Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Toate manifestațiile de Ziua…

DOC Toate manifestațiile de Ziua Independenței trebuie să se încheie până la ora 17:00! Condițiile de participare la parada militară

Vineri, 27 august, la cea de-a 30-a aniversare de la proclamarea independenței R. Moldova, parada militară se va desfășura cu condiția că toți participanții din cadrul subdiviziunilor implicate sunt vaccinați împotriva COVID-19.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a introdus în Hotărârea din 23 august un set de reguli cu privire la manifestările festive dedicate Sărbătorii Naționale Ziua Independenței Republicii Moldova. În principal, autoritățile susțin că toate evenimentele cultural-artistice trebuie să se încheie până la ora 17:00.

Setul de măsuri care se conțin în Decizia CNESP:

Parada militară se va desfășura cu condiția că toți participanții din cadrul subdiviziunilor implicate sunt vaccinați împotriva COVID-19. Conducătorii autorităților participante vor asigura controlul respectării prezentei prevederi;

Se recomandă limitarea numărului de invitați, iar pe tribuna invitaților de onoare și în toate spațiile implicate vor fi respectate în mod obligatoriu măsurile de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2:

  • distanța fizică de cel puțin 1 metru; purtarea măștilor de protecție;
  • prezentarea: – certificatului de vaccinare împotriva COVID-19, cu schema completă de vaccinare (cu orice tip de vaccin autorizat) sau – rezultatului negativ la test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, sau – concluziei medicale care confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau unui act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigației.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, se recomandă organizarea tuturor manifestărilor cultural-artistice dedicate Sărbătorii Naționale Ziua Independenței Republicii Moldova cu program redus (nu mai târziu de orele 17.00) în toate localitățile și cu respectarea obligatorie a măsurilor de
protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, inclusiv respectarea distanței fizice de minimum 1 metru și purtarea măștilor de protecție de către publicul spectator

Autoritățile din domeniul ordinii și securității publice vor intensifica monitorizarea și controlul respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi combatere a infecţiei COVID-19.

 Totodată, purtarea măștilor de protecție și păstrarea distanței sociale sunt obligatorii.

„Organizarea paradei militare se va desfașura cu condiția ca toți participanții din cadrul formațiunilor implicate în paradă vor fi vaccinați împotriva COVID-19, iar conducătorii autorităților participante vor asigura acest lucru. Deci, 100% vaccinați. Se recomandă limitarea numărului de invitați. Se recomandă organizarea evenimentelor festive cu respectarea măsurilor de prevenire a COVID-19, cu un program scurt, nu mai târziu de ora 17:00. Purtarea măștilor rămâne obligatorie”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Citiți și: VIDEO/ Declarațiile ministrei Sănătății, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică: „Procesul educațional se va desfașura cu prezența fizică”

La parada din 27 august vor participa militari din garnizoanele Bălţi, Chişinău şi Cahul, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, dar şi o formaţiune a veteranilor conflictului armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Citiți și: DOC/ Ziua Independenței R. Moldova va fi marcată cu paradă militară. Decretul semnat de către președinta Sandu

Potrivit documentului, constituirea formațiunilor de paradă și conducerea paradei militare se pune în sarcina ministrului Apărării. Guvernul va asigura pregătirea și desfășurarea paradei militare.

La 27 august 1991 Republica Moldova și-a luat propria cale. Astfel, în acest an țara noastră marchează 30 de ani de la declarația de Independență.