Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ Percheziții într-un dosar de…

VIDEO Percheziții într-un dosar de delapidare a bugetului unui spital din Bălți, donațiile „de milioane” primite de Renato Usatîi și măsuri la aeroportul din Chișinău în contextul sărbătorilor pascale | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Un judecător a fost condamnat la închisoare într-un dosar de corupere pasivă, iar altul a fost achitat în așa-numitul dosar „Laundromat”. Tot astăzi vorbim despre perchezițiile în care a fost vizată directoarea Spitalului de Psihiatrie din Bălți și vă spunem ce donații „de milioane” a primit politicianul Renato Usatîi.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Ofițerii CNA au desfășurat, marți, mai multe percheziții într-un dosar de delapidare a bugetului Spitalului de Psihiatrie din Bălți. Descinderi au avut loc la directoarea interimară a Spitalului, Olesea Deliu, la un consultant juridic al instituției și la reprezentantul unei firme. Conform procurorilor, directoarea interimară a instituției medicale ar fi majorat nejustificat unele cheltuieli, iar din diferența obținută ar fi fost confecționat mobilier instalat în casa acesteia. Conform CNA, bugetul instituției ar fi fost delapidat cu circa 100 de mii de lei. Toate persoanele vizate urmează a fi cercetate în stare de libertate.

Noțiunea de femicid, definită ca uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen, ar urma să fie introdusă în legislația R. Moldova, în urma unui apel public venit din partea mai multor organizații neguvernamentale. Subiectul a fost discutat marți în cadrul unor audieri publice organizate de Parlament privind răspunsul statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor din R. Moldova, după moartea tinerei de 19 ani Ana-Maria.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției: „Zilnic, în R. Moldova, Poliția este sesizată de 5-10 ori despre dispariția minorilor și este obligată să răspundă imediat pentru identificare, localizare și readucerea minorilor în familie sau în centrul de unde au plecat. Cu regret, trebuie să remarc că pârghiile legale pe care le avem la ziua de astăzi nu sunt cele mai favorabile unor astfel de procese”.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, anual sunt înregistrate circa 5-6 mii de victime ale violenței în familie.

Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei de 19 ani, Ana-Maria, nu va fi testat la poligraf. Solicitarea în acest sens a avocatului suspectului a fost respinsă, marți, de procurorul de caz. Totodată, acuzatorii de stat au decis să înainteze în privința suspectului, pe lângă acuzația de răpire și omor a unei femei gravide, și infracțiunea de viol. Reprezentanții Procuraturii Generale au declarat pentru ZdG că învinuitul a refuzat să se expună asupra învinuirii și să facă declarații pe caz. Iar Alexei Cotorobai, fratele lui Gheorghe Cotorobai, va fi investigat de Procuratura Generală în cazul de deces al unui copil de 10 luni, care s-a produs acum 14 ani. Alexei Cotorobai este acuzat de rudele copilului că s-ar face vinovat de decesul copilului, iar cazul ar fi fost mușamalizat. 

Pentru decesul copilului a fost condamnată la închisoare cu suspendarea pedepsei mama acestuia, care era minoră atunci. Mama fetei, adică bunica bebelușului decedat, a spus pentru Ziarul de Gardă că ea și fiica ei au fost amenințate de către Alexei Cotorobai, iar de frică au fugit din R. Moldova. Detalii găsiți pe zdg.md.

Magistratul Judecătoriei Drochia Vale­riu Ghe­dre­u­țan a fost condamnat la 10 ani de închisoare, cu amendă de 200 de mii de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de demnitate publică pentru o perioadă de 10 ani. Numele judecătorului figurează într-un dosar de corupere pasivă. Decizia a fost luată, marți, de Curtea de Apel Bălți, care a casat parțial sentința Judecătoriei Soroca din ianuarie 2018, care-i stabilise o pedeapsă mai blândă judecătorului. Totodată, judecătorii Curții de Apel Bălți au dispus confiscarea din contul inculpatului, cu trecerea forțată și gratuită în proprietatea statului, a sumei de 6 400 de euro, menținerea sechestrului aplicat pe mijloacele bănești de 2600 de dolari și de 1150 de euro, ridicate de la inculpat, pentru asigurarea confiscării speciale și pedepsei penale cu amendă. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Încă un judecător cercetat în dosarul Laundromat, considerat a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, a fost achitat. Este vorba despre Mihail Moraru, care a activat la Judecătoria Ungheni. Potrivit TV8, decizia de achitare a magistratului, din motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, a fost pronunțată, marți, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Decizia vine la scurt timp după ce alți doi judecători, Garri Bivol și Ştefan Niţă, inculpați pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, au scăpat de pedepse.

Un bărbat de 28 de ani a fost împușcat marți, în centrul capitalei, de către un alt bărbat în vârstă de 44 de ani. Potrivit poliției, victima și agresorul ar fi consumat împreună băuturi alcoolice, iar la un moment dat între cei doi s-ar fi iscat un conflict în timpul căruia a fost efectuată împușcătura. Conform medicilor, starea victimei este stabilă. Oamenii legii au constatat că arma era deținută ilegal. Autorul a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta a fost condamnat anterior la 9 ani de închisoare pentru comiterea mai multor infracțiuni.

