Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   „ȘANSA” lui Șor din sediul…

„ȘANSA” lui Șor din sediul sechestrat al lui Plahotniuc: mii de euro pentru publicitate online, semnături obținute prin amenințări și promisiuni de milioane (de lei)

La doar o lună de la crearea partidului „ȘANSĂ”, la cârma căruia a fost instalat jurnalistul Alexei Lungu, pentru promovarea formațiunii în mediul online se cheltuie mii de euro, liderul își ține conferințele de presă în fostul sediu al lui Plahotniuc din centrul capitalei,  aflat acum sub sechestru, iar, în mai multe localități din țară, oameni care anterior reprezentau Partidul „Șor”, declarat neconstituțional, acționează în numele partidului „ȘANSĂ” și, făcând promisiuni de milioane de lei, colectează semnături, obținându-le uneori prin amenințări. 

Alexei Lungu, pe care ZdG l-a surprins de mai multe ori în ultima vreme intrând în fostul sediu al Partidului Democrat din Moldova (PDM) din perioada lui Plahotniuc, ajunge de fiecare dată la muncă adus de un șofer, cu atribuții și de gardă de corp. El susține că nu știe cine plătește miile de euro pentru promovarea partidului în mediul online sau cine a achitat pentru bannerele care au împânzit toată țara, că achită din propriul buzunar arenda sălii pentru conferințele de presă și că șoferul care îl duce și îl aduce cu mașina e „un prieten care mă însoțește și mă ajută în lucrul meu politic”.

„Eu n-am șofer, eu am prieten care mă însoțește și mă ajută în lucrul meu politic”

În timp ce la Agenția pentru Servicii Publice (ASP) partidul „ȘANSĂ” declară drept sediu un apartament de pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Bălți, Alexei Lungu, noul președinte al formațiunii, a făcut publică decizia de a prelua conducerea partidului „ȘANSĂ” în fostul sediu al PDM din centrul capitalei. Două săptămâni mai târziu, în aceeași sală, Lungu a organizat o altă conferință de presă

Alexei Lungu, în timp ce urca în mașină din fața fostului sediu PDM

Timp de o săptămână, am urmărit ce se petrece în preajma fostului sediu al PDM, aflat sub sechestru, și l-am surprins de mai multe ori pe Lungu în timp ce intra sau ieșea din clădire. De fiecare dată, acesta era însoțit de un șofer care, aparent, îndeplinea și funcția unei gărzi de corp. Întrebat de ZdG, Lungu însă a negat că ar fi angajat un om în funcția de șofer. 

Lungu, în timp ce intra în clădirea de pe str. Armenească 44/3

ZdG: Banii pentru șofer sunt iarăși bani personali?
Alexei Lungu: Care șofer?
ZdG: Șoferul dumneavoastră.
Alexei Lungu: Eu n-am șofer, eu am prieten care mă însoțește și mă ajută în lucrul meu politic. 

Șoferul lui Alexei Lungu

În una dintre zile, am încercat să vorbim cu Alexei Lungu și am mers spre mașina în care acesta urca, însă proaspătul politician a evitat să discute cu noi, grăbindu-se să părăsească parcarea din fața edificiului. Câteva zile mai târziu, l-am telefonat în încercarea de a afla dacă totuși fostul sediu al PDM ține loc de sediu pentru Partidul „ȘANSĂ”.

ZdG: Câți bani ați cheltuit pentru a organiza două conferințe de presă în fostul sediu PDM aflat sub sechestru?
Alexei Lungu: Sunt banii mei personali și pot să vă prezint și contractul de chirie. Nu este o sumă mare, nu este o sumă secretă. M-a costat 110 euro prima conferință și 110 euro a doua conferință.
ZdG: Totuși, dumneavoastră închiriați doar sala de conferințe sau întregul sediu?
Alexei Lungu: Eu închiriez sala de conferință, am un angajament contractual atunci când o închiriez.
ZdG: Dar sediul partidului unde este?
Alexei Lungu: Sediul partidului o să vă anunțăm unde este.
ZdG: Dar ce faceți în fostul sediu PDM, acum sechestrat, în timpul în care nu aveți conferințe de presă acolo?
Alexei Lungu: Eu nu cred că trebuie să vă spun ce fac eu în timpul meu liber. Ce fac și unde mă duc.

