Directorul „Chișinău-Gaz” și-a angajat fiul și fina de cununie în cadrul companiei pe care o gestionează – Ziarul de Gardă
 • Directorul „Chișinău-Gaz” și-a angajat fiul și fina de cununie în cadrul companiei pe care o gestionează

  Directorul „Chișinău-Gaz” și-a angajat fiul și fina de cununie în cadrul companiei pe care o gestionează
  16 aprilie 2022 | 12:30

  Oleg Teterea, directorul „Chișinău-Gaz”, distribuitorul de gaze naturale pe teritoriul municipiului Chișinău, și-a angajat unul dintre fii, dar și pe fina sa de cununie, în funcții importante în cadrul companiei pe care o gestionează din mai 2020. Teterea a fost numit director al „Chișinău-Gaz” la scurt timp după ce a renunțat la mandatul de deputat din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova.

  Un angajat al SRL „Chișinău-Gaz” a declarat pentru ZdG, sub protecția anonimatului, că odată cu venirea lui Oleg Teterea în fotoliul de director al întreprinderii, acesta le-a oferit funcții înalte fiului său, Boris Teterea, și finei sale de cununie, care, totodată, este și nepoata soției sale, Cristina Stețco. Totodată, angajatul „Chișinău-Gaz” susține că, în ultimele luni, ar exista reduceri la salarii pentru muncitori, în timp ce persoanele din funcțiile administrative, printre care rudele fostului deputat, ar avea salarii lunare foarte mari, între 60 și 80 de mii de lei. Sursa ZdG din cadrul „Chișinău-Gaz” ne-a transmis că Boris Teterea ar fi unul dintre vicepreședinții companiei, în timp ce Cristina Stețco este responsabilă de achizițiile efectuate de agentul economic.

  Oleg Teterea susține că cifrele privind salariile celor doi ar fi inventate și afirmă că nu ar exista reduceri de salarii. Deși fostul deputat confirmă că i-a angajat la „Chișinău-Gaz” pe fiul și pe fina sa de cununie.

  Teterea: „Ce trebuia să fac? Să aduc specialiști de peste hotare? Ei lucrează la salariu, ca oricare angajat, și își fac treaba bine”

  Jurnalist ZdG: Este adevărat că, după ce ați devenit director la „Chișinău-Gaz”, i-ați adus în întreprindere pe fiul și pe fina dvs.?
  Oleg Teterea: Da, este adevărat că fiul meu și Cristina activează la „Chișinău-Gaz”.
  Jurnalist ZdG: Fiul dvs. este vicedirector?
  Oleg Teterea: Nu, este un fals. Fiul meu activează ca șef la una dintre direcțiile întreprinderii.
  Jurnalist ZdG: Ce funcție are Cristina (Stețco – n.r.)?
  Oleg Teterea: Ea este consilierul președintelui.
  Jurnalist ZdG: Să înțeleg că este consiliera dvs.?
  Oleg Teterea: Da.
  Jurnalist ZdG: Nu vă pare că ați admis un conflict de interese, angajându-vă fiul și fina la o întreprindere pe care o conduceți? Ei au studiile corespunzătoare pentru a exercita aceste funcții?
  Oleg Teterea: Dumneavoastră nu cunoașteți cum e situația în țara noastră? Ce trebuia să fac? Să aduc specialiști de peste hotare? Ei lucrează la salariu, ca oricare angajat, și își fac treaba bine.
  Jurnalist ZdG: Cineva din interiorul întreprinderii ne-a spus că fiul dvs. și nepoata ar avea salarii lunare între 60 și 80 de mii de lei, în vreme ce unor angajați le-a fost redus semnificativ salariul, până la cinci-șase mii de lei, iar toate primele lor au fost sistate. Este adevărat?
  Oleg Teterea: Este un mare fals. Așa salarii nici la Moldovagaz nu sunt. Dacă vă interesează salariul fiului meu, acesta este de patru ori mai mic decât cifrele pe care le-ați spus dvs.
  Jurnalist ZdG: Dumneavoastră ce salariu aveți?
  Oleg Teterea: E în dreptul meu ca să nu dezvălui cifra. Până la urmă, sunt date confidențiale.

  Cine sunt Boris Teterea și Cristina Stețco

  În trecut, Boris Teterea, fiul lui Oleg Teterea, a fost asistent al unui deputat socialist, după care a preluat administrarea fermei de păsări „Avicola Gallinula”. Această întreprindere a gestionat, ani la rând, o fabrică de creștere a păsărilor, fiind condusă de familia Teterea și Lilian Filipov – finul și ofițerul de protecție al fostului președinte Igor Dodon. Potrivit datelor publice, Boris Teterea și-a făcut studiile la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), dar specialitatea nu este precizată.

