Principală  —  IMPORTANTE   —   Vor fi deschise secții de…

Vor fi deschise secții de votare ale Federației Ruse pe teritoriul R. Moldova? Răspunsul ministrului Afacerilor Externe

Sursa foto: Guvernul R. Moldova/ Facebook

Secții de votare pentru alegerile prezidențiale ale Federației Ruse vor fi deschise doar pe teritoriul misiunilor diplomatice din R. Moldova. Declarațiile au fost făcute de către vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe din R. Moldova (MAE), Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

„Noi am interzis organizarea alegerilor prezidențiale oriunde în afara misiunilor diplomatice. Dacă se va încerca organizarea scrutinului oriunde în altă parte acest lucru va fi contraproductiv”, a punctat Popșoi.

Anterior, autoritățile ruse au expediat o solicitare de a deschide secții de votare în R. Moldova. La scrutinele din anii precedenți, secții de votare erau deschise atât pe teritoriul misiunilor diplomatice din R. Moldova, cât și în regiunea transnistreană.

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă sunt programate pentru data de 17 martie 2024. Acestea ar putea include votul în patru regiuni din Ucraina pe care Rusia le-a revendicat ca „teritoriu propriu” anul trecut, a anunțat Comisia Electorală Centrală a Rusiei, scrie Reuters.

Autoritățile ucrainene au declarat că „alegerile” organizate de autoritățile ruse în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijjea și Herson vor fi „nule” și că vor urmări cu atenție observatorii trimiși să monitorizeze așa-numitul scrutin.

Capacitatea Moscovei de a organiza alegerile în ceea ce numește „noile sale teritorii” este importantă din punct de vedere politic pentru Kremlin, dar ridică provocări logistice și de securitate, deoarece trupele rusești controlează doar parțial cele patru regiuni.

Zonele controlate de Moscova au fost plasate sub incidența legii marțiale. Pe 30 septembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după „referendumurile” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Comunitatea internațională a condamnat acțiunile Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a confirmat că va candida la alegerile prezidențiale din martie 2024.