Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin, care se află de…

Putin, care se află de 23 ani la conducerea Rusiei, va candida la alegerile prezidențiale din 2024

Sursa foto: TASS

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat vineri, 8 decembrie, că va candida la alegerile prezidențiale din 2024, pentru a obține un nou mandat, notează The Moscow Times.

Anunțul lui Putin vine după luni de speculații cu privire la faptul că acesta în vârstă de 71 de ani, care se află la putere din 2000, intenționează să mai candideze la alegeri pentru a fi în fruntea țării încă șase ani.

Putin l-a informat pe locotenent-colonelul Artiom Zhoga, un ofițer militar rus, despre decizia sa de a participa la viitorul scrutin după o ceremonie de premiere a personalului armatei la Kremlin, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

„Pe front, toată lumea era îngrijorată, întrebându-se dacă Putin va candida. Putin a spus că există vremuri bune și rele, dar astăzi este alături de poporul rus”, a spus ofițerul, adăugând că este pregătit să devină unul dintre consilierii lui Putin în campania electorală dacă i se va cere acest lucru.

Vladimir Putin conduce Rusia de 23 de ani

Vladimir Putin a devenit președinte interimar al Rusiei pe data de 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn își dăduse demisia.

A câștigat ulterior alegerile prezidențiale din anul 2000. În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008. Din cauza limitei prevăzute de Constituție, în 2008, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv, dar l-a sprijinit pe Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale, cel care ocupase până atunci funcția de prim-ministru al Rusiei.

La rândul său, Medvedev l-a numit pe Putin prim-ministru al Rusiei, astfel încât actualul președinte rus a condus țara în continuare. Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie 2012. În 2012 a devenit, pentru alți 6 ani, președinte al Federației Ruse, în urma modificării Constituției. La 18 martie 2018, Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte al Rusiei, tot pentru un mandat de 6 ani.

Războaiele lui Putin

În cei 22 de ani de când se află la conducerea Rusiei, Vladimir Putin a participat sau a ordonat cinci intervenții militare în afara țării: Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina, în două rânduri acestea fiind țintele „țarului” de la Kremlin.

Încă din 1999, de când a preluat puterea în Rusia, Putin a jucat, cu fiecare ocazie, cartea intervențiilor militare. În urma acestora, zeci de mii de persoane au fost ucise, majoritatea civili. Detalii aici.