Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Liberalii din CMC cer…

VIDEO Liberalii din CMC cer demisia conducerii Pieței Centrale

Fracțiunea Partidului Liberal (PL) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită demisia conducerii Pieței Centrale. Se întâmplă după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat marți, 20 aprilie, percheziții la hala de carne din Piața Centrală.

Anunțul a fost făcut miercuri, 21 aprilie, de către Ion Cebanu, consilier municipal PL.

„Ieri am aflat că la Piața Centrală, care este întreprindere municipală, se vinde carne stricată chiar cu riscul de a otrăvi oamenii și asta sub acoperirea celor de la sănătate publică care falsifică adevărul. Mai mult, specialiștii de la sănătate publică care muncesc la piață stau în niște încăperi date pe gratis de către piață. Adică cum s-ar spune la noi, o mână spală pe alta – piața dă încăperi pe gratis, iar sănătatea publică permite ca pe teritoriul pieței să se vândă produse alterate în ajunul Paștelui. Credeți că asta e tot? Nu”, a spus Cebanu într-o postare pe Facebook.

La Piața Centrală, carnea alterată este vândută în mai multe hale, inclusiv și în spațiile care aparține companiei „Alex Neosim” unde, anterior, administrator a fost actualul vicedirector al întreprinderii, susține Cebanu. În context, consilierul municipal PL solicită primarului general al Capitalei, Ion Ceban, să-i demită pe directorul interimar al Întreprinderii Municipale „Piața Centrală”, Ion Pîntea, precum și pe vicedirectorul întreprinderii, Vlad Nicolaescu.

„Socialiștii au pus lupul paznic la oi și se laudă că au reformat piața. Vă mai amintiți acum câțiva ani în urmă, tot în Piața Centrală, pe un spațiu privat s-a produs o tragedie – o deflagrație cu o butelie de gaz – cafeneaua „La soacra”. Știți ce spunea pe atunci socialistul Ivan Ceban? Chirtoacă este vinovat. Dacă este să rămânem coerenți, atunci noi, fracțiunea PL din CMC, îi cerem primarul Ivan Ceban să demonstreze că nu spunea minciuni atunci și acum să-i demită pe directorul și vicedirectorul Pieței Centrale. Ivan Ceban, ce zici, ai curajul ăsta, să-l superi pe Corneliu Furculița? Oricum, acești oameni chiar dacă i-ai pus tu, ei lucrează pentru niște deputați, știi tu care”, a spus Cebanu.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat marți, 20 aprilie, imagini filmate de camera ascunsă în care un medic veterinar din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor este surprins în timp ce ia mită de la mai mulți agenți economici.

ATENȚIE! Limbaj licențios!

Marți, 20 aprilie, reprezentanții CNA au emis o notă informativă prin care au anunțat că mai mulți funcționari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, dar și mai mulți agenți economici, au fost documentați de către reprezentanți CNA și procurorii anticorupție, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă.

Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat comercianților, care desfășurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieței Centrale, certificate de calitate și sanitar-veterinare contra plată. Cinci persoane, trei medici veterinari și doi agenți economici, au fost reținute pentru 72 de ore, iar în prezent acestea sunt audiate de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție.

Potrivit CNA, urmărirea penală este condusă de către procurori, care se desfășoară în cadrul a 43 de dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă. Legislația în vigoare prevede până la 10 ani de pușcărie pentru aceste fapte, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice.