• DOC/ O companie de construcții implicată în ultimii ani în tranzacții de zeci de milioane cu proprietăți afiliate lui Șor și Plahotniuc a plătit 299 de milioane de lei „din surse proprii” pentru două terenuri scoase la mezat de APP

  DOC/ O companie de construcții implicată în ultimii ani în tranzacții de zeci de milioane cu proprietăți afiliate lui Șor și Plahotniuc a plătit 299 de milioane de lei „din surse proprii” pentru două terenuri scoase la mezat de APP
  02 decembrie 2020 | 10:00

  Compania Exfactor Grup este noua proprietară a celor două terenuri cu o suprafață de peste 7 hectare din sectorul Buiucani al capitalei scoase recent la vânzare de Agenția Proprietăți Publice (APP). Pentru cele 2 loturi de pe strada Vasile Lupu 28 care au aparținut Armatei Naționale și Serviciului Pază și Protecție de Stat, compania a achitat 299 de milioane de lei.

  Vânzarea acestor proprietăți a fost anunțată de premierul Ion Chicu în cadrul ședinței Guvernului din 21 octombrie 2020. În plină campanie electorală, executivul, prin intermediul APP, se lăuda cu vânzări record de peste 300 de milioane ale unor bunuri de stat. Este de departe cea mai mare sumă cu care a fost vândut un bun de stat în 2019.

  Grosul banilor însă, au venit de la 2 loturi de teren situate la intersecția străzilor Vasile Lupu și Vissarion Belinski din sectorul Buiucani.

  „A fost o licitație cu strigare. Expuse spre vânzare 4 bunuri, întreprinderi și bunuri imobile, toate au fost vândute. Un teren pe strada Vasile Lupu – 5,6 ha, vândut cu 230 milioane de lei, un teren Vasile Lupu, de 1,5 ha – vândut cu 69 de mln lei. 2 întreprinderi de stat au fost comercializate, suma totala din vânzare – 305, 14 milioane de lei”, declara atunci Ghenadie Țepordei, directorul APP.

  Timp de 20 de zile după licitație, noul proprietar avea obligația să achite întreaga sumă, în caz contrar licitația se anula. Reprezentanții APP nici la ziua de azi nu au făcut public noului proprietar cerând o solicitare în scris de la Ziarul de Gardă. Datele de la cadastru consultate de ZdG arată însă că noul proprietar al celor 2 terenuri a devenit compania de construcții Exfactor Grup.

  Contactat telefonic, administratorul și fondatorul Exfactor Grup, Vladimir Tonu a recunoscut achiziția, menționând că toate achitările către APP s-au făcut în strictă conformitate cu legea.

  „Compania Exfactor este o companie care lucrează de 19 ani pe piața Republicii Moldova. Este o companie care are un număr foare impunător de angajați, este o companie care în ultimii 10 ani a produs și produce profit anual. Dintr-a cui sursă am achitat, asta este problema noastră personală. Dacă vreți să vă spun cum eu trăiesc acasă, pot să vă spun, dar ceea ce ține de companie nu pot să vă spun toate detaliile pentru că acestea sunt întrebări…”, a declarat inițial Tonu care a dat de înțeles că deocamdată nu există un plan concret pentru acest teren.

  „Să trăim și vom vedea. Compania Exfactor își permite să dezvolte orașul conform cerințelor planului general al municipiului Chișinău”, a spus directorul companiei.

  Ulterior, Vladimir Tonu, unicul proprietar în acte al companiei care de-a lungul anilor a beneficiat masiv în urma unor contracte semnate cu companii afiliate, deținute sau administrate de Ilan Șor sau Vladimir Plahoniuc, a declarat că achiziția s-a făcut din banii companiei.

