Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Foștii socialiști Nesterovschi și Lozovan,…

Foștii socialiști Nesterovschi și Lozovan, care au anunțat despre intenția de a crea o nouă formațiune politică cu „viziuni de stânga”, aderă la un partid condus de un fost consilier al lui Igor Dodon

Sursa foto: Captură de ecran/Parlamentul R. Moldova

Foștii socialiști, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care în martie spuneau că vor să-și creeze o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”, aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon. Anunțul a fost făcut de Alexandr Nesterovski pe 16 mai.

Într-o postare pe Telegram, Nesterovski a anunțat că împreună cu deputata Irina Lozovan „au acceptat propunerea liderului Partidului „Renașterea – Возрождение”, Serghei Mișin, să se alăture formațiunii”.

„Împreună cu stimații mei colegi, Iurie Vitnianschi și deputatul Irina Lozovan, am acceptat invitația președintelui Partidului „Renașterea”, domnul Serghei Mișin, de a ne alătura echipei acestei formațiuni politice.

Nu suntem singuri – ni se alătură oameni talentați și dedicați din diferite regiuni ale R. Moldova, uniți de o idee comună: Credem în Renașterea Moldovei! Și împreună vom lupta pentru renașterea istoriei, limbii și culturii moldovenești!

Țara noastră trebuie să dezvolte relații strategice cu toate țările, inclusiv cu Federația Rusă. (…) Partidul Renașterea este o platformă care își propune să atingă aceste obiective”, a anunțat Nesterovschi și și-a invitat susținătorii să se alăture Partidului „Renașterea”.

Partidul „Renaștere-Возрождение” a fost constituit de deputații Vadim Mișin, Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc, care în 2012 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În 2016, partidul l-a susținut pe Igor Dodon în alegerile pentru funcția de președinte. Atunci, reprezentanții formațiunii spuneau că Igor Dodon „este o persoană serioasă cu temeinice cunoștinţe în domeniul economic, care poate să răspundă la orice chestiune de interes public”, potrivit IPN.

În martie 2023, când foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan anunțat despre intenția de a crea o nouă formațiune, aceștia declarau că „în contextul în care avem foarte multe partide”, s-ar putea „înțelege cu o anumită formațiune politică”: „Îi vom schimba denumirea, vom aduce oameni noi, o vom reanima, la fel cum a făcut cândva Igor Dodon cu PSRM”, spunea la sfârșitul lunii martie Nesterovschi.

Plecările din PSRM

Deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat, pe 15 martie 2023, că pleacă din Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și se va alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”. A doua zi după acest anunț, Nesterovschi a fost observat la protestul organizat de „Mișcarea pentru Popor” în fața Parlamentului.

Ulterior, 10 primari aleși pe lista PSRM au anunțat că părăsesc formațiunea și aderă la Mișcarea coordonată de Ilan Șor. În acest context, Vlad Batrîncea, a declarat că pe parcursul ultimelor 8-9 luni au avut loc mai multe tentative de corupere a membrilor PSRM pentru ca aceștia să părăsească partidul și să facă declarații în sprijinul unei alte formațiuni.

Pe 25 martie 2023, despre plecarea din PSRM a anunțat deputata Irina Lozovan. Aceasta, de asemenea, a declarat că se va alătură „Mișcării pentru Popor”. Peste câteva zile, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au anunțat pe 31 martie despre intenția de a crea o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”.

La începutul lunii aprilie, șapte lideri locali, șase membri ai PSRM și un primar independent din raionul Ocnița, au anunțat că pleacă din PSRM și se alătură „Mișcării pentru Popor” a Partidului „Șor”. Cei șapte lideri au declarat, de asemenea, că „susțin noul proiect politic” care urma să fie creat de Lozovan și Nesterovschi.