Principală  —  IMPORTANTE   —   Pașaportul moldovenesc folosit de agentul…

Pașaportul moldovenesc folosit de agentul rus Alexandr Petrov, emis în Chișinău pe numele unei alte persoane

Colaj ZdG

Pașaportul moldovenesc care ar fi fost utilizat pe teritoriul Cehiei de către unul dintre agenții ruși suspectați de otrăvirea fostului ofițer GRU Serghei Skripal a fost eliberat pe numele unei alte persoane. Informația a fost comunicată pentru Ziarul de Gardă după ce redacția a solicitat Agenției Servicii Publice să explice modul în care agentul rus a intrat în posesia unui pașaport moldovenesc.

Pașaportul moldovenesc al agentului rus Alexandr Petrov

Într-un răspuns oferit pentru ZdG, reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP) precizează că pașaportul moldovenesc ce ar fi fost folosit de către agentul rus Alexandr Petrov cu identitatea „Nicolai Popa” a fost eliberat pe numele unei alte persoane, fără a preciza însă numele acesteia. ASP susține că această informație „reprezintă date cu caracter personal, prelucrarea cărora se efectuează cu consimțământul subiectului datelor cu caracter personal”.

Totodată, instituția mai precizează că în Registrul de stat al populației R. Moldova nu este luată la evidență persoana cu numele „Nicolai Popa”, născută la data de 18.07.1979, cu care s-ar fi identificat în Cehia agentul rus Alexandr Petrov.

Agenții ruși Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, pe care Londra îi suspectează de otrăvirea fostului ofițer GRU Sergei Skripal, au fost anunțați în căutare internațională de către poliția cehă. Unul din bărbați este bănuit că s-a identificat cu pașaport moldovenesc, în octombrie 2014, când a ajuns pe teritoriul Cehiei.

Republica Cehă a expulzat 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii în 2014, iar Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au fost anunțați în căutare internațională.

Conform poliției cehe, în octombrie 2014, membrii GRU Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au reușit să treacă frontiera cehă cu un pașaport moldovenesc eliberat pentru identitatea Nicolai Popa și altul din Tadjikistan, eliberat pe numele Ruslan Tabarov.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

Mai multe detalii aici: Cehia i-a anunțat în căutare pe agenții GRU Petrov și Boshirov. Unul s-a identificat cu pașaport moldovenesc