Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Pe perioada vacanței funcțiilor de…

Pe perioada vacanței funcțiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea ar putea fi suplinite de membri supleanți

Parlamentul a votat astăzi, 21 mai, în două lecturi, un proiect de lege care prevede că, pe perioada vacanței funcțiilor de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor, acestea ar putea fi suplinite de membri supleanți, până nu vor fi aleși membrii de bază.

Noile modificări la Legea cu privire la CSM, aprobate de Parlament:

Se propune Parlamentului spre aprobare proiectul de lege pentru modificarea prevederilor din legea cu privire la Consiliul superior al magistraturii. De notat că legea cu privire la Consiliul superior al magistraturii a fost modificată la finele anului 2019 și a intrat în vigoare în februarie 2020. Conform acestor modificări s-a majorat numărul membrilor consiliului superior al magistrturii pînă la 15 membri. Comisia juridică, numiri și imunități a organizat concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al CSM din rîndul profesorilor titulari de drept. Funcția vacantă de membru CSM din rîndul judecătorilor urma să fie aleasă de Adunarea Generală a Judecătorilor.

Luînd în considerare că la data de 17 martie 2020 pe întreg teritoriul țării a fost instituită starea de urgență, Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc și nu se cunoaște cînd va avea loc această adunare. Luînd în considerare că CSM activează într-o componență redusă, se propune ca pe perioada vacanței funcției de membru CSM din rîndul judecătorilor , acestea să fie suplinite de judecătorii supleanți, pînă nu vor fi aleși membrii de bază. De asemenea se propune concretizarea cum se determină majoritatea în cadrul CSM. Se propune ca această majoritate să fie determinată conform prevederilor Codului Administrativ”, se arată în nota informativa a Parlamentului.

Proiecte de lege ce vizează modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu au fost expediate în adresa CSM „în vederea prezentării opiniei asupra acestora”, exprimându-și astfel „îngrijorarea” și cerând ca între puterile statului să existe colaborare.

Într-un comunicat de presă, CSM amintește că, potrivit art. 32 al Legii cu privire la actele normative proiectul actului normativ, însoțit de nota informativă, se transmite spre avizare autorităților publice responsabile de implementarea prevederilor conținute în proiect, instituțiilor interesate, precum şi reprezentanților societății civile, care întocmesc şi prezintă autorului proiectului avizele la proiect și subliniază, că, astfel, „contrar prevederilor legale, proiectele vizate supra nu au fost expediate în adresa CSM, în vederea prezentării opiniei asupra acestora