Principală  —  IMPORTANTE   —   Amânări în dosarul „Gemeni”: Guvernul,…

Amânări în dosarul „Gemeni”: Guvernul, pregătit să achite vechilor proprietari despăgubiri de 2,1 milioane de euro, în loc să le întoarcă clădirea casei de comerț

Foto: ZdG

Acum un an, Guvernul R. Moldova a depus o cerere de revizuire a dosarului „Gemeni” la Curtea Supremă de Justiție. De atunci, examinarea cererii de revizuire a fost amânată de multiple ori, iar autoritățile nu au reușit încă să execute integral decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului, care a obligat statul să returneze reclamanților o parte din clădirea casei de comerț sau să achite 2,1 milioane de euro din bugetul de stat. 

Cea mai recentă amânare a fost solicitată de către Agentul Guvernamental, Oleg Rotari, și a fost argumentată prin faptul că Guvernul a decis să identifice soluții pentru executarea deciziei CEDO prin achitarea despăgubirii pentru prejudiciul material. În aceste circumstanțe, avocatul reclamanților din dosar, Mihai Lupu, susține că are temerea că până la decizia CSJ, statul le va achita clienților săi cele 2,1 milioane de euro în loc să întoarcă clădirea vechilor proprietari.

La 8 aprilie 2021, atunci când era programată o nouă ședință la CSJ în dosarul „Gemeni”, agentul guvernamental Oleg Rotari a depus o cerere de amânare a examinării cererii de revizuire „în contexul unor evoluții recente importante”. Acesta a precizat în cererea sa de amânare că ținând cont de numeroasele amânări dispuse de instanță, Guvernul a decis să purceadă la identificarea altor soluții pentru executarea integrală a hotărârii CEDO „prin metoda achitării despăgubirii pentru prejudiciul material”. 

Agentul guvernamental a solicitat amânarea examinării cererii de revizuire până la 30 aprilie 2021, însă magistrații de la CSJ au programat o ședință în acest sens pentru ziua de 22 aprilie. De cealaltă parte, avocatul reclamanților, Mihai Lupu, consideră că această amânare este motivată de faptul că statul e pregătit să achite cele 2,1 milioane în loc să le returneze clienților săi clădirea. Acesta susține că agentul guvernamental i-a solicitat extinderea procurii pe care o are de la clienții săi și în baza căreia, anul trecut, statul a transferat 1,5 milioane de lei pentru a fi achitate reclamanților.

„Din scrisoarea agentului guvernamental, asta a fost temerea mea. Noi solicităm să fie exact așa cum s-a expus CEDO. Noi vom prezenta procura și clienții mei se vor conforma solicitării, dar noi solicităm ca nicio plată să nu fie efectuată înainte de pronunțarea CSJ. Dacă Guvernul va face o plată oarecare, nu știu cum și în baza la ce, noi nu vom atinge suma respectivă, atât timp cât nu se va expune instanța. Dacă instanța va decidă să întoarcă reclamanților sediul și terenurile, suma respectivă noi o vom întoarce în trezorerie”, precizează avocatul Mihai Lupu.

Apărătorul a mai menționat că până nu va executa integral decizia CEDO, statul trebuie să suporte zilnic penalități: „La suma inițială se mai adaugă valoarea pentru întârziere care s-a ridicat deja la circa 65 de mii de euro. Fiecare zi de întârziere, pe noi, contribuabilii, ne costă de la 100 la 300 euro pe zi”.

Oleg Rotari, la rândul său, a declarat pentru ZdG că Guvernul „încearcă să depună eforturi pentru a executa” hotărârea CEDO. Întrebat dacă statul a luat decizia deja decizia de a achita cele 2,1 milioane de euro în loc să restituie clădirea și bunurile, Oleg Rotari a declarat că nu poate oferi detalii și nu a vrut să comenteze declarațiile lui Mihai Lupu.

În martie 2020 Guvernul R. Moldova a depus o cerere de revizuire în cazul „Gemeni” la CSJ. În cererea inițială, semnată de agentul guvernamental Oleg Rotari, se cerea lichidarea societății pe acțiuni și exproprierea actualilor proprietari majoritari ai SA „Gemeni”. Rotari cerea casarea încheierii CSJ din 2005, dar și a deciziilor judecătorești ulterioare, care urmau să aducă părțile din litigiu la situația din 20 iulie 2005. 

Anterior, agentul guvernamental a solicitat de mai multe ori amânarea examinării cererii de revizuire pe un termen „nedeterminat”, anunțând judecătorii de la CSJ despre faptul că s-a adresat la CtEDO pentru clarificări.

Deși la 4 mai din bugetul de stat s-au achitat reclamanților despăgubiri de 1,5 milioane de euro, hotărârea CEDO nu a fost executată în partea ce ține de retrocedarea clădirilor casei de comerț „Gemeni”. Statul are de ales – fie reușește să obțină la CSJ anularea unor hotărâri judecătorești și astfel întoarce clădirile vechilor proprietari, fie achită 2,1 milioane de euro din bugetul de stat. 

Aici apar interese și acuzații. Interesele sunt alimentate și prin faptul că, în 2019, clădirea casei de comerț „Gemeni” a fost preluată de proprietarii companiei Rogob și pusă în gaj la Moldova-Agroindbank pentru 9,5 milioane de euro, aceștia considerându-se proprietari de bună credință.