Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor…

LIVE Ședința Parlamentului. Lista proiectelor votate de deputați

Aleșii poporului s-au întrunit, joi, 21 mai, în ședință la Parlament. Pe agendă ședinței de astăzi sunt programate 13 subiecte.

Deputații urmează să examineze proiectul cu privire la anularea examenelor naționale 2020, să aprobe proiectul cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale, dar și să accepte demisia deputatului socialist Oleg Teterea, numit în aprilie în funcția de director al „Chișinău-Gaz”.

18.30: Parlamentul a aprobat eliberarea din funcție a judecătorului Curții Supreme de Justiție, Sveatoslav Moldovan.

18.23: În legătură cu declararea la nivel global a situației de pandemie, dar și pentru susținerea agenților de turism pe timp de criză, deputații au votat un proiect care prevede modificarea Codului Civil al R. Moldova cu scopul de a prelungi perioada prin care vor fi restituiți banii pentru pachetele turistice în cazul rezoluțiunii contractelor de la 14 la 540 de zile.

18.15: Parlamentul a aprobat, în ambele lecturi, proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

16.50: Ministrul Educației, Igor Șarov, prezintă proiectul cu privire la anularea examenelor de BAC 2020.

16.48: Parlamentul a adoptat, în ambele lecturi, proiectul pentru modificarea Legii privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima casă”. Acesta prevede simplificarea condițiilor de eligibilitate prin reducerea cotei de participație proprie și extinderea categoriilor de beneficiari.

În special, este micșorată cota participației proprii inițiale în Program de la 10% la 5% din prețul de procurare a locuinței. Totodată, este majorată vârsta solicitanților care pot accesa Programul – de la 45 la 50 de ani.

Devin eligibile și persoanele fizice care dețineau în proprietate un imobil, dar al cărui spațiu locuibil depășea 9 m2 per persoană.

16.23: Proiectul a fost aprobat în ambele lecturi cu 68 de voturi.

Acesta prevede, printre altele, modificări la Codul muncii care reglementează organizarea muncii la distanță.

De asemenea, este prevăzută stabilirea îndemnizației unice în mărime de 16 000 de lei angajaților infectați cu „COVID-19” din cadrul Agenției naționale de sănătate publică, instituțiilor și subdiviziunilor medicale subordonate MAI, Ministerului apărării, Administrației naționale a penitenciarilor, instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală.

În proiect sunt stipulate condiții pentru asigurarea finanțării stabile a instituțiilor medico-sanitare, pentru asigurarea prestării calitative a serviciilor medicale, asigurarea onorării obligațiilor față de personalul medical, asigurarea cheltuielilor regie, etc.

De asemenea, sunt prevăzute modalități de a accelera procedurile de achiziționare a bunurilor, serviciilor și lucrărilor necesare pentru a face față crizei legate de „COVID-19”.

Proiectul mai prevede că în luna iunie „Poșta Moldovei” va distribui la domiciliu pensiile și alocațiile sociale de stat.

14.50: Ședința continuă, iar ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi prezintă un proiect cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative.

14.43: Deputații au revenit în plen. Zinaida Greceanîi i-a atenționat pe deputații socialiști și cei „nesocialiști” să poarte măști.

14.10. Deputata PP Șor, Marina Tauber, solicită pauză de 30 de minute, pentru a se discuta cu fracțiunile parlamentare referitor la modul de deafășurarea a ședinței Parlamentului, în contextul rezultatului pozitiv la COVID- 19 a depuatatului PDM, Eugeniu Nichiforciuc.

13.48. Proiectul a fost votat în ambele lecturi cu majoritate de voturi.

13.43. Se prezintă proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind implementarea Proiectului Răspuns de Urgență la COVID-19. Detalii.

13.40. A fost votat în două lecturi, un proiect de lege care prevede că, pe perioada vacanței funcțiilor de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor, acestea ar putea fi suplinite de membri supleanți, până nu vor fi aleși membrii de bază.

Deputatul socialist, Vasile Bolea, explică necesitatea proiectului prin faptul că, în prezent, CSM activează într-o componență redusă. 