Un alt lider de partid nou creat afiliat lui Șor, zărit în același sediu

În aceeași perioadă, și Alexandru Beschieru, liderul Partidului Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, una dintre formațiunile care au constituit Blocul Politic „Ș.O.R.” recent, adresa căruia se află pe str. Grădina Botanică din Chișinău, a fost surprins de ZdG în apropierea clădirii de pe strada Armenească, dar și în timp ce intra în același edificiu. Nu am reușit să discutăm cu acesta pentru a afla care a fost scopul vizitei sau dacă partidul, al cărui lider este, își desfășoară activitatea în fostul sediu al PDM.  

Luni, 4 septembrie, în timp ce așteptam să discutăm cu Alexei Lungu, am observat mai mulți tineri care intrau, rând pe rând, în clădirea de pe strada Armenească. 

Doar unul dintre ei s-a arătat deschis să discute cu noi.

ZdG: Dar unde lucrați?
Tânărul: Aici.
ZdG: În această clădire? (arătând spre fostul sediu PDM, n. r.)
Tânărul: Nu contează. Eu nu lucrez, sunt voluntar.
ZdG: Pot să intru și eu cu tine? Îmi caut de lucru.
Tânărul: Poți să intri pe diferite site-uri, nu se permite să intri aici. Aici nu se permite să intri, este paznicul (spune asta în timp ce intră în fostul sediu PDM, n. r.).

Atunci când am încercat să intrăm în fostul sediu PDM alături de tânărul care ne-a spus că lucrează acolo, a ieșit paza care ne-a anunțat că accesul este interzis. 

ZdG: Vreau și eu să lucrez.
Paza: Aici, la noi, nu-i de lucru.
ZdG: El (băiatul care a intrat în clădire, n. r.) mi-a spus că lucrează.
Paza: Nu, nu lucrează aici. Sunteți liberă.

Ulterior, l-am întrebat pe liderul partidului „ȘANSĂ” dacă acei tineri sunt voluntari sau membri ai partidului „ȘANSĂ”. Acesta însă ne-a spus că nu cunoaște despre cine vorbim: „Eu nu cunosc despre cine vorbiți, chiar nu cunosc.”

Clădirea din strada Armenească, sub sechestru în dosarul fraudei bancare

Clădirea de pe strada Armenească 44/3 a fost construită în 2009 și are o suprafață totală de peste 7 mii de metri pătrați. Până la începutul anului 2017, edificiul a aparținut Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Ulterior, aceasta a intrat în posesia Societății cu Răspundere Limitată (SRL) „Constar Invest”, deținută de compania „Jarrow Business” S.A, înregistrată în Belize. 

În ianuarie 2018, clădirea a fost închiriată de Partidul Democrat din Moldova. Sediul formațiunii politice a fost pe strada Armenească timp de mai bine de un an și jumătate, până în septembrie 2019 – a renunțat la acest sediu la scurt timp după plecarea lui Vladimir Plahotniuc din țară. Din 2019 însă, clădirea este sub sechestru în dosarul fraudei bancare. 

Promisiunile de milioane (de lei) pentru „Satul Moldovenesc”

Activitatea formațiunii „Șansă” nu este vizibilă doar în centrul capitalei. În mai multe localități din țară, persoane care afirmă că acționează din numele noului partid strâng semnături și chiar amenință localnicii dacă aceștia refuză să semneze. 

