Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   „Piramida” promisiunilor false: Informații din…

„Piramida” promisiunilor false: Informații din interiorul afacerii Pro Team și o cerere de chemare în judecată

Articolul „Piramida” promisiunilor false, publicat de ZdG în luna decembrie, a ajuns și la Inspectoratul General al Poliției. După publicare, un angajat al instituției a venit la redacția ZdG pentru a solicita anumite informații pe care le-am identificat pe parcursul documentării subiectului. Reprezentanții IGP ne-au comunicat că, în 2021, a fost pornită o cauză penală, în care sunt investigate și faptele relatate de ZdG

Între timp, un fost membru al proiectului ne-a prezentat mai multe informații din interiorul afacerii și despre modul în care aceasta funcționează. Deși, după ce articolul a fost publicat, unii membri ai Pro Team justificau apariția anchetei jurnalistice prin faptul că ei ar fi fost de acord cu ea „pentru a ne ridica popularitatea”, într-o cerere prealabilă trimisă în adresa ZdG, unul dintre fondatorii proiectului reclamă lezarea „onoarei și demnității”.

Noua strategie a proiectului Pro Team: „Lăsați în pace R. Moldova”

În timp ce documentam activitatea proiectului Pro Team, în scopul realizării materialului jurnalistic pe care l-am publicat la sfârșitul lunii decembrie, unul dintre liderii proiectului, Ion Buraga, le-a cerut membrilor companiei să nu mai abordeze persoane din R. Moldova, indicându-le să stabilească legături cu oameni din Ucraina, pentru a testa o nouă piață de desfacere.

Citiți și: VIDEO/ „Piramida” promisiunilor false: „Eu am înțeles că, de fapt, amăgesc oamenii, așa cum am fost și eu amăgită”

Lume, am un anunț foarte important pentru fiecare dintre voi. Lăsați în pace R. Moldova. Niciun mesaj vocal și absolut nimic ce ar putea ajunge pe internet. Concentrați-vă pe Ucraina. Noul nostru scop și obiectiv este să dezvoltăm procesul în Ucraina, în special în Odesa, unde ne vom lansa și unde vom face primele „prezentări”. Să nu mai văd pe nimeni care lucrează cu moldovenii”, a anunțat Ion Buraga, într-un mesaj video postat în chat-ul privat al proiectului, mesaj recepționat de ZdG, prin intermediul unei persoane care l-a primit.


În aceeași perioadă, Alexei Ghiba, unul dintre fondatorii proiectului, a plecat în Ucraina pentru a organiza un șir de așa-numite „prezentări”, iar ca procesul să fie mai eficient, Ghiba i-a îndemnat pe restul membrilor să-și facă conturi noi pe rețelele sociale și să invite în lista de prieteni doar persoane din Ucraina, pe care, ulterior, ar urma să le abordeze, în privința procurării licenței de membru Pro Team, contra unei sume care variază între 60 și 1500 de euro.

Făceți-vă obligatoriu un nou cont de Facebook, chiar astăzi. Eu deja mi-am făcut unul și am adăugat în lista de prieteni peste 300 de persoane. Oamenii reacționează foarte activ la postările și mesaje mele”, spunea Ghiba în chat-ul privat al Pro Team, în luna decembrie.


Reacția membrilor Pro Team, după publicarea articolului „Piramida” promisiunilor false

Imediat după publicarea articolului din ZdG, Alexei Ghiba a postat un video în chatul proiectului, în care a încercat să testeze cât de mult articolul din ZdG i-a afectat pe membrii companiei. Acesta a scris pe o tablă numele tuturor persoanelor din proiect și le-a îndemnat să evalueze, pe o scară de la 1 la 10, cât de mult cred în el. În momentul publicării mesajului, echipa Pro Team era formată din 38 de persoane.

În cazul în care membrii Pro Team erau întrebați de persoane din afara proiectului despre veridicitatea informațiilor publicate în ZdG, aceștia invocau că, de fapt, articolul ar fi fost făcut la comanda lor, cu scopul de a-și ridica popularitatea. „Nu e pentru prima oară când folosim astfel de tactici. Noi am recurs la acest lucru pentru a ne ridica popularitatea” , se menționează într-un mesaj al unui membru al Pro Team, într-o convorbire consultată și de ZdG.

Câți bani câștigă liderii de la Pro Team

După ce articolul din ZdG a fost distribuit masiv pe rețelele sociale, am aflat că mai mulți membri ai Pro Team ar fi părăsit proiectul. ZdG a identificat o persoană care a fost membru Pro Team și care a fost de acord să ne dezvăluie detalii din interiorul afacerii.