„De ce nu veniți cu proiecte care ar veni ca urmare a încălcărilor a opiniilor Comisiei de la Veneția? De ce nu promovați ideea unei Adunări a Judecătorilor în regim online? Scoateți masca, nu masca asta, ci cea pe care o purtați permanent și să spuneți plenului, urmare a acestei legi, cine va fi noul membru supleant al CSM?”, l-a întrebat pe Bolea deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

13.10. Parlamentul a aprobat cererea de demisie a deputatului socialist Oleg Teterea, numit în aprilie în funcția de director al „Chișinău-Gaz”.

12.55. Deputatul PDM, Eugeniu Nichiforciuc, a fost testat pozitiv cu noul tip de coronavirus. Anunțul a fost făcut cu câteva minute în urmă de către liderul PDM, Dumitru Diacov, în cadrul ședinței de astăzi, 21 mai, a Parlamentului.

12.50. Deputații au revenit în ședință.

12.20. A fost anunțată pauză timp de 30 de minute.

12.15. Parlamentul a decis ca alegerile prezidențiale vor fi organizate pe 1 noiembrie 2020. Pentru au votat 50 de deputați din cei 98 prezenți în sală. 

12.00. Vlad Bătrâncea, vicepreședintele Parlamentului, a declarat că va merge mâine la Procuratura Generală pentru a depune un denunț pe numele deputatului PPDA, Iurie Reniță. Acesta îl acuză că îndplinește ordinele fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc.

11.54. Și Iurie Reniță, deputatul PPDA, propune ca data alegerilor prezidențiale să fie 25 octombrie 2020.

11. 48. Deputatul PAS, Lilian Carp cere demisia președintelui, Igor Dodon: ,,Eu cred că Dodon trebuie să-și depunsă demisia, nu din onoare căci ea nu există”.

11.33. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a înaintat un amendament. Acesta a propus ca data alegerilor prezidențiale să fie 25 octombrie 2020.

„Adică chiar în prima duminică în care pot avea loc legal alegerile prezidențiale și cu o săptămână mai devreme decât propune Dodon și PSRM. Dincolo de alte argumente, cu cât mai repede va pleca Dodon de la Președinție cu atât mai bine va fi pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei”, a susținut Litvinenco.

11.32. Replici tăioase au loc în cadrul ședinței Parlamentului.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco: De ce pe 1 noiembrie?
Bolea: De-atâta!

11.30. Deputatul socialist, Vasile Bolea, prezintă proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea datei alegerilor Președintelui Republicii Moldova

11.25. Președinele Comisiei juridice a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a Proiectului de lege pentru modificarea articolului 5 din Legea nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii nr. 68, din 21.02.2020. Proiectul urma să fie examinat în lectura a II-a.

11.20. Au fost retrase de pe ordinea de zi mai multe proiecte ce țin acorduri internaționale.

10.40. Slusari cheamă la audieri și ministrul Economiei, Sergiu Pușcuța. Pentru – au votat doar 44 de deputați. Solicitarea nu a fost inclusă pe ordinea de zi.

10.36. Slusari a propus și includerea pe ordinea de zi de astăzi sau mâine a proiectului 108, cu privire la organizațiile comerciale. Niciuna dintre propuneri nu a întrunit numărul suficient de voturi.Cu 47 de voturi, propunerea deputatului PPDA, nu a fost introdusă pe ordinea de zi.

10.35. Deputatul PPDA, Alexandru Slusari solicită audirea ministrului agriculturii, Ion Perju, în contextul problemelor actuale din agricultură, dar și audierea șefului ANSP, Nicolae Furtună.

10.20. Fosta democrată Violeta Ivanov s-a ales cu funcția de vicepreședintă a fracțiunii parlamentare a Partidului Șor. Anunțul a fost făcut în debutul ședinței plenare de joi, 21 mai, de către deputata Marina Tauber.

10.13. A început ședința. 98 de deputați participă la ședința.

Pe agenda deputaților se mai numără ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind implementarea Proiectului Răspuns de Urgență la COVID-19, dar și aprobarea în cea de-a doua lectură a proiectului de lege pentru modificarea articolului 5 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, care presupune că președintele Consiliului Superior al Magistraturii poate să fie ales din rândul membrilor săi și nu doar din rândul membrilor judecători.

Parlamentul urmează și mâine 22 mai, să se întrunească în ședință.