Două milioane de euro donați de un prieten înainte de moarte, aproape 600 de mii de lei salariu obținut de la partid, 2,5 mii de lei obținuți din vânzarea unor bunuri și 700 de lei din dobândă. Acestea sunt veniturile pe care le indică în 2023 președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi. Acesta declară și o altă donație generoasă, pe care însă a obținut-o anterior, un ceas Bregue, în valoare de 150 de mii de euro. Mai multe detalii despre veniturile lui Renato Usatîi în 2023, aflați de pe zdg.md.

Zero venituri salariale, 411 lei obținuți dintr-un depozit bancar, peste 36 de mii de lei ridicați de la Casa Națională de Asigurări Sociale și 372 de mii de lei obținuți din donații. Acestea sunt veniturile pe care le indică în 2023 familia președintelui partidului „Victorie”, Vadim Grozavu, în declarația de avere și interese personale pe care a depus-o la o săptămână după ce a participat la constituirea, la Moscova, a blocului „Victorie”, alături de liderii altor partide afiliate ex-deputatului Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”. Familia Grozavu deține 12 automobile de diferite mărci, cumpărate în perioada 2008-2023, o casă de peste 83 de metri pătrați, cu valoarea declarată de 108 mii de lei, obținută prin donație, dar și un garaj, obținut tot prin donație.

Creat în decembrie 2022, cu adresa juridică în locuința soților Ceban din sectorul Buiucani al capitalei, partidul Mișcarea Alternativa Națională, condus de edilul Ion Ceban, are în calitate de membri zeci de angajați din cadrul Primăriei municipiului Chișinău și din subdiviziunile acesteia. Ziarul de Gardă le-a verificat averile și a constatat că, pe parcursul anului 2023, aceștia și-au cumpărat apartamente, automobile și spații comerciale sau au raportat recompense, indemnizații și donații de zeci de mii de euro. Detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru – zdg.md.

R. Moldova va putea exporta, în premieră, carne de pasăre în Uniunea Europeană. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susțin că piața Unică Europeană constituie, citez „o oportunitate deosebită pentru producătorii moldoveni, pentru că îi determină să lucreze mai mult în vederea creșterii competitivității producției lor”. În martie 2023, țara noastră a fost listată, pentru prima dată, în regulamentele UE, obținând dreptul de a exporta carne procesată de pasăre și ouă de consum.

Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Tehnică din Moldova ar putea fuziona, formând o singură instituție de învățământ. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că inițiativa vine din partea rectorilor și că fuziunea nu ar urma să fie anunțată înainte de începutul anului 2025.

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării: „Este o discuție incipientă la această etapă. Rectorii urmează să aibă discuții mai aprofundate cu colectivele din fiecare universitate. Sunt două cele mai mari universități pe care le avem, respectiv va fi o discuție care va dura și va fi necesară o susținere din partea majorității celor care sunt astăzi în aceste universități”.

Potrivit autorităților din educație, în perioada 2013-2014 erau 78 de mii de studenți la ciclul de licență, iar în prezent sunt circa 42 de mii, adică de două ori mai puțini.

Persoanele care aruncă deșeuri în cantități mari pe marginea drumurilor, lacurilor, râurilor sau în pădure ar putea fi sancționate mai dur. Săptămâna aceasta, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a declarat că este analizată și „opțiunea de a fi confiscat autovehiculul din care s-a aruncat gunoi în cantități mari”.

Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului: „Cu părere de rău, astfel de situații sunt tot mai des întâlnite în satele și orașele noastre. Iar noi trebuie să înțelegem un lucru simplu: vom avea un mediu curat și plăcut atunci când ne vom implica fiecare dintre noi –  fie prin acțiuni de curățenie și prevenire, dar și raportare a cazurilor de aruncare a gunoiului”.

Recent, în mediul online au fost publicate imagini cu o femeie care arunca mai mulți saci cu gunoi pe marginea unui drum din raza orașului Codru. Deși era filmată, femeia a lăsat sacii pe marginea drumului, a urcat în mașină și a plecat. 

Începând cu 1 mai, accesul în incinta Aeroportului Internațional Chișinău este permis doar pasagerilor, personalului care exercită atribuții de serviciu, precum și membrilor de echipaje ale aeronavelor. În condițiile unui flux crescut de călători în perioada sărbătorilor pascale, pentru a exclude formarea ambuteiajelor în fața aerogării, autoritățile solicită prezentarea la aeroport cu cel puțin trei ore până la zborul planificat. 

În ultimele zile, forțele ruse au lansat atacuri masive cu rachete asupra regiunii Odesa, aflată la aproape 200 de km de Chișinău. În urma bombardamentelor, cel puțin opt persoane au murit, iar peste 30 au fost rănite. Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită neanunțată la Kiev. În cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Zelenski, șeful NATO a afirmat că fluxurile de arme și muniții către Ucraina vor crește.

Unele falsuri privind subiectul integrării europene a R. Moldova au reușit să pătrundă și în rândul electoratului pro-european. La Ialoveni, unde peste 80% din alegători au votat pentru partide pro-europene la ultimele alegeri parlamentare, pe lângă oamenii care susțin integrarea europeană și spun că vor vota PENTRU la referendum, am întâlnit și persoane eurosceptice, care au invocat diverse temeri legate de Uniunea Europeană.  Multe dintre aceste temeri sunt rezultatul unor informații false diseminate în spațiul public, afirmă experții consultați de Ziarul de Gardă. Un material video la acest subiect publicăm sâmbătă, 4 mai, pe canalul Ziarului de Gardă de pe YouTube.