Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt candidații înregistrați în…

Cine sunt candidații înregistrați în concursul pentru funcția de procuror general

Colaj ZdG

Perioada de depunere a dosarelor pentru participarea la concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general a luat sfârșit miercuri, 22 noiembrie. Potrivit Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în concurs au fost înregistrate două dosare.

Este vorba despre dosarul avocatului Ilie Rotaru și dosarul procurorului Igor Demciucin.

Sursa foto: IPN/Elena Covalenco

Ilie Rotaru este avocat de profesie și anterior a candidat pentru funcţia de preşedinte, de deputat, de judecător la Curtea Constituțională, de Avocat al Poporului, dar și de procuror general. Pe  26 iunie 2017, printr-o decizie dictată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Rotaru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, pe  numele său fiind eliberat atunci mandat de arestare, iar el anunțat în căutare.

Magistraţii i-au interzis să lucreze în domeniul gestionării bunurilor și mijloacelor financiare pe o perioadă de cinci ani, fiind găsit vinovat că l-a deposedat pe un businessman din Belgia de un imobil cu suprafața de 360 de metri pătrați și un teren aferent amplasat în Bălți, evaluat la 40.000 de euro. Rotaru a pledat nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc, pe care în 2010 l-a acuzat că ar fi preluat ilegal de la el controlul asupra centrului comercial. Rotaru a deținut o cotă de 7% din acțiunile casei de comerț și, o perioadă,  a deținut funcția de administrator al acestei societăți. Decizia primei instanțe a fost menținută de CA Chișinău printr-o decizie din 11 noiembrie 2019, însă la 8 februarie 2021 CSJ a anulat decizia CA Chișinău și a decis rejudecarea cauzei de către aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată. Pentru 7 octombrie curent a fost stabilită prima ședință în procesul de rejudecare a cauzei.

Pe 30 iunie 2021, Rotaru a depus o cerere de chemare în judecată către Ministerul Justiției privind repararea prejudiciului cauzat prin „acțiunea ilegală ale organelor de cercetare penală și de anchetă preliminară, ale procuraturii și ale instanțelor judecătorești”, însă cererea i-a fost restituită pe motiv că a fost semnată de către o persoană neîmputernicită. 

Sursa foto: procuror.magistrat.md

Igor Demciucin și-a început cariera în 2010, când, Prin Ordinul procurorului general al R. Moldova, a fost numit în funcția de procuror în Procuratura sectorului Buiucani, municipiul Chișinău.

Pe 1 august 2016 acesta a obținut funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

În septembrie 2022, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat adjunct interimar al procurorului-șef al PCCOCS.

Pe 16 ianuarie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a exprimat acordul pentru numirea lui Igor Demciucin în funcția de adjunct al Procurorului General interimar, pe perioada exercitării mandatului de Procurorul General interimar.

Pe 6 octombrie 2023, CSP a luat act de decretul semnat de președinta Maia Sandu cu privire la eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Tot atunci, Consiliul a decis să demareze actualizarea Regulamentului privind alegerea procurorului general.

Conform Legii cu privire la procuratură, candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP, care cuprinde următoarele etape:

  • preselecția candidaților în baza dosarelor depuse;
  • interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.

Modul de organizare și desfășurare a concursului se stabilește printr-un regulament aprobat de CSP. Etapa interviului se transmite online în timp real.

Informația privind inițierea și desfășurarea concursului se publică pe paginile web oficiale ale Procuraturii Generale și Consiliului Superior al Procurorilor cu cel puțin o lună înainte de data-limită de depunere a dosarelor.

Candidații sunt evaluați de către fiecare membru al CSP în baza „criteriilor aprobate de Consiliu, inclusiv în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritatea și alte calități personale ale candidaților, cu argumentarea punctajului acordat pentru fiecare candidat”. Punctajul final reprezintă media punctajului acordat de către toți membrii CSP și se publică pe pagina web oficială a Consiliului după încheierea concursului. Candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj este propus președintelui R. Moldova de către CSP pentru a fi numit în funcția de procuror general.

Stoianoglo, eliberat din funcția de procuror general

Pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Documentul a intrat în vigoare în aceeași zi.

Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

Avocații fostului procuror general au declarat pentru ZdG că decretul va fi contestat în instanța de judecată.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultima ședință în acest dosar a avut loc pe 20 septembrie 2023, în cadrul căreia a fost audiat un martor. Următoarea ședință este programată pentru 5 decembrie 2023.

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Pe 8 octombrie 2021 a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În prezent, în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nicio măsură preventivă.