  „Puteți să mă verificați. Eu, până acum, au spus altcineva că îs cu banii lui Vlad Andonachi și ai lui Vâlcu, acum deja de altcineva mă întrebi. Măi băieți, căutați-vă de… Dacă eu aveam afiliere, organele demult mă mântuiau pe mine. Pot să-ți dau și ție posibilitate să vii să verifici orice. Nu există, mă repet a treia oară, dacă eu eram în unele combinații care se cheamă… Pe mine m-au sunat cu o lună în urmă ăștia de la spălarea banilor. Au făcut niște verificări și când au ridicat rapoartele financiare au zis: domn Vladimir, dvs ați produs în ultimii 2 ani de zile 500 de milioane de lei în urma activității și ați plătit bănuț în bănuț la stat, tot respectul pentru dumneavoastră și Doamne Ajută așa în continuare. Rugați-vă și voi pentru sănătatea mea și a Exfactorului, a companiei, a angajaților care muncesc, ai auzit ceva de rău de Exfactor până acuma? Banii aceștia stau la mine la cont de un an de zile, ei nu au venit la mine de undeva, ei erau în conturi bancare”, a declarat Vladimir Tonu.

  Datele disponibile public arată însă o altă situație financiară a companiei. Potrivit datelor prezentate de BIROUL ISTORIILOR DE CREDIT INFODEBIT CREDIT REPORT SRL, Compania Exfactor Grup a cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimii 2 ani. De exemplu, în 2018, perioadă în care Republica Moldova era condusă de Partidul Democrat în frunte cu Vladimir Plahotniuc, iar Ilan Șor era de neatins, compania și-a crescut cifra de afaceri de 9 ori.

  Conform acelorași date publice, în ultimii 3 ani profitul companiei de asemenea a cunoscut un salt impresionant, crescând de la 24-30 de milioane de lei în anii 2015 sau 2016, la 185 de milioane, cât a fost în 2019.

  Tot în această perioadă, Exfactor Grup apare în mai multe investigații ale Ziarului de Gardă care arată conexiunile companiei cu proprietăți atribuite lui Ilan Șor sau Vladimir Plahotniuc, pe care Procuratura Generală îi acuză ca fiind principalii beneficiari ai furtului miliardului.

  Astfel, în 2017, compania obține în urma urma unui contract de societate civilă cu „Universal Proiect” care era afiliată lui Ilan Șor, gestiunea construcției de pe strada Bucureşti 62 unde se construiește un hotel cu subsol, parter, 9 etaje şi penthouse în centrul istoric al capitalei.

  Tot în acea perioadă, firma condusă de Tonu a efectuat şi lucrările de construcţie şi modernizare la Aeroportul Internaţional Chişinău, controlat de Ilan Şor prin intermediul companiei „Avia Invest”. „Exfactor-Grup” a fost cea care a construit parcarea multietajată, dar şi cea de-a doua pistă a aeroportului.

  În septembrie 2018, firma lui Vladimir Tonu a înregistrat la ASP dreptul de posesie asupra hotelului „Cosmos”.  Clădirea fost cumpărată de „Exfactor-Grup” de la „Infoton-Com”, una dintre companiile controlate în trecut de Ilan Şor.

  În mai 2018, „Exfactor-Grup” a intrat şi în posesia unui teren de 23 de ari din preajma Ambasadei SUA la Chişinău, oferit anterior gratuit de către Primăria Chişinău Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv.

  Proprietarul companiei, Vladimir Tonu a fost și unul dintre cei mai mari donatori ai campaniei electorale din 2019 a Partidului Șor. Acesta a constribuit cu 1,3 milioane de lei la 14 februarie 2019.

  La sfârșitul anului 2018, Exfactor fondează o nouă companie, „Gările Auto Moderne” unde deține 85% și care obține concesiunea pentru următorii 25 de ani a tuturor gărilor și stațiilor auto din Republica Moldova într-un parteneriat public privat secretizat.