În satul Gotești din raionul Cantemir, oameni care pretind a fi reprezentanți ai partidului „ȘANSĂ”, despre care anterior se cunoștea că activau pentru partidului „Șor”, merg prin sat pentru a colecta semnături pentru implementarea unui nou proiect – „Satul Moldovenesc”, în  realizarea căruia partidul ar urma să investească 5 milioane de lei. 

Unul dintre locuitorii satului Gotești, care ne-a rugat să nu-i divulgăm numele, ne-a spus că, deși cei care colectează semnături discută cu localnicii despre crearea unui nou Centru de Sănătate, proiectul nu prevede acest lucru în mod special, această abordare fiind doar o metodă de manipulare. 

Ei merg cu o propunere de proiect – «Satul Moldovenesc». În proiect, nu scrie în mod special despre reparația Centrului de Sănătate, dar asta spun ei tuturor celor cărora le cer semnături pentru a-i convinge. Ei spun că pledează pentru construcția unui Centru de Sănătate nou, dar eu cred că acestea sunt niște brașoave. Cei care promovează proiectul propus de partidul «ȘANSĂ» și strâng semnături pentru a-l implementa sunt aceiași oameni despre care toți știm că au fost responsabili pe satul Gotești din partea partidului «Șor». Ei mi-au spus că, în cadrul proiectului, sunt mai multe inițiative, dar ei pledează pentru construcția unui Centru de Sănătate nou, în valoare de 5 milioane de lei”, susține locuitorul satului Gotești.  

O altă persoană din Gotești spune că a fost amenințată că nu va primi ajutor medical dacă nu va semna pe listele partidului „ȘANSĂ”.

„Au venit să semneze, pentru că partidul „ȘANSĂ” vor face policlinica noastră. Am spus că nu voi semna nimic, dar au început să mă amenințe, spunându-mi că nu mă vor primi la policlinică, dacă voi avea nevoie, nu-mi vor acorda ajutor. Totuși, au scris numele meu pe foaie, iar eu i-am întrebat de ce. Mi-au spus că au nevoie să știe cine n-a semnat”, spune locuitorul. 

„Noi suntem prea mici și nu punem așa întrebări. Ne-au adus și broșuri cu Alexei Lungu, care este ceva – reprezentant…”

Am sunat-o pe Maria Boghean, una dintre persoanele care colectează semnături în satul Gotești, iar aceasta ne-a spus că motivul pentru care a decis să facă acest lucru este că unele sate din raion ar fi beneficiat deja de ajutorul partidului „ȘANSĂ”.

Noi suntem oameni mici, ei (reprezentanții partidului «ȘANSĂ», n. r.) au venit de sus, au spus că-s din partidul «ȘANSĂ». Au fost în sat, au fost mulți, s-au adunat. Erau mai mulți (reprezentanți ai formațiunii, n. r.), nu știu cum îi cheamă. Ei (reprezentanții partidului, n. r.) ne-au întrebat care e durerea mai mare la noi. Unii au cerut că fântână trebuie, că strada curge, că trebuie teren pentru copilași. Nu doar eu colectez semnături, la mai mulți au spus, eu cred că și în multe sate (se colectează semnături, n. r.), pentru că știu de satele Antonești, Toceni. Am auzit, a fost primărița, a spus că partidul «ȘANSĂ» i-a ajutat foarte mult, că primăria era mizerabilă”, menționează Maria Boghean. 

Am întrebat-o pe Maria Boghean cum crede că a reușit partidul „ȘANSĂ” să ajute primăria satului Toceni, din moment ce are doar o lună de la formare, însă aceasta ne-a spus că nu a îndrăznit să adreseze asemenea întrebări. 

Sursă: Facebook/ Partidul politic Șansă

Noi suntem prea mici și nu punem așa întrebări. Ne-au adus și broșuri cu Alexei Lungu, care este ceva – reprezentant. Ne-au arătat cum e, cine-i, că în broșuri e scris toate cele. Dar nu înțeleg de ce atât de multe întrebări, ce, nu știți istoria? Și de ce întrebați de la oameni?”, încheie discuția Maria Boghean. 

