14°C, Chișinău
19.28 $ 17.73 0.201

Alina RADU

directoare, co-fondatoare ZdG

Localitate: Vărzăreștii-Noi, Călărași

Studii: Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Chișinău; Vizite de studiu: Am avut ocazia să vizitez peste 50 de state ale lumii pe 5 continente, peste tot am insistat să vizitez redacții, închisori și cimitire. Toate mi-au fost lecții de jurnalism.

Experiență de muncă: (1989-2004) Teleradio Moldova, Catalan TV, Flux,IDIS ”Viitorul”: ZdG (2004 până în prezent);

Ce fac la ZdG: Sunt co-fondatoare din dorință, manageră din întâmplare și jurnalistă – din pasiune. Sunt responsabilă de organizarea activității și de identificarea surselor de finanțare, iar dacă îmi rămâne timp, scriu.

Când și de ce am venit la ZdG: În 2004, după ce plecasem din câteva redacții controlate politic și nu mai vroiam să lucrez în instituții cenzurate. Am rămas aici pentru că niciun politician nu poate afirma că a exercitat sau exercită vreun control asupra ZdG. Și pentru că, după ce am vizitat sute de redacții din lume, nu am găsit nicăieri o echipă mai interesantă.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: să-i văd sănătoși pe ai mei; să râdem de fleacuri; să cad pe gânduri în liniște; să dau muzica tare; să fac multe planuri despre jurnalism; să încerc să fac și altceva decât jurnalism și să descopăr din nou că încă nu pot; să cred că greutățile sunt bune, ca să vedem din nou cum învinge binele; să mă bucur de viață.

Premii: 2018 – cel mai bun manager de presă, API; 2015 – cel mai bun documentar local, Cronograf; 2015 – Medalia Geuzen (Olanda) pentru reziliență în jurnalism; 2013 – Premiul Libertății, IDIS; 2012 – Cel mai bun documentar local, Cronograf; 2010 – cel mai bun reporter pentru drepturile omului, ONU; 2009 – Zece jurnaliști ai anului, CJI; 2006, cea mai bună investigație – API; 1999 – cel mai bun reporter social, UNDP; 1998 – Grand Prix, documentar ”Duși de vânt”, Festival TV, Kosice, Slovacia;

Articole scrise de Alina RADU

Vezi articolele ZdG

Trimite știrea ta

Am o știre pentru ZdG

    Știrea mea
    Contact sursă

    Title