Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Încă 20 de zile de…

Încă 20 de zile de arest la domiciliu pentru deputata partidului Șor Marina Tauber: „O probă adițională – investigația realizată de Ziarul de Gardă”

Mandatul de arest la domiciliu în privința deputatei partidului Șor Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, a fost prelungit miercuri, 14 decembrie, pentru alte 20 de zile. 

Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a admis parțial solicitarea procurorilor în privința vicepreședintei partidului politic.

„Astăzi, domnul procuror a venit cu o probă adițională – investigația realizată de Ziarul de Gardă. După ultima ședință de judecată, la Curtea de Apel, prin intermediul avocaților, am citit ceea ce a scris ZdG. Ziarul de Gardă a zis că eu am negat faptul că aceste mesaje au fost scrise de mine sau că este telefonul lui Dinu Țurcanu. Vreau încă o dată să spun. Da, eu confirm că am transmis premii pentru mai mulți din oamenii care reprezintă echipa noastră și eu niciodată nu am negat sau nu am confirmat faptul că acest telefon este al lui Dinu Țurcanu și/sau că corespondența din acest telefon este a mea sau a altei persoane. Eu nu cunosc, nu pot să vă spun, pentru că nu am avut posibilitatea să studiez și aceste articole, dar și tot ce a fost realizat în internet (…). Deja este foarte interesant ce am citit, că jurnaliștii, practic, au furat acest telefon și l-au ținut câteva zile în redacție. Ceea ce ne permite să avem suspiciuni și bănuieli rezonabile că probabil jurnaliștii au introdus anumite informații sau anumite account-uri. Noi putem să ne trezim cu orice vrei mâine, poimâine, ca articole legate de presupuse discuții ale mele sau a alor membri”, a afirmat deputata Șor, în timp ce aștepta decizia instanței.

Totodată, vicepreședinta partidului Șor a spus că „a așteptat cu nerăbdare” să fie menționată investigația ZdG, pentru că acum Procuratura nu ar mai putea „să nu ia în considerație alte scurgeri, mesaje sau conversații”.

„În sfârșit, Procuratura a început să verifice acest telefon care a fost furat de Ziarul de Gardă, iar astăzi au venit cu anumite constatări și cu anumite expertize. Au vrut să anexeze aceste materiale la dosarul meu. Noi am înțeles că discuțiile, chipurile între mine și Dinu Țurcanu, sunt din martie 2020. Vă aduc aminte că învinuirea care îmi este invocată este legată de 19 iunie 2022, falsificarea raportului pentru trimestrul I 2022 și acceptarea banilor din parte unui grup criminal (…). Materialele investigației ZdG sunt anexate la dosarul penal iar noi înțeleg că este deja pornit un dosar penal pe mesaje din telefon. Asta înseamnă că în curând, noi așteptăm, că vor fi pornite cu aceeași viteză dosare penale pe numele Maiei Sandu, domnului Alaiba, domnului Reacean, domnului Litvinenco, și toți cei care au figurat în investigații jurnalistice bazate pe scurgerile din telefoanele lor. Dacă este pornit dosar penal pe investigația ZdG, însemnă că alte instituții și alte ziare, site-uri, tot trebuie să fie luate în considerare (…)”, a mai spus Tauber.

ZdG a contactat serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție pentru confirmarea informațiilor privind includerea investigației în dosarul deputatei Marina Tauber, dar nu am primit un răspuns, deocamdată.

Ziarul de Gardă a scris despre cum a intrat în posesia telefonului lui Dinu Țurcanu, care conținea informații de interes public:

#OrheiLeaks: Informațiile de interes public din telefonul liderului protestelor Partidului Șor. Cum au ajuns la noi și ce am făcut cu ele

Un telefon mobil utilizat de unul dintre liderii protestelor organizate de Partidul Șor în centrul capitalei în ultimele luni, pierdut de acesta în luna august curent și adus la ZdG de un necunoscut, ne-a condus în bucătăria internă a partidului condus de deputatul fugar Ilan Șor. 

Analizând informațiile de interes public din acel telefon am intrat într-o lume în care „colacii” și „benzina” te motivează să-ți „îndeplinești calitativ sarcinile”, patratistele, mahalistele și curatorii fac legea în campaniile electorale, la proteste sau la alte evenimente publice și în care salariile de la IM, paralele cu cele primite de la stat, mențin vie dragostea pentru partid. 

O lume în care persoane cu viziuni politice diferite în public sunt cumetri sau prieteni și discută despre cum se face politică sau business, dar mai presus de toate, o lume în care totul începe și se termină cu IM, adică Ilan Mironovici Șor – liderul suprem al grupării politice pe care o conduce ajutat de doi dintre oamenii în care are cea mai mare încredere: Marina Tauber și Viorel Melnic.

Din seria #OrheiLeaks au fost publicate:

Curtea de Apel Chișinău a anulat, pe 25 octombrie 2022, decizia Judecătoriei Chișinău din 18 octombrie prin care Marina Tauber a fost plasată sub control judiciar, şi a dispus revenirea ei în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.

În iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „Șor” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Pe 23 iulie curent, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, iar măsura a fost prelungită de câteva ori.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „Șor”. Anterior, ZdG a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri.