Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Summitul CPE. Unele…

LIVE TEXT Summitul CPE. Unele delegații oficiale se îndreaptă spre Aeroportul Internațional Chișinău

R. Moldova găzduiește joi, 1 iunie, Summitului Comunității Politice Europene (CPE), reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. În aceste momente are loc deschiderea sesiunii plenare din cadrul evenimentului.

Cu ocazia organizării Summitului CPE 2023, autoritățile naționale au instituit măsuri de protecție și securitate la nivel internațional, pentru buna desfășurare a evenimentului, unde vor fi prezenți oficiali ai statelor europene și înalți reprezentați ai UE, potrivit Grupului Media pentru Știri de Securitate privind Summitul CPE.

UPDATE 18:08 Grupul Media pentru Ştiri de Securitate privind Summitul Comunităţii Politice Europene informează că Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) a ajuns la final.

La momentul actual, unele delegații oficiale se îndreaptă spre Aeroportul Internațional Chișinău. În acest sens, traseul de deplasare Bulboaca – Chișinău rămâne a fi securizat și parțial suspendat pe anumite tronsoane. În contextul ulterioarelor întâlniri bilaterale cu autoritățile Republicii Moldova preconizate pentru 2 iunie, o parte dintre oficialii europeni rămân la Chișinău. Astfel, unele măsuri de securitate vor fi valabile pe parcursul zilei de mâine. 

UPDATE 16:58 Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola: „Am fost în R. Moldova acum câteva zile și am vrut să mă întorc pentru că îmi amintesc impactul acestui tip de evenimente într-o țară care și-ar dori să se alăture Uniunii Europene pentru că vin din una dintre țările care au fost în această situație. Îmi amintesc, ca tânără activistă, ce semnificație au avut nu doar angajamentele de sprijin, de acțiuni comune, unitate puternică, în mod deosebit în contextul vulnerabilităților și riscurilor provocate de Rusia. Este important pentru R. Moldova să combată aceste riscuri și este important pentru noi să ajutăm Moldova. În final, nu trebuie să uităm că aceasta este o provocare comună, care mă preocupă atunci când mă gândesc la alegerile europene de anul viitor (…)”.

Sursa foto: Captură Privesc.eu

UPDATE 15:25 Klaus Iohannis, președintele României, susține declarații de presă în cadrul Summitului CPE.

„(…) A fost o reuniune la care s-au discutat multiple teme de actualitate stringentă pentru continentul nostru, începând cu impactul războiului din Ucraina asupra noastră, a tuturor statelor europene, dar și a lumii în ansamblu și terminând cu aspecte concrete de interes pentru toți participanții, precum cele legate de consolidarea rezilienței, securitatea energetică și aspecte legate de conectivitate. Din punctul nostru de vedere, al României, dincolo de subiectele sectoriale, un obiectiv principal al reuniunii a fost lansarea mai multor semnale politice clare (…). Un prim semnal clar a fost importanța R. Moldova pentru întregul continent european și privind sprijinul pe care acest stat îl primește pentru asigurarea securității și stabilității sale, precum și pentru aderarea la UE (…). R. Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă față. România este alături așa cum am arătat prin fapte concrete cu fiecare ocazie și acest lucru l-am spus și în deschiderea summitului când am luat cuvânt. Sunt convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru R. Moldova, pentru Ucraina și pentru regiune”, a spus șeful statului român.

UPDATE 13:15 Șefa statului, Maia Sandu, i-a invitat pe oficialii europeni să se reunească pentru o fotografie de familie. După aceasta, potrivit președintei Sandu, vor avea loc discuții în grupuri de lucru.

Sursa foto: Captură Privesc.eu

UPDATE 13:05 Declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis: „Este de datoria noastră, a comunității statelor europene democratice să răspundem acestui apel istoric și să-i sprijinim pe cei mai vulnerabili. Aceste state au aleși pași pe calea democrației pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială, făcându-se ecoul valorilor care au stat întotdeauna la baza libertății noastre și democrației noastre (…)”.

