Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   50 de milioane de euro…

50 de milioane de euro de la Norvegia pentru R. Moldova. Premierul Norvegiei: „Suntem impresionați și puteți conta pe susținerea noastră în lunile și anii care vor urma”

Norvegia va acorda R. Moldova un ajutor neramburasbil în valoare de 50 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de premierul norvegian Jonas Gahr Store, prezent la Summitul Comunității Politice Europene organizat de R. Moldova. Oficialul norvegian a mulțumit țării noastre pentru organizarea evenimentului și pentru ospitalitate și a precizat că R. Moldova poate conta pe susținerea Norvegiei „în lunile și anii care vor urma”.

Jonas Gahr Store, prim-ministrul Norvegiei: „Apreciez efortul Moldovei de a organiza această întâlnire. Suntem impresionați de ospitalitatea voastră… Norvegia este total angajată să sprijine evoluția democratică în partea de Est a Europei. Alegerea Moldovei de a merge pe parcursul european și pe parcursul reformelor de modernizare este un parcurs corect și susținem acest lucru. În acest an, în 2023, noi am alocat 50 de milioane de euro dedicate eforturilor Moldovei privind reformele. Discutăm cu Banca Mondială și partenerii pentru a ne asigura ca această asistență să fie una utilă. E vorba de curaj al politicienilor și e timpul să fiți curajoși în Europa. Suntem impresionați și puteți conta pe susținerea noastră în lunile și anii care vor urma”, a transmis Jonas Gahr Store.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Vreau să mulțumesc pentru sprijinul pe care îl acordă Norvegia și pentru decizia recentă despre cele aproximativ 50 de milioane de euro care urmează a fi alocate R. Moldova. Sunt resurse importante pentru țara noastră acum când trecem peste această perioadă complicată care vine în urma agresiunii începute de Federația Rusă împotriva Ucrainei”.

Jonas Gahr Støre ocupă funcția de prim-ministru al Norvegiei din 14 octombrie 2021 și este lider al Partidului Laburist din 2014.

R. Moldova găzduiește joi, 1 iunie, Summitului Comunității Politice Europene (CPE), reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. În aceste momente are loc deschiderea sesiunii plenare din cadrul evenimentului.