Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Andrei Spînu explică cum…

Ministrul Andrei Spînu explică cum vor învăța copiii la iarnă și dacă va fi sistat iluminatul stradal după ora 23:00: „Suntem o țară de gospodari și putem decide când trebuie să economisim”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu exclude că la iarnă copiii ar putea învăța „o perioadă scurtă online” sau ar putea avea „o vacanță mai mare”, în cazul unei situații extreme în ceea ce privește livrarea gazelor naturale. De asemenea, ministrul Spînu spune că măsura de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice privind sistarea iluminatului stradal după ora 23:00 va rămâne „la discreția autorităților locale”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui video publicat pe pagina de Facebook a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în care au fost oferite detalii despre Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2022-2023.

„Facem tot posibilul ca să asigurăm școlile cu combustibil alternativ, lemn și cărbune. Pentru școlile care pot utiliza doar gazul, ne vom asigura să livrăm suficient gaz pentru încălzire. În același timp, conform planului, într-o situație extremă, nu excludem că în mijloc de iarnă va trebui să învățăm o perioadă scurtă online sau să avem o vacanță mai mare. Până atunci, de 1 septembrie, mergem toți la școală”, spune ministrul Spînu.

Cât despre sistarea iluminatului stradal după ora 23:00, ministrul Andrei Spânu sune că decizia respectivă a fost lăsată „la discreția autorităților locale”.

„Această decizie, am considerat ca să o lăsăm la discreția autorităților locale. Suntem o țară de gospodari și putem decide când trebuie să economisim”, a menționat Spînu.

De asemenea, Andrei Spînu spune că și în acest an cetățenii vor primi compensații la facturile pentru gazele naturale, însă vor primi acest ajutor doar „cei care au mai multă nevoie”, adică 80% dintre cetățeni.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat mecanismul care va veni și va compensa în factură pe cei care au nevoie, noi credem că cei care au mai multă nevoie, trebuie să primească mai mult ajutor. Din calculele noastre, peste 80% din gospodării vor primi suport”, a mai declarat ministrul Spînu.

Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2022-2023, presupune, potrivit ministrului Andrei Spînu, economisirea voluntară, a minim 15% din consumul normal de gaze naturale, pregătirea surselor alternative de încălzire și crearea stocurilor de gaze naturale.

„Ne propunem să economisim voluntar, minim 15% din consumul normal de gaze. Așa fac toate țările din Europa: Germania, România, Polonia, Italia. Și așa vom face și noi. Repet, este o măsură voluntară.

Ne pregătim cu surse alternative de încălzire. Vom achiziționa păcură pentru Termoelectrica. Moldsilva se va sigura că ajunge lemn pentru fiecare. Vom cumpăra mai mult cărbune.

Facem stocuri de gaze, deja avem făcute 24 de milioane de metri cubi și avem contractat un credit de 300 de milioane de euro. În caz de necesitate, vom folosi aceste resurse pentru a cumpăra gaz de pe piețele internaționale.

În caz de sistare de 100% a livrărilor de gaz de către Gazprom, avem un plan din 27 de măsuri care va fi aplicat pentru a trece cu bine de această iarnă. Printre ele, reducerea temperaturii agentului termic cu 10%, importul de energie electrică din Ucraina în cantități mai mari, lucru de la distanță în sectorul public și/sau privat. Limitarea consumului de gaz pe timp de weekend.

Se va crea o comisie guvernamentală care va include toate personale responsabile pentru a gestiona implementarea acestui plan. Comisia va decide aplicarea măsurilor doar dacă situația o va cere”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Proiectul privind aprobarea măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023, propus pentru consultări publice, prevede inclusiv reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, sistarea iluminatului stradal după ora 23:00 și organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line (10zile/lună).

Potrivit autorilor proiectului, au fost analizate 3 scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale în proporții de 35%, 50% și 100%.

Anterior, ministrul Andrei Spînu declara că indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece, cu minim 15% și pentru a asigura cetățenii cu energie.

„Avem rezerve financiare pentru a putea face față unor situații extreme. Mă refer la limitarea sau întreruperea livrărilor de gaze naturale. Suplimentar, trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru a reduce din consum acolo unde este posibil. Ne propunem o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaze naturale, așa cum o fac toate țările din Uniunea Europeană”, a spus anterior ministrul Andrei Spînu.

Sistarea iluminatului stradal după ora 23:00 și studii online 10 zile pe lună. Măsurile propuse de Guvern pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Proiect, supus consultărilor publice – DOC

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.