Primărița satului Toceni, Maria Dreglea, care le-ar fi spus locuitorilor satului Gotești despre ajutorul primit din partea partidului „ȘANSĂ”, a fost aleasă în funcția de primar în 2019, fiind candidata partidului „Șor”, declarat neconstituțional.

Am telefonat-o pe Maria Dreglea pentru a afla ce a făcut partidul „ȘANSĂ” pentru satul Toceni. Pentru început, toate lucrările pe care ni le-a enumerat le-a atribuit partidului „ȘANSĂ”, iar, ulterior, partidului „Șor”. 

Dreglea: Au făcut iluminare stradală, au făcut teren de joacă și au făcut un proiect pentru extinderea apeductului, mari lucruri nu s-au făcut, dar s-a făcut câte ceva. 
ZdG: Partidul „ȘANSĂ”, condus de Alexei Lungu, da?
Dreglea: Da.
ZdG: Dar acest partid a fost constituit acum o lună, când a reușit să facă toate acestea?
Dreglea: Dar nu-s făcute acum recent, doamnă, ele sunt făcute de la început de mandat, în 2019.
ZdG: Am înțeles, dar pe atunci partidul „ȘANSĂ” nu exista, exista partidul „Șor”. 
Dreglea: Da, da, da. Corect.
ZdG: Și, totuși, care partid a făcut aceste lucruri, partidul „ȘANSĂ” sau partidul „Șor”?
Dreglea: Partidul „Șor” era, nu era partidul „ȘANSĂ”. 

Deja nu-i Șor, dar e ȘANSĂ

Captură/ Video realizat de primarul satului Ciutulești

Aceeași situație poate fi atestată și la nordul țării, în raionul Florești. Într-un video care a intrat în posesia ZdG, făcut de Igor Burcă, primar al satului Ciutulești, una dintre persoanele care colectează semnături spune că „partidul «Șor», care acum e «ȘANSĂ», va oferi 5 milioane de lei pentru a repara drumurile din sat”. 

„Noi umblăm să strângem semnături, până joi să le dăm la Florești. Partidul acesta «ȘANSĂ», care s-a format de la «Șor», dar vezi că deja nu-i «Șor», dar e «ȘANSĂ», o să dea câte 5 milioane de lei la fiecare primărie. Strângem semnăturile, pentru că omul vrea să facă drumurile. Semnăturile se duc, banii vor veni după 5 septembrie la fiecare primărie. Trebuie să scrieți o cerere. Listele mi le-o dat de la Florești, nouă ne-au făcut adunare cu toate satele”, spune femeia. 

Printr-un mesaj venit pe adresa de e-mail a redacției, am fost informați că partidul „ȘANSĂ” colectează semnături și în satul Ulmu din raionul Ialoveni. 

Prin satul Ulmu din raionul Ialoveni, umblă lumea și strânge semnături pentru proiectul „Orașul Moldovenesc”, sub pretextul ca sunt 5 milioane de lei și vor face drumuri. De fapt, nu există niciun proiect, dar, în așa fel, se adună semnături pentru partidul lui Șor, „ȘANSĂ”. Soțul meu,  neștiind, a semnat, dar, peste câteva ore, a căutat informație pe net și a găsit că este pentru Șor. El a anunțat persoana care strângea și acela, când a aflat adevăratul motiv, a rupt toate foile”, se arată în mesajul primit de redacția ZdG. 

Lista cu semnături din satul Ulmu

„Semnează mai repede, că pierzi banii!”

Nici raionul Hîncești nu este lipsit de încercările celor care ar reprezenta partidul „ȘANSĂ” de a colecta semnături. În dimineața zilei de 6 septembrie, am fost telefonați de Tudor Chiriac, care ne-a informat că, în satul Ciuciuleni, raionul Hîncești, mai multe persoane colectează semnături, propunând bani în schimbul acestora.

