Principală  —  IMPORTANTE   —   Calificativul „nesatisfăcător” pentru procurorul general…

Calificativul „nesatisfăcător” pentru procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. CSP se întrunește în ședință pentru a examina raportul Comisiei de evaluare și a adopta hotărârea finală

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a obținut calificativul de evaluare – nesatisfăcător, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept, care au menționat faptul că evaluarea activității lui Stoianoglo s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie, iar un raport în acest sens a fost aprobat de Comisia de evaluare, la începutul lunii mai.

Conform acelorași surse ale ZdG, membrii Comisiei de evaluare au oferit punctaje de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va propune președintei R. Moldova, Maia Sandu, eliberarea din funcție a procurorului general.


Solicitată de ZdG, Angela Motuzoc, președinta CSP, ne-a comunicat faptul că raportul urmează să fie remis miercuri, 18 mai, la CSP, care se va întruni în ședință pentru a-l examina.

Informația privind finalizarea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat a fost confirmată pentru ZdG în urmă cu două săptămâni de către Vasile Gafton, unul dintre avocații lui Stoianoglo. El ne-a spus că grupul de apărători analizează raportul și urmează să se expună asupra acestuia.

„Noi o să ne expunem. Grupul de avocați lucrează la acest raport. Noi analizăm raportul și la fiecare capitol vom veni cu obiecțiile noastre (…). Este o procedură lungă”, a declarat Vasile Gafton.

Ce urmează

Conform Regulamentului privind procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, raportul Comisiei se examinează în termen de cinci zile de către CSP, având competența de a adopta o hotărâre cu privire la acordarea unuia dintre calificativele „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător” sau, dacă consideră că evaluarea efectuată de Comisie a avut loc cu încălcarea procedurii şi această încălcare a avut un efect determinant asupra rezultatelor evaluării, CSP va adopta o hotărâre de restituire a raportului pentru repetarea procedurii de evaluare a performanţelor.

Repetarea procedurii de evaluare se realizează conform aceleiași proceduri și nu poate dura mai mult de 10 zile.

„La repetarea procedurii de evaluare a performanțelor, Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general este obligată să ia în considerare obiecțiile formulate de Consiliul Superior al Procurorilor. Repetarea procedurii de evaluare se realizează conform aceleiași proceduri și nu poate dura mai mult de 10 zile. Mandatul Comisiei de evaluare încetează de drept în data emiterii de către CSP a unei hotărâri definitive pe marginea raportului de evaluare”, se arată în regulament.

În septembrie 2021, Parlamentul a aprobat Legea Procuraturii, care prevede introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea CSP.

Potrivit legislației, în cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, CSP va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.

Pe 14 aprilie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe o perioadă de 30 zile.

Pe 11 noiembrie 2021, CSP a luat act de sesizarea depusă de președinta R. Moldova, Maia Sandu, prin care a fost cerută evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Pe 5 octombrie 2021, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții, Alexandr Stoianoglo a fost escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS) din clădirea Procuraturii Generale.

Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, șeful suspendat al PG este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).