Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialistul Oleg Teterea, cumătru cu…

Socialistul Oleg Teterea, cumătru cu Igor Dodon, și-a dat demisia din funcția de director al „Chișinău-Gaz” din „propria inițiativă”

Socialistul Oleg Teterea, cumătrul fostului președinte socialist al R. Moldova Igor Dodon, și-a dat demisia din funcția de director al „Chișinău-Gaz” din propria inițiativă. Solicitat de ZdG, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, ne-a comunicat că Teterea a depus a depus joi, 7 iulie, cererea de demisie, indicând că pleacă din funcție din motive personale.

„Ieri a demisionat din propria inițiativă”, a declarat directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

ZdG l-a telefonat pe Oleg Teterea pentru un comentariu, însă acesta inițial nu ne-a răspuns la apeluri, iar ulterior a răspuns, însă după câteva secunde ne-a închis telefonul.

Cine este Oleg Teterea?

Teterea a fost numit director al „Chișinău-Gaz” la scurt timp după ce a renunțat la mandatul de deputat din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Oleg Teterea a fost unul dintre proprietarii firmei „Hunter Elit Club”. Aceasta a reușit să arendeze, în iunie 2008, pe când Igor Dodon, un mare pasionat de vânătoare, era ministru al Economiei, şi la doar trei luni de la fondare, 168,7 ha de pădure în Călăraşi, Ocolul Silvic Bravicea, cu taxe anuale de doar 315 lei pentru un hectar. În 2013, CSJ a dispus, definitiv, rezilierea contractului de arendă dintre „Moldsilva” şi SRL „Hunter Elit Club”.

Pe lângă legăturile cu „Hunter Elit Club”, Oleg Teterea deține, oficial, 90% din compania „Tedar Investment”, care avea, până în septembrie 2019, denumirea de „Tedar-Auto” și se ocupa de reparația mașinilor. Partenerul lui Oleg Teterea în această afacere este sora soției sale, Alla Darovannaia, care a devenit deputată pe listele PSRM în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Ziarul de Gardă a scris anterior despre Oleg Teterea în investigația „Toți oamenii președintelui”. Oleg Teterea este unul dintre cei mai vechi și devotați prieteni și cumetri ai fostului președinte Igor Dodon. Tot ZdG scria anterior că Teterea trăia la câțiva metri distanță de casa la sol a familiei Dodon. Soții Oleg și Larisa Teterea dețin un apartament cu cinci camere și o suprafață de 165 m.p., amplasat la etajul 10 într-un bloc de locuit în care au investit încă din luna aprilie 2006. În același bloc deține un apartament și Alexandru Dodon, fratele fostului președinte.

Despre „Chișinău-Gaz”: 880 de angajați și venituri din vânzări de 308 milioane de lei în 2020

Funcția de director al „Chișinău-Gaz” nu este una publică, respectiv, directorul companiei nu este obligat să depună declarație de avere și interese personale. „Chișinău-Gaz” este deținut, în proporție de 100%, de către compania moldo-rusă „Moldovagaz”. Datele publice arată că, în 2020, „Chișinău-Gaz” a avut venituri din vânzări în sumă de 308 milioane de lei și un profit de circa 17 milioane de lei.

Cumulativ activității de distribuție a gazelor naturale pentru consumatorii din municipiul Chișinău, „Chișinău-Gaz” efectuează deservirea tehnică a conductelor de gaze naturale, testări tehnice în domeniul gazelor naturale și repararea echipamentelor și dispozitivelor de verificare. Conform informațiilor de pe site-ul companiei, în cadrul întreprinderii activează 880 de salariați, dintre care 326 sunt specialiști, iar 551 – muncitori.

În aprilie 2022, Ziarul de Gardă a scris că Oleg Teterea, atunci directorul „Chișinău-Gaz”, și-a angajat unul dintre fii, dar și pe fina sa de cununie, în funcții importante în cadrul companiei pe care o gestionează din mai 2020.

În dimineața zilei de 8 iulie, președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale din Chișinău, SRL „Chișinău-gaz”, subdiviziune a SA „Moldovagaz”, are un nou director. Este vorba despre Ruslan Saca, actualul director al SRL „Ialoveni-Gaz”.