  Cristina Stețco este fiica Allei Darovannaia, care, la rândul ei, este sora soției lui Oleg Teterea, Larisa Teterea. Alla Darovannaia este deputată în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Și deputata BCS a făcut parte din Consiliul de Administrație al SA „Avicola Gallinula”, unde a fost prezent și ginerele ei, Andrei Stețco, soțul Cristinei Ștețco. La rândul ei, Cristina Stețco, înainte de a ajunge consilieră la „Chișinău-Gaz”, a activat ca specialist economic la Victoriabank, unde mătușa sa, Larisa Teterea, soția lui Oleg Teterea, a fost contabilă-șefă timp de mulți ani. Cristina Stețco, la fel ca și Boris Teterea, și-a făcut studiile la ASEM, fiind licențiată în științe economice.

  În campania electorală a alegerilor prezidențiale din 11 noiembrie 2020, Boris Teterea și Cristina Stețco au făcut donații pentru candidatul Igor Dodon. Boris Teterea a donat 9 mii de lei, iar Cristina Stețco a donat cinci mii de lei.

  Publicitate

  Cine este Oleg Teterea?

  Oleg Teterea a fost unul dintre proprietarii firmei „Hunter Elit Club”. Aceasta a reușit să arendeze, în iunie 2008, pe când Igor Dodon, un mare pasionat de vânătoare, era ministru al Economiei, şi la doar trei luni de la fondare, 168,7 ha de pădure în Călăraşi, Ocolul Silvic Bravicea, cu taxe anuale de doar 315 lei pentru un hectar. În 2013, CSJ a dispus, definitiv, rezilierea contractului de arendă dintre „Moldsilva” şi SRL „Hunter Elit Club”.

  Pe lângă legăturile cu „Hunter Elit Club”, Oleg Teterea deține, oficial, 90% din compania „Tedar Investment”, care avea, până în septembrie 2019, denumirea de „Tedar-Auto” și se ocupa de reparația mașinilor. Partenerul lui Oleg Teterea în această afacere este sora soției sale, Alla Darovannaia, care a devenit deputată pe listele PSRM în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019.

  Ziarul de Gardă a scris anterior despre Oleg Teterea în investigația „Toți oamenii președintelui”. Oleg Teterea este unul dintre cei mai vechi și devotați prieteni și cumetri ai fostului președinte Igor Dodon. Tot ZdG scria anterior că Teterea trăia la câțiva metri distanță de casa la sol a familiei Dodon. Soții Oleg și Larisa Teterea dețin un apartament cu cinci camere și o suprafață de 165 m.p., amplasat la etajul 10 într-un bloc de locuit în care au investit încă din luna aprilie 2006. În același bloc deține un apartament și Alexandru Dodon, fratele fostului președinte.

  Despre „Chișinău-Gaz”: 880 de angajați și venituri din vânzări de 308 milioane de lei în 2020

  Funcția de director al „Chișinău-Gaz” nu este una publică, respectiv, Oleg Teterea nu este obligat să depună declarații de avere și interese personale. „Chișinău-Gaz” este deținut, în proporție de 100%, de către compania moldo-rusă „Moldovagaz”. Datele publice arată că, în 2020, „Chișinău-Gaz” a avut venituri din vânzări în sumă de 308 milioane de lei și un profit de circa 17 milioane de lei.

  Cumulativ activității de distribuție a gazelor naturale pentru consumatorii din municipiul Chișinău, „Chișinău-Gaz” efectuează deservirea tehnică a conductelor de gaze naturale, testări tehnice în domeniul gazelor naturale și repararea echipamentelor și dispozitivelor de verificare. Conform informațiilor de pe site-ul companiei, în cadrul întreprinderii activează 880 de salariați, dintre care 326 sunt specialiști, iar 551 – muncitori.  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Cele peste 50 de alerte cu bombă, anunțate marți pe teritoriul R. Moldova, s-au dovedit a fi false. Detalii de la IGP

  Alertele cum bombă anunțate marți, 5 iulie, la mai multe instituții din R. Moldova s-au dovedit a fi false. Este pentru prima dată când oamenii legii sunt alertați despre o posibilă minare în atât de multe loca…
  Cele peste 50 de alerte cu bombă, anunțate marți pe teritoriul R. Moldova, s-au dovedit a fi false. Detalii de la IGP

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler