Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon împlinește 45 de…

Igor Dodon împlinește 45 de ani🎂: CV-ul politic, averea, prietenii și vacanțele președintelui

Președintele Igor Dodon împlinește astăzi, 18 februarie, 45 de ani. De când a devenit persoană publică, Ziarul de gardă a reușit să îi găsească casa pe care candidatul la Primărie de pe atunci încerca să o ascundă, să facă rost de imagini și detalii despre vacanțele de lux în care acesta a mers din salariul de bugetar, dar și să îi cunoască la față pe oamenii care îl înconjoară pe Dodon, care de când acesta e președinte, au reușit să prospere și să își construiască afaceri.

Ascensiunea lui Igor Dodon în funcții publice a început în 2005, atunci când acesta fusese numit viceministru al Economiei și Comerțului. Ulterior, la scurt timp, acesta s-a ales cu funcția de ministru al Economiei în Guvernul Tarlev, funcţie pe care şi-a păstrat-o în Guvernul Greceanîi, până în 2009, când comuniştii plecau de la guvernare. De atunci, Igor Dodon a ocupat mai mulți ani la rând fotoliul de deputat. În 2009–2011 era membru al fracţiunii PCRM, iar la alegerile locale din vara anului 2011, Dodon a candidat la funcţia de primar de Chişinău din partea PCRM, fiind învins, la limită, de liberalul Dorin Chirtoacă.

La scurt timp, în noiembrie 2011, după neînţelegeri cu conducerea partidului, aderă la PSRM, al cărui preşedinte devine în decembrie 2011. După ce, în martie 2012, împreună cu alţi colegi care părăsiseră PCRM, l-a votat pe Nicolae Timofti în funcţia de şef de stat, în noiembrie 2014, PSRM condus de Dodon a reuşit să acumuleze cele mai multe voturi în scrutinul parlamentar, devenind partidul cu cei mai mulţi deputaţi în Parlament – 25.

În 2016, Igor Dodon a fost ales de către cetățeni în funcția de președinte al R. Moldova, mandat care îi expiră în acest an.

Potrivit CV-ului de pe pagina Președinției, șeful statului vorbește „moldoveneasca”, engleza, franceza și rusa, și-a făcut studiile la Universitatea Agricolă de Stat din Moldova, la Academia de Studii Economice și la Institutul Național de Management. Este doctor în științe economice, având și experiență pedagogică.

Minciuna lui Dodon din 2011

În mai 2011, ZdG scria că Igor Dodon, care candida atunci la funcţia de primar al Chişinăului, era văzut de vecinii de pe str. A. Xenopol din sect. Buiucani, aproape zilnic, intrând în curtea unei case cu 3 niveluri, care era aproape gata pentru a fi dată în exploatare. Atunci, deşi oamenii ne anunţau că imobilul a fost construit de Compania „Reconscivil” special pentru familia Dodon, politicianul nega că ar locui sau că ar intenţiona să treacă în acea casă. Igor Dodon ne zicea atunci că închiriază un apartament în centrul Chişinăului, în locuinţa sa de pe Calea Orheiului locuind „nişte fini” de-ai săi. Dodon afirma că a „scos apartamentul la vânzare”, după care urma să vadă cum îşi va îmbunătăţi condiţiile de trai. Despre casa de la Buiucani, în care locuiește acum cu toată familia, Dodon refuza să discute, dar nega că i-ar aparţine. „Nu comentez bârfele şi zvonurile… Vă referiţi la casa de la Buiucani? Acolo, în vecinătate, în blocurile cu multe etaje, locuieşte fratele şi nănaşul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut vecinii?”, ne întreba Dodon.

Peste doi ani, însă, acesta şi-a oficializat achiziţia, înregistrând-o la Cadastru, deşi anterior spunea că nu are nicio legătură cu acea casă. Tranzacţia a avut loc, oficial, pe 29 iulie 2013, zi în care Dodon a luat un credit de 1,477 milioane de lei de la Victoriabank, cu o rată a dobânzii de doar 8%, sub media de piaţă, care era în jur de 12%. În schimbul acestei sume, între familia Dodon şi Victoriabank a fost semnat un contract de ipotecă, care are în calitate de obiect casa de milioane.

„Am procurat casa de la o rudă care a investit în această construcţie, iar, ulterior, a rămas în Italia… Eu am vândut apartamentul cu două odăi şi am luat un credit. Am luat casa cu tot cu teren, contra unei sume de 2,3 milioane de lei. Imediat, am anunţat Comisia Naţională de Integritate. Mi se pare că am procedat corect, nu am ascuns nimic, cum fac alţi demnitari. Dacă doriţi, pot să vă organizez o excursie… Deocamdată, nu vă pot primi în casă, dar în jurul casei – nu am ce ascunde… Veniţi, ca să nu vă căţăraţi pe garduri, cum faceţi în alte cazuri, cu casele unor demnitari”, zicea Dodon, în 2013.

Oamenii din jurul lui Dodon cu afaceri și averi de milioane

În timp ce Igor Dodon și soția sa nu au făcut achiziții de bunuri, „trăind modest”, oamenii din anturajul prezidențial, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane. De multe dintre acestea beneficiază, din plin, și familia prezidențială. Ziarul de Gardă a scris recent că pe lângă relațiile politice, socialiștii din jurul președintelui sunt legați între ei de lanțuri de firme și de avantaje economice care, în final, se intersectează toate într-un punct comun: familia Dodon.

Vacanțele președintelui din salarii de bugetar

După ce i-a găsit casa și i-a cunoscut prietenii, Ziarul de Gardă a reușit să treacă în revistă vacanțele de lux ale președintelui. Am constat că deși a avut salariu de bugetar, Igor Dodon și familia sa s-au odihnit în zone exotice.

ZdG a intrat în posesia mai multor informații și fotografii despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika.

Menționăm că în 2014, familia Dodon a raportat venituri oficiale în sumă de 384,5 mii de lei, inclusiv 10 mii de lei din vânzarea automobilului cumpărat cu un an mai devreme. În 2015, veniturile oficiale ale familiei Dodon au fost de 309,1 mii de lei. Banii au provenit de la firma „Exclusiv Media”, dar și din bugetul de stat, în calitate de salariu pentru deputatul Igor Dodon. 

În 2016, familia Dodon a declarat venituri de 456,4 mii de lei, același bun imobil, dar și creditul scadent în 2028. În 2017, Igor și Galina Dodon au avut venituri declarate în sumă de 506 mii de lei,iar în 2018, veniturile oficiale declarate ale cuplului prezidențial au constituit 580 mii de lei.Președintele nu și-a făcut încă publică declarația de avere și interese pentru anul 2019. 

De fiecare dată când presa l-a criticat și a scos la iveală informații despre averea și anturajul său, președintele Dodon nu s-a arătat încântat de atenție din partea presei. La sfârșitul anului trecut, Ziarul de Gardă a avut „zapret” la un eveniment organizat de Dodon la Președinție pentru jurnaliști, iar recent a decis să înainteze redacției ZdG și o cerere prealabilă, arătându-se nemulțumit de unele informații din articolul „Vacanțele de lux ale președintelui”.