„Partidul «ȘANSĂ», care este creat acum, e tot același «Șor». M-a sunat o persoană să-mi spună că niște oameni cer semnături de la cei care au nevoie de bani. Ei promit bani și spun că acești bani îi au de la Șor, căci el fură, dar le dă și lor. Le mai trebuia două semnături și spuneau: «Semnează mai repede, că pierzi banii!»”, ne-a comunicat Tudor Chiriac. 

O situație asemănătoare se atestă și în municipiul Strășeni. De data aceasta însă, persoanele care colectează semnături pentru implementarea proiectului „Orașul Moldovenesc” nu vorbesc despre partidul „ȘANSĂ”, ci despre Ilan Șor, ca persoană fizică. 

Persoanele care colectează semnături în municipiul Strășeni
Sursă: Facebook/ Valentina Casian

M-au telefonat cetățenii din diferite sectoare ale orașului și mi-au spus că sunt două doamne care colectează semnături: le cer buletinele, le cer datele cu caracter personal și perfectează o listă. Se prezintă ca angajați ai primăriei, vorbesc despre reabilitarea infrastructurii, proiect de canalizare. Vorbesc despre faptul că Ilan Șor va aduce mulți bani și îi va oferi cetățenilor. Deci, ei în fiecare sector spun lucruri diferite”, ne-a spus Valentina Casian, primara municipiului Strășeni. 

Solicitat de ZdG, Alexei Lungu a spus însă că nu ar cunoaște de ce oamenii care colectează semnături spun că acționează din numele partidului „ȘANSĂ”, dar nici motivul pentru care aceștia distribuie pliante cu această formațiune.

„Proiectul «Satul Moldovenesc» și «Orașul Moldovenesc» nu este proiectul partidului «ȘANSĂ». Eu voi ruga colegii să verifice ce informații și materiale distribuie acei oameni. R. Moldova este o țară mare și oricine poate vorbi în numele partidului «ȘANSĂ»”, menționează Lungu. 

„Satul Moldovenesc” și „Orașul Moldovenesc” fac parte dintr-un program despre care a anunțat Ilan Șor în luna august a acestui an. Potrivit lui, „programul are un buget de 17 miliarde de lei. 20 de milioane de lei vor fi oferite anual, timp de trei ani, pentru fiecare primărie care va solicita acest sprijin financiar.” 

Întâlniri în 28 de raioane. Lungu: „eu vin la invitația oamenilor din teritoriu. Cine achită, cum achită eu nu cunosc”

În ultima lună, pe pagina de facebook a Partidului „ȘANSĂ” se menționează că membrii formațiunii au întâlniri frecvente în raioanele țării. Din fotografiile făcute publice, putem observa că fiecare întâlnire cu cetățenii organizată de liderul partidului „ȘANSĂ”, Alexei Lungu, se desfășoară în săli private, de cele mai multe ori – restaurante. 

Potrivit postărilor de pe pagina de Facebook a formațiunii, aceștia s-au întâlnit până la 5 septembrie cu locuitori din 28 de raioane.

Sursă: Facebook/ Partidul Politic Șansă

Alexei Lungu susține însă că sălile în care se desfășoară întrunirile cu cetățenii nu ar fi închiriate de el, întrucât inițiativa întâlnirilor ar aparține cetățenilor, nu reprezentanților partidului.

ZdG: Faceți întruniri prin țară, în diferite restaurante, cât v-a constat închirierea acestor săli?
Alexei Lungu: Eu vin la invitația oamenilor din teritoriu. Cine achită, cum achită eu nu cunosc. Eu vin la invitația oamenilor care mă invită.
ZdG: Dar sunteți un partid nou creat, deja aveți invitații?
Alexei Lungu: Corect, oamenii care mă invită, acolo mergem și cu ei discutăm. 