  Peste o jumătate de an, Vladimir Tonu iese din compania creată și cedează participația sa Oksanei Demchenko, cetățeană a Ucrainei. Câteva săptămâni mai târziu, firma concesionară a autogărilor și-a schimbat din nou proprietarii: 50% au rămas în portofoliul Oksanei Demchenko, iar 25% au ajuns la omul de afaceri francez Arif Franck Charles, cunoscut în R. Moldova ca fiind proprietar al companiei „Le Bridge”. Celelalte 25% din capitalul social al firmei „Gările Auto Moderne” au ajuns în posesia societății „Ramin-Lux” SRL, fondată de frații Maria și Alexandru Vîlcu.

  Alexandru Vîlcu este fondator sau cofondator a 10 firme înregistrate în R. Moldova și este cunoscut drept un apropiat al președintelui în exercițiu, Igor Dodon. În iunie curent, acesta a devenit asociat și la „DFM” SRL, fostă companie din grupul Șor, cu activități în domeniul magazinelor duty-free.

  În august 2019 s-au înregistrat noi modificări, iar cota de 25% a lui Arif Franck Charles a ajuns la Alexandru Vîlcu.

  Pe 8 noiembrie 2018, cu patru zile înainte ca „Exfactor-Grup” să se asocieze cu cetăţeanul american Lluka Muco şi să se înscrie la concursul pentru concesionarea gărilor auto din R. Moldova, firma condusă de Vladimir Tonu a achiziţionat două terenuri cu o suprafaţă totală de 10,4 ha, amplasate pe str. T. Vladimirescu din Chişinău, în imediata apropiere a Autogării de Nord. (detalii AICI și AICI)

  Terenurile au fost cumpărate de la firma „Real Concept Imobil”, o companie cu fondatori în offshore care, imediat după înregistrare, în iulie 2018, a achiziţionat terenul de 10,4 ha, clădirea Global Business Center (GBC) de pe bd D. Cantemir, dar şi o vilă urbană cu statut de monument istoric din apropierea Parlamentului R. Moldova, de la compania „Finpar Invest”, afiliată liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, informaţie publicată anterior de jurnaliştii de la Rise Moldova. Clădirea GBC, fosta reşedinţă a lui Plahotniuc, este şi astăzi în proprietatea firmei „Real Concept Imobil”.

  Vladimir Tonu neagă orice afiliere de acest gen și spune că toate afacerile sale sunt „muncite cu bani produși în Republica Moldova”.

  „Dacă voi sunteți cei care vreți să examinați din punct de vedere a logicii și a omeniei și nu sunteți cu învrăjbiri vino la mine la oficiu când dorești, îți ridic toate trei rapoarte din ultimii 3 ani, îți arăt tipurile de afaceri care le avem, îți arăt profiturile pe care le avem. Noi numai anul trecut am plătit impozite la stat de vreo 50 de milioane de lei. 

  Banii sunt locali, nimeni nu a împrumutat, nu sunt veniți de la Șor, nu-s combinații, sunt om prosper în Republica Moldova. De-amu nici din aștia nu vă plac?”, a declarat Vladimir Tonu pentru Ziarul de Gardă.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, susține candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița

  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, a declarat candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”,…
  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, susține candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița

  Dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI. Arest preventiv prelungit cu încă 30 de zile și pentru șeful IP Bălți, dar și pentru un inspector al Poliției de Frontieră

  Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile atât pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, cât și pentru șeful Inspectoratului de Poliție al munic…
  Dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI. Arest preventiv prelungit cu încă 30 de zile și pentru șeful IP Bălți, dar și pentru un inspector al Poliției de Frontieră

  Cine sunt cei care ar urma să-i înlocuiască pe cei patru deputați care au ales să facă parte din echipa guvernamentală: trei – de profesie juriști, iar unul – pedagog

  Următoarele patru persoane de pe lista candidaților la funcția de deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care nu au obținut mandate de parlamentari, în urma alegerilor din 11 iulie, ar urm…
  Cine sunt cei care ar urma să-i înlocuiască pe cei patru deputați care au ales să facă parte din echipa guvernamentală: trei – de profesie juriști, iar unul – pedagog

  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate. Care sunt acestea

  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate: gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, demararea reformei justiției și pachet…
  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate. Care sunt acestea