• VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii

  VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii
  24 aprilie 2021 | 10:00

  Socialiștii și deputații lui Șor încearcă să se țină de fotolii cu orice preț. Vineri aceștia au votat o declarație cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, după ce magistrații au decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, judecătorii Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca fiind acuzați de „uzurparea” Înaltei Curți.  Lucrurile nu s-au oprit însă la aprobarea declarației, astfel socialiștii și deputații lui Șor au anulat numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare constituțională. În mare grabă, locul acesteia a fost suplinit cu fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale, Boris Lupașcu. În replică, președinția Maia Sandu a convocat Consiliul Superior de Securitate și a cerut Procuraturii Generale să investigheze acțiunile de vineri ale deputaților, sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat.

  În ultima jumătate de ani, petroliștii au tot majorat prețurile la carburanți, iar acum Consiliul Concurenței a stabilit că șase companii petroliere fac jocurile pe piața petrolieră, unde mai degrabă sunt partenere, decât concurente. În ultimii aproape doi ani, Rompetrol, Lukoil, Petrom, Bemol, Tirex şi Vento, care dețin circa 80 la sută din piață, au acționat concertat la modificarea preţurilor la benzină, motorină şi gaz lichefiat.

  Consiliul Concurenței a constatat că acestea în unele cazuri acestea cumpărau carburanţi una de la alta practic zilnic sau chiar de două ori pe zi, iar anual, valoarea totală a tranzacţiilor dintre jucătorii de pe piață ajunge la sute de milioane de lei. Pentru acțiunile concertate, Consiliul Concurenței urmează să aplice o amendă record celor șase companii petroliere.

  Se întâmplă ca Republica Moldova să ajungă subiect de știri în presa internațională, însă în context nu tocmai bun. Poliția din Cehia i-a anunțat în căutare internațională pe agenții ruși suspectați de otrăvirea fostului ofițer secret rus Serghei Skripal, unul din ei utilizând pentru a intra pe teritoriul acestei țări un pașaport moldovenesc. Agenția Servicii Publice a comunicat pentru Ziarul de Gardă că pașaportul moldovenesc utilizat de unul din cei doi agenți ruși a fost eliberat pe numele unei alte persoane.

  Instituția mai precizează că în Registrul de stat al populației R. Moldova nu este luată la evidență persoana cu numele „Nicolai Popa”, născută la data de 18 iulie 1979, cu care s-ar fi identificat în Cehia agentul rus Alexandr Petrov.

  Procuratura Generală a anunțat, în această săptămână, că fosta anchetatoare Adriana Bețișor a fost audiată de procurorii PCCOCS în calitate de bănuită de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari. Acesta se declară nevinovată și respinge acuzațiile care i se aduc.

  Bețișor susține că „faptele de corupție” care i se aduc au fost invocate de către o persoana care anterior a făcut declarații împotriva lui Veaceslav Platon pe un dosar legat de compania de asigurări Asito.

  Dosarul în care aceasta este bănuită că ar fi luat bani este cel în care este vizat Ruslan Doboș, fost director financiar adjunct al companiei Asito, condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru delapidarea averii străine și spălare de bani. Printr-o decizie din iunie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a achitat pe acesta.

  Iar Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat ordinul cu privire la destituire a lui Ion Vrînceanu din funcția de șef al  Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău.

  Pretenția lui Vrînceanu de a fi repus în funcţia de șef al Direcției Educație Buiucani nu a fost însă satisfăcută, acesta urmând să primească salariu pentru absența forțată de la muncă.

  Tot în această săptămână a fost publicată decizia motivată cu privire la achitarea celor cinci judecătoare inculpate în dosarul de corupție intentat în octombrie 2018.

  În decizia motivată a Judecătoriei Chișinău, care se întinde pe 416 pagini, se menționează că cele cinci judecătoare sunt nevinovate, concluzia fiind emisă în rezultatul analizei probelor administrate, din punct de vedere al coroborării lor. 

  Singurul inculpat condamnat în acest dosar este asistentul judiciar de la Curtea de Apel Chișinău, judecat și pentru trafic de influență.

  Ziarul de Gardă a constat, în această săptămână, că Guvernul este gata să achite vechilor proprietari ai casei de comerț „Gemeni” despăgubiri de 2,1 milioane de lei euro, în loc să le întoarcă clădirea.

  Acum un an, Guvernul a depus o cerere de revizuire a dosarului „Gemeni” la Curtea Supremă de Justiție. De atunci, examinarea cererii de revizuire a fost amânată de multiple ori, iar autoritățile nu au reușit încă să execute integral decizia CEDO, care a obligat statul să returneze reclamanților o parte din clădirea casei de comerț sau să achite 2,1 milioane de euro din bugetul de stat.

  Cea mai recentă amânare a fost solicitată de către Agentul Guvernamental, Oleg Rotari, și a fost argumentată prin faptul că Guvernul a decis să identifice soluții pentru executarea deciziei CEDO prin achitarea despăgubirii pentru prejudiciul material. În aceste circumstanțe, avocatul reclamanților din dosar, Mihai Lupu, susține că are temerea că până la decizia CSJ, statul le va achita clienților săi cele 2,1 milioane de euro în loc să întoarcă clădirea vechilor proprietari.

