Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Cine va opri Rusia?

Editorial Cine va opri Rusia?

De duminică intrăm în Săptămâna Paștelui. Unii – trecuți prin post și rugăciune (în spiritul Sfintei Sărbători a Învierii Domnului), alții, contrar acestei stări de spirit –  mai resemnați din considerentul unui nou Paște cu război, un război care, deși nu ne vizează direct, este o amenințare și pentru noi, ne afectează și ne complică viața și existența și așa complicate.

Da, acest război nu umblă pe uliţele noastre cu tancuri, așa cum o face în Ucraina, nu ne pradă casele, nu ne atacă cu drone, nu survolează spațiul nostru aerian cu avioane militare de vânătoare, nu ne bombardează locuințele și nu împuşcă în noi, dar e același război, capabil să facă oriunde aceleași rele pe care le face în Ucraina. Niciun război nu e de capul lui, ele toate sunt cu stăpâni și fac voia și interesele stăpânilor, fie că acționează în Ucraina, R. Moldova, fie că dincolo de ele. Contează pe cât de mult sunt respectate regulile de conduită pe care Moscova le pretinde ca „bune” pentru relațiile cu ea. E cazul pentru care a fost „penalizată” acum doi ani Ucraina și amenințată periodic să fie penalizată și R. Moldova. Ascultare sau război: asta-i condiția pe care Kremlinul i-o pretinde Ucrainei, pe care Kievul nu vrea s-o accepte și pentru care Rusia continuă să lanseze zilnic noi atacuri masive împotriva Ucrainei. Îi este distrusă metodic infrastructura civilă. Comunicatele oficiale de presă anunță zilnic morți și răniți. Tot mai des e vizată regiunea Odesa. Se fac tot mai multe aluzii la Gurile Dunării și Bugeacul Istoric, ceea ce reconfirmă faptul că Rusia nu a renunțat la R. Moldova și o are în planurile ei legate de Odesa, atât pentru a prelua puterea la Chișinău în cadrul prezidențialelor din toamnă, cât și pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei. Avem împreună cu Ucraina un război comun.

Nici Postul Paștelui nu i-a putut opri pe marii Ginghis Hani ai zilei din ambițiile lor expansioniste, din orgoliile și gloriile lor. În prag de Paște – niciun cuvânt despre pace. E „prea devreme”, a fost răspunsul lui Putin într-o conferință de presă la Moscova. Iar Serghei Lavrov de la Externele ruse a anunțat într-un alt interviu pentru presa rusă că „suntem pregătiți pentru discuții” de pace, dar „situația de pe teren s-a schimbat semnificativ și „aceste realități trebuie luate în considerare” – aluzie la teritoriile ucrainene asumate după 24 februarie 2022. Și nu doar atât. Rusia planifică pentru jumătatea a doua a lunii mai o nouă ofensivă masivă în Ucraina și ocuparea de noi teritorii după ce „unitățile militare ucrainene s-au retras de pe unele poziții din estul Ucrainei… Situația operațional-strategică tinde să se agraveze în contextul multiplelor atacuri rusești…” Este declarația șefului forțelor armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski. Săptămâna trecută, SUA au aprobat un pachet de asistență militară de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Marea Britanie a anunțat o creștere a ajutorului militar pentru Ucraina de 3 miliarde de lire pe an. Acum este important ca „nevoile de armament să ajungă la timp”, spune Sîrski.

Suntem la al 3-lea Paște cu război de la agresarea Ucrainei pe 24 februarie 2022, la al 79-lea Paște – de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial și la al 33-lea – de la colapsul URSS… De la 24 februarie 2022 sunt 799 de zile de război. Și nici una de pace. Cine va opri războiul? Cine va opri Rusia?

Suntem la al treilea Paște cu război de la agresarea Ucrainei pe 24 februarie 2022, la al 79-lea Paște – de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial și la al 33-lea –  de la colapsul URSS. Era cazul ca după atâția ani și eforturi diplomatice să se ajungă din nou la ce putea fi mai rău? La un nou război, despre care nimeni nu știe când și cu ce se va încheia? Nu pot și nici nu vreau să admit că Rusia, cu potențialul intelectual pe care-l are, nu a putut gândi nimic altceva mai bun decât acest război în clarificarea relațiilor ei cu Ucraina, tot așa cum e greu să credem că Ucraina ajunsese un pericol militar pentru Rusia. Moscova mai degrabă a vrut decât nu a vrut acest război. Putin avea deja bătut în cuie planul de refacere a URSS. Întrebare: ce ar zice Putin dacă Zelenski ar veni mâine cu ideea ca războiul să fie transferat și pe teritoriul suveran al Rusiei și ceea ce face Rusia în Ucraina să facă și Ucraina în Rusia? Întrebarea, evident, e mai mult retorică în cazul în care vorbim de o Rusie – puterea nucleară nr. 1 în lume. Să fi uitat Rusia de lecțiile Războiului Doi Mondial când puterea nr. 1 era Germania, iar frontul în prima lui fază ajunsese până sub Moscova? Sau altceva, dar din istoria mai recentă: la summitul de la Malta din 1989, Secretarul General al PCUS, Mihail Gorbaciov și Președintele SUA, George H. W. Bush, se înțelegeau să renunțe la rivalitățile dintre cele două „superputeri”, să pună capăt Războiului Rece și să dea o nouă șansă unificării Europei după căderea Cortinei de Fier.

Marile puteri nu au discutat la Malta o nouă reîmpărțire a sferelor de influență în Europa, așa după cum o făcuseră în 1939 Stalin cu Hitler, ci renunțarea la acest gen de „afacere” criminală în politica mare. A fost o șansă de împăcare între cele două „lumi” și a reușit. Spre regret însă, ceea ce a fost posibil cu Gorbaciov și Busch nu a mai fost posibil cu cei care i-au urmat și regula „dă la bot cine poate, nu cine merită”  a rămas. Și posibil să mai rămână, cel puțin atât timp cât marile puteri nu vor înțelege că ele nu-și aparțin și nu sunt pentru a se război între ele. Marile puteri sunt pentru a echilibra și ordona lucrurile în lume, mai ales în condițiile în care pretențiile globaliste în lume cresc și odată cu ele, cresc și riscurile unei dictaturi mondiale.  

Vine Paștele. Cu război. Ca și în 2022? Ca și în 2023? În 2022, de Paște, Biserica Rusă venea cu „rugăciuni speciale” la Cer „pentru oamenii care se află în zona de război – să le vindece rănile trupești și mai ales, duhovnicești…” În 2023, aceeași Biserică le cerea părților un armistițiu de încetare a focului pentru 36 de ore, Kievul  însă a respins apelul, acuzând BOR că acționează doar ca un „propagandist de război” de partea Rusiei.

„Războiul trebuie oprit… De ce atâta moarte? Să nu capitulăm în fața logicii armelor” – citat din mesajul Papei Francisk cu prilejul Paștelui Catolic. De la 24 februarie 2022 sunt 799 de zile de război. Și nici una de pace. Cine va opri războiul? Cine va opri Rusia?