VIDEO/ Problemele care au rămas nesoluționate după reformarea sistemului de pensii

Sistemul public de pensii a fost reformat în 2017. Guvernarea a promis pensii pe potriva contribuțiilor achitate la stat, reducerea inechităților și crearea unui sistem de pensii atractiv și sustenabil.

Schimbările esențiale ale reformei rezultă în mărirea vârstei de pensionare și egalarea acesteia pentru femei și bărbați, mărirea stagiului de cotizare, anularea condițiilor privilegiate de pensionare, valorizarea pensiilor, dreptul de recalculare pentru persoanele ce continuă să muncească după vârsta de pensionare, simplificarea formulei de calcul.

Reforma însă, nu a soluționat toate problemele din sistem. Astăzi, raportul dintre pensia recepționată și salariul mediu continuă să fie cel mai mic din regiune, iar majoritatea vârstnicilor au o pensie mai mică decât minimul de existență.

Organizația HelpAge și alte 23 de ONG-uri, care împreună formează Platforma pentru Îmbătrânire Activă, au monitorizat legile aferente sistemului public de pensii pentru a afla care este impactul reformei asupra vieții vârstinicilor, ce cunosc aceștia despre schimbările în legislație și ce categorii de pensionari continuă să fie dezavantajate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *