Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Opozantul rus Alexei…

ULTIMA ORĂ Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat – presa rusă

Foto: Reuters

Opozantul Kremlinului Alexei Navalnîi a murit în colonia penală nr. 3 din districtul autonom Iamalia-Neneția. Acest lucru este raportat de către Departamentul local al Serviciul federal de executare a pedepselor (FSIN), scrie site-ul de investigații Meduza.

Alexei Navalnîi este una dintre cele mai proeminente figuri ale opoziției ruse. Acesta a devenit cunoscut mai ales după 2008, expunând și criticând pe blogul său acte de corupție în politica rusă. Navalnîi a fost arestat în 2021 chiar de pe aeroport când s-a întors în Rusia după ce fusese tratat în Germania pentru otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

Fostul deputat în Duma Orașului Ekaterinburg, Leonid Volkov, a declarat că asociații lui Navalnîi nu au nicio confirmare că politicianul a murit.

„Serviciul federal de executare a pedepselor pentru districtul Iamalia-Neneția răspândește știrea despre moartea lui Alexei Navalnîi în colonia penală nr. 3. Nu avem încă nicio confirmare în acest sens. Avocatul lui Alexei Navalnîi zboară acum spre Kharp. De îndată ce vom avea informații, le vom raporta”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are date cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. Presa mai rusă scrie că opozantului i s-ar fi făcut rău în jurul orei 13:00. Medicii au încercat să-l resusciteze, însă la ora 14:17 a murit.

Pe 14 februarie 2024, secretarul de presă al politicianului, Kira Yarmysh, a raportat că Navalnîi a fost trimis într-o celulă de izolare punitivă pentru a 27-a oară în timpul încarcerării sale. Alexei Navalnîi avea 47 de ani.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, după circa 20 de zile în care echipa sa a comunicat că nu cunoaște unde a fost transferat, Navalnîi a fost localizat în colonia penală IK-3 din Harp, în regiunea Iamalia-Neneția, la aproximativ 1 900 de km nord-est de Moscova. Închisoarea în care a murit Navalnîi este cunoscută sub numele de colonia „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia.

Cronologie: Filmul revenirii opozantului Navalny în Federația Rusă