A fost respinsă înregistrarea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Motivele deciziei CEC

Comisia Electorală Centrală a decis respingerea cererii de înregistrare a Blocului „Victorie”, afiliat ex-deputatului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, pentru participarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie, în cadrul ședinței din 19 iulie.
„Se refuză înregistrarea blocului „Victorie” la alegerile parlamentare. (…) Hotărârea intră în vigoare la data adoptării”, a declarat memebrul Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică în cadrul ședinței.
În timpul ședinței, liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu a fost scos din sală de Poliție, la solicitarea membrilor CEC. În fața sediului Comisiei au avut loc proteste ale susținătorilor Blocului „Victorie” pe tot parcursul ședinței.
Motivele deciziei CEC
Urmare a identificării unor carențe în documentele prezentate, Comisia a solicitat, celor 4 partide politice constituante a blocului electoral, elucidarea unor aspecte care au intervenit la etapa examinării preliminare a actelor prezentate:
- veridicitatea componenței organelor executive și asigurarea cvorumului;
- denumirea blocului, lista numerică și nominală a membrilor partidului politic care cad sub incidența art. 3 din Legea privind declararea averii și a intereselor personale ce urma a fi prezentată Agenției Servicii Publice;
- capacitatea juridică a persoanei delegate să reprezinte blocul;
- documente contabile primare care să confirme suportarea cheltuielilor direct de către partidele politice care au participat la 6 iulie 2025 la evenimentul de constituire a blocului în or. Moscova din Federația Rusă.
Examinând informațiile prezentate de solicitanți prin prisma înlăturării carențelor menționate, CEC a reținut că subiecții procedurii administrative nu au reacționat în modul corespunzător la aspectele semnalate, au negat însăși existența carențelor fără a se folosi de posibilitatea ajustării acestora, oferită prin operațiunea administrativă de clarificare.
„Referitor la denumirea și simbolul electoral al blocului, CEC a apreciat că denumirea blocului este identică cu denumirea unuia dintre partidele constituente ale blocului, fapt inadmisibil conform normelor legale. Menționăm că, într-o hotărâre similară, care a trecut controlul legalității în instanțele de judecată în anul 2024, Comisia Electorală Centrală a respins cererea și a refuzat înregistrarea blocului electoral cu o denumire identică. Unul dintre motivele neînregistrării fiind denumirea blocului electoral propus spre înregistrare care era identică cu cea a Partidului Politic Victorie”, potrivit CEC.
Pe de altă parte, Comisia, în urma sesizării Serviciului Informații și Securitate a evidențiat implicarea directă a lui Ilan Șor, lider al partidului politic „Șor”, declarat neconstituțional prin hotărâre a Curții Constituționale nr. 10 din 19 iunie 2023 în formarea așa-numitului bloc electoral.
Serviciul de Informații și Securitate a sesizat Comisia despre desfășurarea, pe 6 iulie 2025, la Moscova, Federația Rusă, a unui eveniment în cadrul căruia au fost prezenți membrii implicați în solicitarea înregistrării blocului electoral și Ilan Șor, care a anunțat public intenția blocului „Victorie” de a depune actele pentru participarea la alegerile parlamentare și schimbarea puterii politice din țară „cu orice preț”. Conform constatărilor Serviciului de Informații și Securitate, acțiunile de la acest eveniment relevă un atentat la ordinea constituțională existentă cu instigare la nerespectarea ordinii constituționale, creând o stare de ostilitate față de instituțiile statului.
„În context, Comisia consideră că implicarea directă a unei persoane care exercita funcția de lider al unui partid declarat neconstituțional în constituirea și promovarea unui bloc electoral reprezintă nu doar o încălcare a prevederilor legale, ci și o formă de continuare mascată a activității partidului interzis, în contradicție cu efectele obligatorii ale hotărârii Curții Constituționale și legislației în vigoare”, mai scrie Comisia Electorală Centrală.
În context, CEC a sesizat Ministerul Justiției în vederea verificării oportunității declanșării procedurii de încetare a activității acestor patru entități în conformitate cu prevederile Legii privind partidele politice conform cărora ”Se interzice, ca fiind considerată exercitare frauduloasă a dreptului la asociere politică … utilizarea unui partid politic înregistrat, pentru a continua sau a relua, în calitate de partid politic succesor, activitatea unui partid politic declarat neconstituțional”.
Anterior, ZdG a relatat cum funcționa rețeaua coordonată de Șor, plătind participanți la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna anului 2024.
- În slujba Moscovei. Trei luni printre „robii” lui Șor. Investigație ZdG sub acoperire
- Cum a fost fraudat referendumul. Rețeaua lui Șor, de partea lui Stoianoglo. În slujba Moscovei (II): o nouă investigație ZdG sub acoperire
După alegeri, mii de oameni au fost amendați pentru că și-ar fi vândut votul în scrutinele din toamna anului 2024. ZdG a identificat zeci de persoane amendate pentru corupere electorală și a discutat cu acestea despre implicarea lor în „rețeaua Șor”. „Ne chemau la ei acasă, ne serveau cu cafea și ciocolată, ne arătau că au făcut euroreparație în sarai. Promisiuni, promisiuni și iată unde e promisiunea”, își amintește o persoană amendată. Alții spun că nu au bani pentru a plăti și afirmă că sunt gata să ajungă la pușcărie. „N-am să plătesc (amenda, n.r.). Am să mă duc și o să fac (închisoare, n.r.). Câți ani o să-mi dea? Un an, doi? (…) O să-mi iau îmbrăcăminte, o să mă duc acolo, o să fie datori să mă hrănească (…)”, relatează o pensionară amendată, originară din Orhei.
În iunie 2023, la doar o săptămână de la declararea neconstituționalității Partidului Politic „Șor”, ex-deputatul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a creat Blocul Politic „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R.”, desemnându-se coordonator al acestuia. Blocul a fost constituit din două partide: fosta formațiune „Ai noștri”, redenumită în „Șansă” și „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” – FASM.
Între timp, Șor și-a „suplinit” stocul de partide, dezvoltând partidul „Șansă” și creând un nou partid – „Victorie”, iar, la mijlocul lunii aprilie, ex-deputatul fugar Ilan Șor a anunțat lansarea unui nou Bloc Politic – „Victorie”, care, de asemenea, este coordonat de el. De această dată însă, „stocul” de partide este mai mare, iar noul bloc numără mai mulți membri. Partidul „Șor”, declarat neconstituțional, dar și celelalte formațiuni afiliate oligarhului: „Renaștere”, „Șansă”, „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” și „Victorie”, au devenit membre ale blocului condus de Ilan Șor. Evenimentul de lansare, unul fără precedent în politica din R. Moldova, a avut loc la Moscova, capitala Federației Ruse, țară care de mai bine de doi ani terorizează Ucraina și amenință R. Moldova.