Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Pentru Putin, împotriva Europei…

VIDEO Pentru Putin, împotriva Europei și cu falsuri despre ziua de 9 mai

Colaj ZdG

Pe 9 mai, cu ocazia „Zilei Victoriei”, partidele pro-ruse din R. Moldova și-au chemat susținătorii la marșul „Regimentul Nemuritor”. Participanții au mers în coloană, ținând în mâini flori, portrete și steaguri cu simbolică sovietică.

„Eu consider că este o sărbătoare sfântă – 9 mai – sărbătoare sfântă, tineretul trebuie să țină minte. Dar ce ne dă nouă Ziua asta a Europei? Pentru ce-mi trebuie mie Ziua Europei? A fost odată o Europă, acum e o gunoiște”, a declarat o femeie.

„Anglia și America, ei la sfârșit au ajutat, dar acum schimbă istoria și ca și cum ei sunt învingători, dar ei sunt o picătură care a ajutat „să scoată ridichea” (să câștige războiul). URSS desigur, că a câștigat războiul”, a declarat o altă participantă la marșul „Regimentul Nemuritor”.

Cu ajutorul Tatianei Magaleas, profesoară de istorie, am pus afirmațiile participanților la marș față-n față cu faptele istorice.

„Din primul an de după război, începe să lucreze foarte bine propaganda sovietică, încercând să demonstreze că rolul sau victoria, nu știu care, este a poporului sovietic, a Uniunii Sovietice, pentru a diminua impactul celelartor state, ceea ce fac și astăzi. Să nu uităm că au primit foarte mulți bani și ajutoare din perioada „Land les-ului”. Deci faptul că a lucrat practic deodată această propagandă, avem și astăzi aceste repercusiuni, aceste partide, acești oameni care încă consideră că ei sărbătoresc o careva victorie, deși nu știu a cui. Și dacă știu a cui, întrebarea, ce legătură au ei cu această victorie despre care ei atâta vorbesc?”, a declarat Tatiana.