„Celula de criză a jurnaliștilor” cere repetat Ministerului Sănătății să organizeze conferințe online cu întrebări live
Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent pentru a cere autorităților transparență și acces la informație în perioada stării de urgență, solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) să-și respecte angajamentul pe care și l-a asumat în raport cu mass-media cu privire la organizarea conferințelor online cu întrebări live.
Apelul lansat de către Celula de criză a jurnaliștilor:
„La 18 aprilie 2020, Serviciul de informare și comunicare mass-media al MSMPS a anunțat că instituția va da curs solicitării comune a 25 de organizații și instituții media în care jurnaliștii cereau organizarea conferințelor de presă online cu posibilitatea de a adresa întrebări live autorităților.
Urmare a acelei solicitării, Ministerul s-a angajat să organizeze conferințe în format extins o dată pe săptămână, pe lângă briefingurile zilnice în cadrul cărora sunt anunțate datele statistice actualizate despre pandemia de Covid-19, dar la care reprezentanții presei nu au acces. Totuși, până în prezent nu a fost organizată nicio conferință de presă, reprezentanții ministerului invocând varii motive.
Reiterăm în context necesitatea presei de a informa cetățenii corect, echidistant și din diverse perspective pe subiecte ce vizează situația de criză. Credem în continuare că prin aceste conferințe vom susține Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în eforturile sale de a acționa de o manieră transparentă, dar și de a respecta dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a fi informați.
Solicităm MSMPS să anunțe cât de curând ziua și ora la care jurnaliștii vor putea participa la conferința online, cu posibilitatea de a adresa întrebări live.
Totodată, cerem Comisiei pentru Situații Excepționale să asigure organizarea acestor conferințe de presă în regim online”, scrie în apelul semnat de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.