Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Obiceiuri culinare de Paște din…

Obiceiuri culinare de Paște din mai multe țări ale lumii

Fiecare țară își are obiceiurile și deliciile culinare unice pregătite de Paște. Ouăle sunt simbolul fertilității și renașterii, așa că prezența ouălor colorate în coșul de Paște este o obișnuință nu numai la noi, dar și în alte țări europene.

La noi pe mese tronează pasca, dar și alte țări au variante asemănătoare ei. În Italia se numește pane di Pasqua, în Germania și Austria – Osterkranz, în Olanda – paasstol, în Rusia și Ucraina – kulich, în Cehia – babobka , în Grecia – tsoureki și în Slovenia – potica. În rest, fiecare țară se laudă cu bunătățile ei, gătite după rețete proprii.

Grecia: Miel cu mentă și supă Mayiritsa
De Paște, grecii sărbătoresc cu miel, rumenit în cuptor la foc mic, pe un pat de ierburi aromatice și ulei de măsline. Îl servesc lângă un pahar de vin roșu, sos de mentă sau salate proaspte și o supă din măruntaie de miel numită Mayiritsa. Prăjitura preferată nu e cozonacul, ci niște panici împletite făcute cu suc de portocale și semințe de susan numite Koullourakiak, dar și celebrele baclavale cu multă nucă.

Italia: Colomba Pasquale și miel marinat
Italienii obișnuiesc să iasă la picnic în a doua zi de Paște, dar de Înviere stau acasă și iau masa în familie. Răsfățul culinar e făcut din legume – sparanghel, fasole verde, spanac, salata verde – oua roșii, miel și dulciuri tradiționale. Pane di Pasqua este prăjitura tradițională, asemănătoare cu pasca sau cu cozonacul nostru, în funcție de regiunea în care este pregătită. Cel mai faimos desert pascal este Colomba Pasquale – un cozonac cu coajă de portocală confiată și migdale, copt în formă de porumbel care simbolizează pacea.

Franța: Omleta și frigărui de miel
Paștele e o sărbătoare importantă pe care francezii o celebrează cu mâncare fină. Mielul nu lipsește de pe mesele lor fie la cuptor fie pe frigărui. La paște se mănâncă multă ciocolată.

Scandinavia: Pește și bere
Țările scandinave au meniuri speciale pentru zilele de Paște. Heringul e vedeta meniului, în locul fripturii de miel. Peștele proaspăt, marinat sau afumat este o delicatesă care nu lipsește de pe mese. Este servit pe o chiflă proaspătă sau cu pâine de secară, cartofi și smântână.

Spania: Budinci cu orez și pâine cu cârnați
Spaniolii au o mulțime de bunătăți pentru masa de Paște: de la pâinici speciale cu diverse umpluturi până la feluri de mâncare fără carne. Spaniolii savureaza Hornazo – o pâine cu umplutură de cârnați, bacon și ouă fierte. De asemenea, supa de pește și sparanghelul cu maioneză și usturoi sunt întotdeauna în meniul de Paște.

Sursa: mama.md