Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Presa liberă, statul autocrat și…

Presa liberă, statul autocrat și cosmosul

Sunt aproape 2 luni de izolare a guvernării de mass-media independentă din R.Moldova. Sunt aproape 8 săptămâni de când ei nu mai organizează conferințe de presă și răspund la întrebările jurnaliștilor doar atunci când vor. E normal așa? Poate asta se întâmplă pentru că e pandemie, e carantină, e izolare, sunt condiții ieșite din comun?

La 10 aprilie 2020 am urmărit o conferință de presă realizată din cosmos. Echipa de cosmonauți de pe stațiunea orbitală situată la sute de kilometri de-asupra pământului și-a rezervat o oră și a stat în fața camerelor de luat vederi cu microfonul în mână, răspunzând binevoitor la întrebări. Nu, reporterii nu erau în cosmos, erau înșirați pe globul pământesc, fiind în birourile lor de la Washington Post, Reuters, CBS și multe altele. Întrebările erau bune, dar provocatoare. De exemplu, Chris Cassidy ajunse pe stațiune doar cu câteva ore înainte de această conferință, poate-i era somn, poate avea nevoie de timp pentru adaptare, poate vroia să privească Pâmântul prin hublou sau să scrie e-mail familiei, dar el a stat în picioare o oră și le-a răspuns jurnaliștilor inclusiv la întrebarea dacă nu cumva a adus ieri, venind de pe planetă, virusul Cov. Chris a răspuns calm la toate întrebările. Jessica este în spațiu din septembrie 2019 și tocmai trebuia să revină acasă în câteva zile, poate avea de făcut bagaje, poate avea de încheiat unele proiecte, de ce i-ar fi trebuit ei să asculte o întrebare despre cum va fi când va reveni pe Pământ și nu va avea dreptul să-și îmbrățișeze apropiații, căci e carantină. Și ea a răspuns calm. Dacă o conferință de presă live se poate organiza chiar și cu cosmosul, de ce oare guvernarea de la Chișinău nu se descurcă cu o misiune atât de necesară? E nevoie ca guvernanții să devină ”oleacă” cosmonauți? Poate în cosmos e mai simplu, dar la guvernare e mai complicat?

La 23 aprilie 2020 am primit un e-mail straniu, o invitație să particip la o conferință de presă, adică să adresez întrebări, dacă vreau, președintelui Parlamentului. Nu, nu Zinaidei Greceanâi (nici de la vice-președintele Batrâncea).  E-mailul a venit de la serviciul de presă al Parlamentului European, David Sassoli, prin care eram informată că acesta va susține o conferință de presă la ora 3.30, imediat după finalizarea consultărilor cu liderii europeni privind măsurile luate în legătură cu pandemia. Oare de ce îi trebuie lui David Sassoli întrebarea mea? Oare ce are serviciul de presă al legislativului european cu mine? Știu ei oare acolo, la Bruxelles, că eu nu locuiesc, nici nu lucrez pe teritoriul UE, că eu nu plătesc taxe în UE, deci poate n-ar trebui să am întrebări la ei? David Sassoli nu are idee de Ziarul de Gardă de la Chișinău, iar serviciul de presă nu mi-a adresat acest e-mail ca o favoare. A fost un act de tratament egal al tuturor reporterilor care s-au înscris în lista de jurnaliști interesați de activitatea UE. M-am abonat la evenimentele lor de presă demult, și de atunci primesc mesaje despre conferințe și oportunități informaționale fără discriminare. 

Cu atât mai nedumerită sunt de izolarea informațională pe care o trăim la Chișinău. ZdG e o instituție de presă care muncește, informează cetățenii, deschide locuri de muncă și plătește taxe în R.Moldova de mai mult de 15 ani. Investigațiile ZdG au fost apreciate de toate guvernele și opozițiile, practic toți le-au folosit pentru anchete, răfuieli sau acte de justiție, inclusiv cei care s-au izolat acum de presa independentă. Recent, a trebuit, împreună cu colegii de la alte media independente și împreună cu colegii de la ONG-urile de media să creăm o celulă de criză, prin care să cerem … o conferință de presă! Nu, nu sprijin din partea statului pe vreme de pandemie, ci un pic de răspunsuri la întrebările transmise nouă de cetățeni. Încă nu ni s-a răspuns. Duminică e Ziua Libertății Presei. Oare iar vom primi răspunsuri mai ușor de la orice guvern al lumii, inclusiv din Cosmos, decât de la Guvernul din Chișinău?

PS: Joi, 30 aprilie 2020, în ziua în care acest editorial a fost publicat în ediția tipărită a ZdG, la ora 12.01 serviciul de presă al MSMPS a anunțat că la 1 mai va fi organizată o conferință de presă. Conferința a avut loc on-line.