către ofițerii Centrului Național Anticorupție, în comun cu procurorii anticorupție”. 

Totodată, reporterii ZdG care au primit „recompense” în calitatea de „protestatari” sub acoperire, au fost invitați la Centrul Național Anticorupție pentru a preda banii și pentru a fi audiați în calitate de martori. 

Ancheta „Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest” o puteți viziona aici: