Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Echipa lui Navalnîi spune…

UPDATE Echipa lui Navalnîi spune că încă nu are o confirmare oficială a decesului opozantului rus. Sute de persoane se adună în toată Europa pentru a-l comemora pe Navalnîi. În Rusia au loc rețineri

Captură de ecran/BBC

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit vineri, 16 februarie, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spune că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

UPDATE 22:05 Circa 30 de persoane au fost reținute la Sankt Petersburg, unde poliția a dispersat și reținut persoanele care au adus flori, lumânări și fotografii ale lui Navalnîi la două monumente dedicate victimelor represiunii politice. Printre cei reținuți ar fi un fotograf de la Novaya Gazeta și o jurnalistă, scrie BBC.

O susținătoare a lui Alexei Navalnîi care a organizat un protest individual la Moscova a fost arestată, după ce a fost văzută cu o pancartă pe care scria: „Alexei Navalnîi a murit astăzi”.

Mai devreme, autoritățile orașului Moscova au avertizat populația împotriva demonstrațiilor publice în capitala rusă.

Legislația rusă prevede că organizatorii trebuie să ceară permisiunea autorităților pentru orice adunare în masă.

Sute de protestatari s-au adunat vineri în orașe europene pentru a-și exprima indignarea față de moartea criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, scandând sloganuri critice la adresa președintelui rus Vladimir Putin, pe care mulți îl acuză de moartea activistului, relatează Reuters.

La Berlin, o mulțime de 500-600 de persoane, potrivit estimărilor poliției, s-a adunat în fața ambasadei Rusiei și a scandat „Putin este un ucigaș” într-un amestec de rusă, germană și engleză.

La Paris, aproximativ 100 de protestatari s-au adunat spontan în apropierea ambasadei Rusiei. Mulți dintre ei purtau pancarte pe care scria „Putin ucigaș”.

UPDATE 21:30 Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiș, a declarat că apropiații politicianului nu au nicio confirmare oficială a decesului acestuia.

„Avocatul lui Alexei va zbura la Harp noaptea târziu. El va ajunge mâine dimineață împreună cu rudele lui Alexei. Nu putem avea nicio confirmare până atunci. Așadar, nu putem confirma sau infirma în mod oficial rapoartele tuturor agențiilor de știri de la Kremlin potrivit cărora Alexei Navalnîi a fost ucis. Dar înțelegem cu toții foarte bine că, comentând Peskov, și Putin – acest lucru nu poate fi un accident și nu poate fi o greșeală”, a declarat Iarmiș.

Este „foarte probabil” ca Alexei Navalnîi să fi fost asasinat. Declarația a fost făcută de Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție, organizație fondată de Navalnîi, în timpul unei emisiuni pe canalul de YouTube al lui Navalnîi.

„Acum situația este de așa natură încât ne dăm seama că ceea ce s-a întâmplat probabil este că Alexei Navalnîi a fost ucis, cu un grad foarte ridicat de probabilitate. Nu vă vom spune neadevăruri, că există o speranță că așa ceva se va întâmpla mâine, că toate acestea nu sunt adevărate. O astfel de șansă este neglijabilă. Acum totul merge până la punctul în care o crimă s-a întâmplat cu adevărat – uciderea lui Alexei Navalnîi în închisoare. Și Putin a fost cel care l-a ucis în mod special”, a declarat Jdanov, scrie Meduza.

UPDATE 18:12 Acțiuni de comemorare au fost anunțate în mai multe orașe din Rusia și din întreaga lume. Locuitorii din Novosibirsk, Kazan și Ulianovsk au adus flori la monumentele dedicate victimelor represiunii politice. Politicianul Mihail Hodorkovski i-a îndemnat pe ruși să vină la alegerile prezidențiale din 17 martie și să scrie numele opozantului rus pe buletinul de vot, conform portalului de știri independent din Rusia, Meduza.

UPDATE 18:08 Întrebat ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă ar fi încarcerat sau omorât, Alexei Navalnîi a spus că ar fi să „nu se dea bătuți”. În cadrul filmului documentar „Navalny”, apărut în 2022, opozantul rus a îndemnat cetățenii ruși să nu renunțe. Detalii aici.

UPDATE 17:45 Mai mulți oameni s-au adunat la un protest în fața Ambasadei Ruse la Chișinău. Aceștia au aprins lumânări în memoria lui Alexei Navalnîi.

„Navalnîi este viu în inimile noastre, dar voi o să vă înecați în sângele celor uciși de voi”, este mesajul scris pe o pancartă.

Sursa foto: ZdG
Sursa foto: ZdG

UPDATE 17:40 În ziua în care autoritățile ruse au anunțat moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, soția politicianului a luat cuvântul la Conferința de Securitate de la München. Discursul ei a fost transmis în direct de către asociații politicianului. Iulia Navalnîi a precizat că nu poate avea încredere în rapoartele despre moartea soțului ei, care sunt răspândite de autoritățile rusești și de mass-media afiliată Kremlinului. Ea a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său, notează Meduza.

„Probabil că ați văzut cu toții veștile teribile de astăzi. M-am gândit mult timp dacă ar trebui să vin aici sau să zbor direct la copiii mei. Dar apoi m-am gândit la ce ar face Alexei în locul meu. Și sunt sigură că ar fi aici. Ar fi fost pe această scenă. Nu știu dacă să cred sau nu știrile oribile pe care le primim doar din surse guvernamentale din Rusia. Pentru că de ani de zile, și știți cu toții acest lucru, nu putem să îl credem pe Putin și guvernul lui Putin. Ei mint mereu.

Dar dacă acest lucru este adevărat, vreau ca Putin, tot anturajul său, prietenii lui Putin, guvernul său să știe că vor fi trași la răspundere pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu. Iar acea zi va veni foarte curând.

Vreau să fac apel la întreaga comunitate mondială, la toți cei din această sală, la oamenii din întreaga lume, să fim uniți și să învingem acest rău. Să învingem regimul îngrozitor care se află acum în Rusia. Atât acest regim, cât și Vladimir Putin trebuie să fie trași la răspundere pentru toate lucrurile teribile pe care le-au făcut țării noastre, Rusia, în ultimii ani”, a declarat Iulia Navalnîi în timpul unei conferințe.

Navalnîi se afla în închisoare din 2021, iar în decembrie a fost mutat într-o colonie penală din Siberia. Acuzațiile împotriva lui Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui Vladimir Putin, sunt în general considerate ca fiind motivate politic, notează BBC.

El a fost condamnat inițial la trei ani și jumătate pentru încălcarea condițiilor unei sentințe cu suspendare într-un caz de deturnare de fonduri. În februarie 2022, el a fost judecat din nou. De data aceasta, a fost acuzat că a furat 4,7 milioane de dolari (3,5 milioane de lire sterline) din donațiile făcute organizațiilor sale politice. Totuși, autoritățile ruse l-au pus să ispășească nouă ani într-o „colonie penală cu regim strict”. În luna august a anului trecut, această pedeapsă a fost prelungită la 19 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de „fondarea și finanțarea unei organizații extremiste” – acuzații pe care le-a negat. În total, cel mai vehement critic al lui Putin a fost condamnat la 30 de ani de închisoare.