  Doi comercianți de carne, reținuți în această săptămână, în dosarele „certificatelor sanitare”, sunt cercetați penal în stare de libertate, după ce și-au recunoscut vinovăția, iar trei angajați ai Laboratorului de expertiză din cadrul ANSA au primit câte 30 de zile de arest, după ce au fost prinși cu mită.

  Mai exact, aceștia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care vindeau carne în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra unor sume de bani, fără a fi efectuate controale, admițând astfel produse de proastă calitate spre vânzare.

  În contextul celor întâmplate, fracțiune municipală a Partidului Liberal a cerut demisia conducerii Pieții Centrale.

  Iar socialiștii încearcă să îl promoveze pe fratele unui coleg de-al lor la șefia Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Mai exact, este vorba de Cornel Lebedinschi, fratele deputatului socialist Adrian Lebedinschi și a secretarului Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi.

  Pe zdg.md, dar și platforma noastră de Youtube, găsiți o anchetă despre schema imobiliară care poate lăsa statul fără 100 de milioane de lei. În rolurile principale figurează miniștri, fostul șef al clubului sportiv „Dinamo”, dar și un om de afaceri „specializat” în acapararea terenurilor publice. Cel care poate da marea lovitură este un afacerist cu relații în lumea sportului și politicii, conectat la fostul secretar general al Partidului Democrat, Constantin Botnari.

  Dacă vorbim de politică, rezultatele unui sondaj prezentat de Institutul Republican Internațional în această săptămână arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cinci partide ar avea șansa de a accede în Parlamentul de la Chișinău.

  Este vorba de PAS, PSRM, „Partidul Nostru”, Partidul Politic „ȘOR” și Platforma Demnitate și Adevăr. Iar președinta Maia Sandu, liderul socialiștilor Igor Dodon și cel al Platformei DA, Andrei Năstase, sunt în topul personalităților în care moldovenii cu cea mai mare încredere.

  Oficial suntem în perioada stării de urgență și până mai ieri era prevăzută ora marțială pe teritoriul R. Moldova, adică era interzis să ne aflăm în afara locuinței în perioada orelor 23:00 – 05:00. Joi încă această prevedere a fost anulată.

  Au fost anulate o serie de măsuri impuse anterior, astfel de săptămâna viitoare se reia învațământul superior și stagiile de practică, iar de la 2 mai va fi permisă reluarea activității teatral-concertiste, cu capacitatea maximă de 30%, și organizarea activităților și evenimentelor culturale în aer liber. Magistrații Curții Constituționale urmează să se pronunțe asupra anulării acesteia la 28 aprilie.

  Cât privește vaccinarea cu COVID-19, aflați că infectarea lucrătorilor medicali din R. Moldova cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 82,5%, odată cu inițierea campaniei de vaccinare.

  Pe zdg.md găsiți dezvăluiri din raportul comisiei speciale de anchetă a situației de la Calea Ferată a Moldovei, unde au avut loc delapidări de milioane de lei și cum judecătorul care a pronunțat prima sentință în dosarul deputatului fugar Ilan Șor și-a ascuns averea și ce călătorii a efectuat la Tel-Aviv, în a doua jumătate a anului 2019, după ce Șor a fugit din Republica Moldova.

  Dacă apreciați munca Ziarului de Gardă, ne puteți susține cu un like, un share sau devenind patroni nostru pe patreon.com.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene

  Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) au emis luni, 17 mai, o notă informativă prin care anunță că ministrul interimar al afacerilor externe și integrării e…
  R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene

  FOTO/ Israelul anunță că atacurile aeriene au ucis un comandant militant de rang înalt. SUA face apel pentru pace

  Israel anunță că bombardamentele sale aeriene au ucis un comandant militant palestinian de rang înalt în Gaza și au distrus tuneluri folosite de Hamas. Grupările islamiste au reînnoit atacurile cu rachete asupr…
  FOTO/ Israelul anunță că atacurile aeriene au ucis un comandant militant de rang înalt. SUA face apel pentru pace

  Inspectorii din cadrul ANSA au făcut verificări la mai multe unități comerciale din Capitală și au împărțit amenzi: Peste 130 de kg de produse alimentare, retrase din comerț

  Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au emis luni, 17 mai, un comunicat de presă prin care anunță că în perioada 7-13 mai, inspectorii Subdiviziunilor Teritoriale/Municipale pen…
  Inspectorii din cadrul ANSA au făcut verificări la mai multe unități comerciale din Capitală și au împărțit amenzi: Peste 130 de kg de produse alimentare, retrase din comerț

  Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”

  Maxim Potîrniche, fotbalist la Naționala Moldovei, care evoluează la clubul FC Petrocub, a venit luni, 17 mai, cu o adresare către președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) Leonid Oleinicenco în care…
  Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”

  Peste opt mii de moldoveni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. R. Moldova se apropie de pragul de 243 de mii de doze de vaccin anti-COVID administrate

  Un număr de 8 053 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, conform datelor prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Astfel, R. Moldova a depășit lun…
  Peste opt mii de moldoveni s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. R. Moldova se apropie de pragul de 243 de mii de doze de vaccin anti-COVID administrate