Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Dumitru Alaiba: „Magazinele lui Șor…

Dumitru Alaiba: „Magazinele lui Șor din Aeroport au zile numărate”. Compania DFM: „O ingerință flagrantă a statului într-o afacere privată”

Colaj ZdG

„Magazinele lui Șor din Aeroport au zile numărate” a declarat luni, 29 august, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba. Oficialul a spus că Aeroportul Internațional Chișinău va anunța „curând” o licitație pentru „selectarea unui operator credibil” în domeniul retail-ului.

De cealaltă parte, reprezentanții companiei DFM SRL, care gestionează magazinele Duty Free din R. Moldova, susțin că „acest caz reprezintă o ingerință flagrantă a statului într-o afacere privată”.

Ministrul Dumitru Alaiba a afirmat că deși autoritățile au anulat regimul duty-free, în toamna anului 2023, „magazinele controlate de Șor în continuare activează în aeroport, cu achitarea tuturor impozitelor și taxelor”.

„Pentru moment. Vom elimina și această ultimă schemă de care beneficiază acest grup criminal. În loc vom identifica în mod transparent un investitor credibil, cu vastă experiență în domeniu, cu o imagine și reputație impecabilă. Pentru a aduce transparență și eficiență în gestionarea magazinelor din Aeroport.

Una câte una o să punem capăt tuturor schemelor corupte care au fost puse în practică de grupările corupte, inclusiv cele asociate cu Șor și altele. Iar cei care au profitat de pe urma corupției vor fi aduși în fața justiției.

Toate „business-urile” lui Șor au același sfârșit – se adeverește că mint oamenii, îi trag pe sfoară, le iau banii și dispar. Așa a făcut cu Banca de Economii, așa a făcut cu Air Moldova și multe altele. Nu o să așteptăm ca același lucru să se întâmple cu magazinele din aeroport”, a scris Alaiba pe rețelele de socializare.

În replică, Compania DFM SRL a declarat că este „administrată și controlată” de investitori străini, incluși în registrul de stat.

„Compania nu are nicio legătură cu politicieni sau partide politice, atât în R. Moldova, cât și în străinătate. Mai mult, compania nu este afiliată politic și nici nu a fost vreodată, spre deosebire de postarea dumneavoastră, în care se întrevede cu ochiul liber o luptă politică nedisimulată sau, mai exact, răfuială cu oponentul, cu ajutorul statutului de serviciu (…)

Este inacceptabil să auzi din gura ministrului Economiei că firma „plătește toate impozitele și taxele”, dar activitatea ei este o „schemă”!

Compania noastră își desfășoară activitatea în deplină conformitate cu legislația (zeci de inspecții efectuate de toate agențiile guvernamentale posibile, în ultimii ani, au confirmat acest lucru), oferă aproximativ 300 de locuri de muncă (unele dintre ele în raioane) și este un contribuabil mare”, se arată în reacția publică a companiei.

Totodată, reprezentanții întreprinderii menționează că s-au arătat interesați pentru prelungirea contractului de închiriere a spațiului din aerogară.

„Am informat întreprinderea de stat AIC și Agenția Proprietății Publice despre intenția noastră de a prelungi contractul de închiriere a spațiului din terminal pentru o perioadă mai îndelungată, justificând avantajele încheierii contractului cu compania noastră. Ca răspuns, Agenția Proprietății Publice a recomandat organizarea unei licitații publice „cu strigare”, care prevede obținerea prețului maxim pentru Aeroport și este singura modalitate legală de închiriere a spațiului, adică principalul criteriu este prețul ce urmează să fie obținut de Aeroport în urma unei licitații transparente. În același timp, trebuie să remarcăm că și în baza contractului actual compania plătește o sumă semnificativă, ceea ce se reflectă vizibil asupra veniturilor aeroportului”, mai notează societatea cu răspundere limitată DFM.

În prezent, compania este deținută de cetăţeanul Israelului Arie Geler (90%) și Andrii Minaiev (10%), ultimul fiind cetăţean al Germaniei şi administrator al SRL-ului.

Rețeaua de magazine duty-free, controlată de Ilan Șor, a fost printre primele active asupra cărora oamenii legii au pus sechestru în iunie 2019, imediat după fuga din țară a fostului primar de Orhei. Însă interdicția a durat doar jumătate de an. După ce a fost ridicată, proprietarii în acte ai rețelei de duty-free-uri au migrat de câteva ori, de la afaceriști locali, la ciprioți, germani şi evrei.

În cele din urmă, afacere duty-free a fost preluată de proprietarul unei bănci rusești domiciliat în Israel, în același oraș în care Ilan Şor a fost surprins în repetate rânduri, a scris RISE Moldova.

Proiectul de lege pentru eliminarea regimului duty-free pe teritoriul R. Moldova a fost aprobat în cea de-a doua lectură la începutul lunii noiembrie 2022. Astfel, comercializarea mărfurilor în unitățile comerciale din zonele vamale urma să fie impozitată „reieșind din principiul echității fiscale pentru toți antreprenorii din R. Moldova”, potrivit Legislativului.