Sursa foto: Captură Privesc.eu

UPDATE 13:00 Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni: „(…) Ne aflăm aici pentru a ne reaminti că Europe nu este un club, nu este vorba doar despre reguli și interese. Mai presus de toate, Europa este o civilizație care s-a întemeiat pe o declarație cum că oamenii sunt liberi. Nu vom permite ca aceste principii să fie contestate s-au distruse de cei care cred că ne pot reîntoarce în cei mai dificili ani ai secolului trecut. Susținem calea pe care Ucraina, R. Moldova, Georgia, dar și Balcanii de Vest o aleg și munca pe care o depun pentru aderarea la UE” Asta nu înseamnă extinderea UE, dar revenirea acestor țări în familia în care le este locul, pentru că nu există o Europă seria A sau seria B, există doar o Europă”.

Sursa foto: Captură foto Privesc.eu

UPDATE 12:55 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Încercăm să respingem relele aduse de agresiune. Nimeni dintre noi nu are îndoială care ar fi soluțiile pentru Europa și anume o apărare completă împotriva terorii ruse. Din păcate, aseară, în capitala noastră au mai fost trei victime și zece răniți. Cel puțin 484 de copii au fost omorâți de ruși (…)”.

UPDATE 12:43 A început sesiunea plenară din cadrul Summitului CPE. Președinta Maia Sandu ține un discurs.

Sursa foto: Captură Privesc.eu

„Este o plăcere și o onoare să vă găzduiesc, astăzi, pe atât de mulți, aici, în Moldova, în împrejurimile liniștite ale Castelului Mimi. Pacea și liniștea de aici sunt într-un contrast puternic cu războiul violent care are loc chiar peste granița noastră. Cel mai mare război de pe continentul nostru de la al Doilea Război Mondial. Un război pe care Rusia a ales să-l lanseze. Un război care ne reunește pe toți în dorința noastră puternică de a restabili pacea pe continentul nostru. Decizia noastră de a ne aduna astăzi aici, la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, la doar 20 km de granița cu Ucraina, este o expresie clară a solidarității noastre față de Ucraina și poporul ei. Ucrainenii luptă pentru libertate, valorile europene și viitorul continentului nostru (…).

Acest summit al Comunității Politice Europene este o expresie clară a unității, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie. O familie care rămâne unită, o familie care lucrează împreună pentru a aborda probleme comune. O singură familie europeană în care statele din interiorul și din afara Uniunii Europene acționează împreună pentru a descuraja agresiunea și a consolida pacea pe continent.

În următoarele câteva ore, planificăm să avem o discuție strategică despre cum să întărim securitatea continentului nostru și să abordăm consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia. Vom căuta, de asemenea, modalități de a aborda criza energetică și climatică. Cu toții trebuie să ne îndreptăm către un sistem energetic paneuropean mai curat și mai sigur. Cu toții trebuie să accelerăm tranziția la energie regenerabila, să diversificăm sursele noastre de aprovizionare cu energie și să ne protejăm mai bine infrastructura critică și rețelele electrice. Cu toții avem un interes puternic în îmbunătățirea conectivității între țările noastre.

Importanța de a găsi și a ne angaja față de soluții comune devine foarte clară de îndată ce ne gândim la ce este în joc dacă nu o facem. Ce este în joc pentru Europa, pentru ordinea internațională bazată pe reguli, ce este în joc pentru cetățenii noștri? Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze. Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, deoarece o altă țară decide să invadeze un vecin. Nu putem spune oamenilor noștri și afacerilor locale că nu avem certitudine cu privire la aprovizionarea cu energie.

Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne modela propriile destine. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în Comunitatea Politică Europeană, să adere la Uniunea Europeană și să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică. În ultimul an, am dat dovadă de putere extraordinară, rezistență și solidaritate. Dar putem face mult mai multe împreună. CPE poate deveni o platformă cheie pentru acțiune paneuropeană. Pentru Securitate. Pentru Pace. Pentru Europa”, a spus Maia Sandu.

R. Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni, potrivit Grupului Media pentru Știri de Securitate privind summitul Comunității Politice Europene 2023 care va avea loc în R. Moldova (GMSS-CPE).

Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.