Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Calendarul noii licitații pentru spațiile…

Calendarul noii licitații pentru spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, anunțat de APP după anularea primei licitații

Imagine simbol. Sursa: DFM Moldova/Facebook.

Agenția Proprietății Publice (APP) a publicat calendarul procesului de organizare a unei noi licitații pentru darea în chirie a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău (AIC).

APP și AIC au anunțat că luni, 19 februarie, s-a încheiat etapa de înregistrare la licitația cu strigare în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta AIC.

„Au aplicat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă. Reieșind din lipsa de concurență suficientă, dar și a unor carențe a procesului de organizare a licitației, comisia de profil a decis relansarea licitației publice”, se arată în comunicatul de presă publicat de cele două instituții de stat.

Acesta este noul calendar al procesului de organizare a licitației publice:

  • 21 februarie – 4 martie: pregătirea documentelor de inițiere a licitației, cu asigurarea tuturor rigorilor legale;
  • 4 martie: plasarea anunțului de inițiere a licitației;
  • 11 martie : start al procedurii de depunere a ofertelor;
  • 25 martie (ora 17.00): termenul limită de depunere a ofertelor;
  • 26-28 martie: examinarea dosarelor cu oferte de participare la licitație;
  • 29 martie: desfășurarea publică a licitației cu strigare și anunțarea rezultatelor finale.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a publicat luni un mesaj pe rețelele de socializare, declarând că licitația a fost sabotată.

„Am avut mai multe discuții cu Agenția Proprietății Publice referitoare la procedura de organizare a licitației și la aplicanți. Au aplicat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă. Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, a afirmat ministrul Infrastructurii.

ZdG a constatat că, în noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, a cărei fondator este Lagardère Travel Retail Sas. Lagardère Group este un conglomerat francez cu sediul în Paris, care deține diverse afaceri în media și, de asemenea, o participație indirectă de 15,1 % la compania aeronautică și de apărare EADS.

Întreprinderea cu Capital Străin LE BRIDGE CORPORATION LIMITED S.R.L. deține cele opt magazine duty free de la frontierele terestre ale R. Molodova. Aceasta a fost fondată în 1998, de a omul de afaceri francez Arif Franck Charles, care este și administrator al comapaniei. Arif Franck Charles a fost implicat și în schema de concesionare a tuturor gărilor și stațiilor auto din R. Moldova.

Compania DFM SRL, care gestionează în prezent magazinele din Aeroport, nu a participat la licitație.

APP și Aeroportul Chișinău au anunțat pe 18 ianuarie inițierea procesului de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea „activelor neutilizate” din Aeroportul Internațional Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, cunoscute ca „Zona Sterilă” și „Zona Duty Free”.

În incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie pentru următorii 3 ani este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a „serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional”.

Conform Caietului de sarcini publicat, prețul lunar al unui metru pătrat începe de la 200 de lei pentru spațiul cantinei și ajunge până la 1600 de lei pentru un metru pătrat în magazine.

Cuantumul de pornire al chiriei lunare pentru cele 10 spații care fac obiectul locațiunii este de 157 096,5 euro pe lună, fără TVA. Valoarea chiriei este stabilita pentru un trafic de 2.8 milioane de pasageri.

„Cu fiecare creștere de 100 de mii de pasageri, chiria anuală pentru un an calendaristic se va mari cu 2% anual. În cazul scăderii traficului de pasageri chiria va rămâne neschimbată”, se arată în document.