Fost membru Pro Team: Motivele plecărilor sunt de ordin financiar. Noi nu făceam bani. Eram toți plini de datorii.
Reporter ZdG: Cât câștigau liderii de la Pro Team?
Fost membru Pro Team: Anul trecut, a fost o lună în care Alexei Ghiba a câștigat în jur de 10 mii de euro, iar Buraga – vreo cinci mii. Apoi au venit vremuri mai grele. Banii s-au terminat, iar datoriile au început să crească la majoritatea dintre membri.”

Cea mai prolifică lună din activitatea Pro Team ar fi fost luna mai 2021, când afacerea a fost suplinită cu aproape 60 de membri noi, iar în chat-ul proiectului erau înregistrați în jur de 500 de utilizatori. Fostul membru al Pro Team ne-a spus că toate persoanele implicate în proiect strângeau bani pentru a achita petrecerile zgomotoase, cu șampanie și muzică, care ulterior erau afișate cu mult fast pe rețelele sociale. Când cineva dintre membri îl anunța pe Ghiba că nu are bani pentru a sponsoriza un anumit eveniment, liderul Pro Team îl îndemna să facă tot posibilul pentru a-i găsi.

Nu aveți bani? Găsiți-i! E o investiție în business-ul vostru, în libertatea voastră. Dacă o să vă plângeți întruna că nu aveți bani, nu o să aveți nimic, niciodată. Dacă nu aveți bani acum, faceți tot posibilul pentru a-i găsi. Până duminică să aveți fiecare câte 25 de lei. Dacă nu aveți câte 25 de lei pentru a sponsoriza o prezentare, despre ce business poate fi vorba?”, spunea Ghiba în chat-ul organizației.

Ce s-a întâmplat după ce ZdG a publicat articolul despre afacerea „Pro Team”?

În articolul „Piramida” promisiunilor false: „Eu am înțeles că, de fapt, amăgesc oamenii, așa cum am fost și eu amăgită”, publicat de ZdG pe 23 decembrie 2021, relatam despre un proiect activ pe rețelele sociale, care a lăsat mai multe persoane fără mii de euro, iar ulterior, acestea au ajuns să acuze compania de escrocherie și de crearea unei piramide financiare.

La scurt timp după publicarea anchetei, un angajat al Inspectoratului General al Poliției (IGP) ne-a contactat pentru a solicita anumite informații pe care le-am identificat pe parcursul documentării subiectului. Reprezentanții IGP ne-au comunicat că, anul trecut, a fost pornită o cauză penală, conform semnelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 190 alin.(5) Cod penal al R. Moldova (escrocherie), în descrierea căreia figurează platforma Pro Team.

Totodată,la 13 ianuarie curent, la redacția ZdG au venit două cereri prealabile prin care Alexei Ghiba și compania „Cashback Pro” SRL, care nu a fost vizată în articol, solicită dezmințirea informațiilor, prezentarea scuzelor publice și repararea prejudiciului moral în sumă de 100 de mii de lei. În cereri se menționează că articolul publicat de ZdG ar fi lezat onoarea și demnitatea persoanelor care figurează în proiectul Pro Team. Aceștia consideră că ei sunt „corecți în tot ce fac și transparenți” și că „reclamanții au suferit consecințe neplăcute, manifestate prin suferințe psihice și morale, îngrijorarea pentru aceste efecte negative a afacerii, epuizarea emoțională…”.

Cum funcționează proiectul Pro Team?

Activitatea Pro Team este construită în jurul fenomenului cashback, adică procesul prin care, din suma cheltuită într-un magazin online sau offline, cumpărătorului îi este rambursat un anumit procent. Din momentul în care ați devenit membru al companiei, primiți accesul la o platformă, numită Switips, unde puteți face cumpărături online și puteți beneficia de un cashback, în mediu, de patru la sută. În același timp, aveți posibilitatea de a negocia cu diferite magazine, care ar putea deveni, în viitor, parteneri ai platformei. Doar că intrarea în comunitatea Pro Team costă … și costă scump. La început, noul membru este pus în fața unei alegeri. Mai exact, pentru a-și continua activitatea și pentru a putea genera venituri, acesta trebuie să procure o licență. Așa-numitele licențe sunt de cinci tipuri: prima valorează 60 de euro, a doua – 230, a treia – 600, a patra – 1000 și a cincea – 1500 de euro. Apoi, pentru a-și rambursa investițiile, noul membru al Pro Team trebuie să racoleze noi persoane, care trebuie, la rândul lor, să cumpere licențe, iar din prețul lor, un procent anume va fi încasat de el. Afacerea își are originile din Rusia, iar platforma Swittips, în jurul căreia este construit proiectul Pro Team, este clasificată de Banca Centrală a Rusiei ca fiind o „posibilă piramidă financiară”.

ZdG va monitoriza în continuare acest caz.