9,9 mii de euro pentru postări sponsorizate pe Facebook

La scurt timp de la apariția partidului „ȘANSĂ”, mai multe pagini, unele nou create, iar altele –  redenumite, au început să ruleze postări sponsorizate prin care promovează partidul „ȘANSĂ”. 

Toate aceste pagini pretind a fi sau ziare, sau site-uri media, încercând să sugereze această idee chiar și prin denumire: „Focus de Știri Moldova”, „Moldova Breaking News”, „Insight de Știri Moldova”, „Rețeaua de Știri Moldova”, „Moldova Hub de Știri”. În realitate însă, toate aceste pagini au fost create sau redenumite în aceeași perioadă, 4-6 iulie și distribuie doar informații prin care promovează activitatea partidului „ȘANSĂ”.

În doar cinci zile, între 12 și 17 august 2023, pagina de Facebook intitulată „Moldova Breaking News” a sponsorizat șase postări prin care promovează partidul „ȘANSĂ”, pentru care a plătit 3,1 mii de euro.

Între 21 și 25 august 2023, și pagina de Facebook denumită „Focus de Știri Moldova” a sponsorizat patru postări cu același conținut, pentru care a cheltuit alte 2,4 mii de euro. 

De pe 25 până pe 28 august, și Rețeaua de Știri Moldova a cheltuit circa 2 mii de euro pentru două postări prin care distribuie frânturi din conferința de presă organizată de Alexei Lungu. 

Mai târziu, în ultimele zile ale lunii august, o altă pagină s-a angajat să publice contra cost texte prin care promovează partidul „ȘANSĂ”. Este vorba de Insight de Știri Moldova, care a sponsorizat două postări, pentru care META a încasat 1,1 mii de euro. 

Alte două pagini, Moldova Hub de Știri  și Express de Știri Moldova au sponsorizat la începutul lunii septembrie patru postări prin care promovează formațiunea condusă de Alexei Lungu, pentru care au plătit  1,3 mii de euro. 

„Nu cunosc, sincer nu cunosc cine face aceste sponsorizări”

Expertul media Andrei Fornea susține că metoda de promovare la care recurge partidul „ȘANSĂ”, cea de a sponsoriza postări, nu este nouă, dar continuă să aibă efectele scontate. 

Social media a devenit spațiul în care cel care plătește mai mult devine mai vizibil și își poate promova mai insistent narațiunile. Prin urmare, cei care își doresc să facă politică mai puțin curată se promovează în mediile mai puțin controlate.

Dintr-o simplă analiză, vedem că, spre exemplu, noul partid „ȘANSĂ” își promovează liderul, utilizând atât pagina partidului, cât și pagini anonime. Impactul pe termen scurt și lung este unul semnificativ, reieșind din sumele mari de bani pe care le investește în publicitatea Facebook. Chiar dacă societatea este mai vigilentă la publicitatea politică față de acum câțiva ani, narațiunile pe care le repetă aceste pagini, unele false, ar putea să pară credibile pentru anumite persoane. 

Aceste metode de promovare politică, utilizând pagini false, nu sunt deloc noi. Cu regret, ele continuă să funcționeze. Estimez că lunar sute de mii de moldoveni văd aceste tipuri de postări”, menționează Andrei Fornea. 

Alexei Lungu ne-a comunicat că nu cunoaște nimic nici despre postările sponsorizate de pe Facebook prin care este promovat partidul „ȘANSĂ”. „Nu cunosc, sincer nu cunosc cine face aceste sponsorizări”, ne-a zis Lungu.

Întrucât formațiunea „ȘANSĂ” este succesoarea partidului „Ai noștri”, nu a depus încă un raport financiar la Comisia Electorală Centrală pentru a putea verifica ce donații, dar și ce cheltuieli declară. 

L-am întrebat totuși pe Alexei Lungu câți bani a cheltuit partidul său în prima lună de activitate, iar acesta ne-a spus că partidul „ȘANSĂ” nu a făcut deocamdată cheltuieli.