Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce urmează după ce Stoianoglo…

Ce urmează după ce Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general. CSP a luat act de decretul semnat de șefa statului

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a luat act în ședința de vineri, 6 octombrie, de decretul semnat de președinta Maia Sandu cu privire la eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Totodată, Consiliul a decis să demareze actualizarea Regulamentului privind alegerea procurorului general.

„(…) S-a decis de a lua act de decretul privind eliberarea domnului Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general și de a demara lucrările de actualizare a Regulamentului privind alegerea procurorului general”, a spus președinta CSP, Angela Motuzoc, în timpul ședinței.

Președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat pentru Ziarul de Gardă că, după actualizarea Regulamentului, membrii Consiliului urmează să decidă dacă vor anunța concurs pentru funcția de procuror general. Aceasta a precizat că actuala componență a CSP poate iniția concursul.

Conform Legii cu privire la procuratură, candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP, care cuprinde următoarele etape:

  • preselecția candidaților în baza dosarelor depuse;
  • interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.

Modul de organizare și desfășurare a concursului se stabilește printr-un regulament aprobat de CSP. Etapa interviului se transmite online în timp real.

Informația privind inițierea și desfășurarea concursului se publică pe paginile web oficiale ale Procuraturii Generale și Consiliului Superior al Procurorilor cu cel puțin o lună înainte de data-limită de depunere a dosarelor.

Candidații sunt evaluați de către fiecare membru al CSP în baza „criteriilor aprobate de Consiliu, inclusiv în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritatea și alte calități personale ale candidaților, cu argumentarea punctajului acordat pentru fiecare candidat”. Punctajul final reprezintă media punctajului acordat de către toți membrii CSP și se publică pe pagina web oficială a Consiliului după încheierea concursului. Candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj este propus președintelui R. Moldova de către CSP pentru a fi numit în funcția de procuror general.

Stoianoglo, eliberat din funcția de procuror general

Pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Documentul a intrat în vigoare în aceeași zi.

Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

Avocații fostului procuror general au declarat pentru ZdG că decretul va fi contestat în instanța de judecată.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultima ședință în acest dosar a avut loc pe 20 septembrie 2023, în cadrul căreia a fost audiat un martor. Următoarea ședință este programată pentru 5 decembrie 2023.

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Pe 8 octombrie 2021 a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În prezent, în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nicio măsură preventivă.