Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Sistarea iluminatului stradal după ora…

Sistarea iluminatului stradal după ora 23:00 și studii online 10 zile pe lună. Măsurile propuse de Guvern pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Proiect, supus consultărilor publice – DOC

Reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (după ora 23:00) și organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line (10zile/lună), acestea ar putea fi unele din măsurile necesare de implementat pentru atenuarea impactului crizei energetice, în caz de limitare a furnizării gazelor naturale.

Un proiect în acest sens, privind aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023 a fost propus pentru consultări publice.

Potrivit proiectului, R. Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale, practic 100% sunt livrate de compania rusă SAP „Gazprom”.

„Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate.

Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux invers)”, se arată în textul proiectului propus spre consultări publice.

Prin urmare, potrivit autorilor, având în vedere contextul local și regional privind aprovizionarea cu gaze naturale, precum și amenințările de limitare, sistare a furnizării gazelor naturale din import în conformitate cu noul Acord Adițional la Contract încheiat între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” în octombrie 2021, au fost analizate 3 scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale în proporții de 35%, 50% și 100%, fără ca să existe defecțiuni tehnice pe direcțiile de transport al gazelor naturale (din import) sau defecțiuni tehnice în rețelele de transport al gazelor naturale.

Astfel, în cazul în care nivelul furnizării gazelor naturale va fi limitat în proporții de 35%, 50% și 100%, autoritățile propun:

  • Reducerea temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%
  • Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (după ora 23:00)
  • Organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line (10zile/lună)
  • Trecerea centralelor electrice cu termoficare (CET) a fabricilor de zahăr la combustibil alternativ, ICS ”Moldova-Zahar” SRL și IM “Südzucker Moldova” SA
  • Reconectarea cazanelor pe biomasă în cadrul instituțiilor publice
  • Trecerea Termoelectrica (CET sursa 1) la combustibil alternativ (păcură)
  • Creșterea cererii de lemne de foc cu aproximativ 50%, urmare a creșterii prețului gazelor naturale
  • Creșterea cererii de cărbune cu aproximativ 50%, urmare a creșterii prețului gazelor naturale
  • Utilizarea stocurilor strategice de gaze naturale disponibile 0 24,5
  • Utilizarea stocurilor de gaze naturale din rețelele de transport naționale
  • Asigurarea valorii maxime a limitei contului operațional de echilibrare în punctele de interconectare
  • Deconectarea consumatorilor întreruptibili conform HG
  • Accesarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și BERD ratificat, în vederea realizării proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”.

„Reieșind din scenariile analizate se poate conchide că, în cazul limitării furnizării gazelor naturale cu 35% sau 50% în perioada octombrie 2022 – martie 2023, nu va fi necesar a deconecta careva consumatori întreruptibili, în condițiile în care vor fi realizate/îndeplinite toate măsurile preventive și de atenuare a impactului limitării gazelor naturale enumerate în Plan.

În cazul limitării/sistării furnizării gazelor naturale cu 100%, începând cu luna noiembrie va fi necesar a purcede la deconectarea parțială a consumatorilor întreruptibili și a procura volume suplimentare de gaze naturale din alte surse sau de pe piața spot pentru acoperirea consumului estimat, chiar dacă ar avea loc deconectări ale consumatorilor întreruptibili”, se arată în textul proiectului propus spre consultări publice.

Cele trei scenarii privind limitarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom au fost prezentate marți, 2 august, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit lui Spînu, indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece, cu minim 15% și pentru a asigura cetățenii cu energie.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a subliniat că „ne așteaptă o iarnă complicată” în care R. Moldova va trebui să economisească, să identifice combustibil alternativ de încălzire, să aibă gospodăriile asigurate cu lemne și cărbuni și să se ofere compensații celor care au nevoie.

„Toți consumatorii casnici vor avea în continuare acces la căldură. Indiferent de scenariile care se vor derula. Guvernul va fi alături de oameni în această perioadă. Vom avea rezerve de gaz, surse alternative de import. Ne pregătim de scenariile în care unele întreprinderi trec pe surse alternative de energie și vom promova consumul rezonabil în instituțiile publice, în companii și la consumatorii casnici”, a declarat ministrul Infrastructurii în cadrul unei conferințe de presă cu privire la acțiunile întreprinse de Guvern pentru pregătirea sezonului de încălzire 2022-2023.

Pentru diversificarea surselor de energie alternativă a gazelor naturale vor fi suplinite rezervele de stat cu păcură.

„Păcura este o alternativă la gazele naturale pentru Termoelectrica, pentru a produce energie electrică și a asigura cu căldură municipiul Chișinău. Totalul necesar este de aproximativ 216 mii de tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2022. Au fost semnat deja contractul de achiziție pentru primele volume de păcură care merg în rezervele de stat. Nu voi putea face publică informația privind cantitatea, ținând cont că rezervele de stat sunt secret de stat”, a spus ministrul Infrastructurii.

În perioada următoare, Guvernul va veni cu mai multe detalii despre planul de acțiuni privind asigurarea populației cu lemn de foc. Potrivit ministrului, Executivul va facilita și importul de cărbune. „Vom veni cu decizii care să ajute să atragem o cantitate suplimentară cel puțin 100 mii tone de cărbune”, a afirmat Andrei Spînu.

Printre acțiunile întreprinse deja de Guvern pentru pregătirea de sezonul rece, Spînu a menționat aprobarea legii privind fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care va permite acordarea, în factură, a compensațiilor lunare pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică.

„La fel cum am făcut anul trecut, vom face și anul acesta. Oamenii care au cel mai mult nevoie de ajutor vor primi acest ajutor în factură”, a declarat Andrei Spînu.

În același timp, R. Moldova a semnat un acord de împrumut cu BERD în valoare de 300 de milioane de euro.

„Avem rezerve financiare pentru a putea face față unor situații extreme. Mă refer la limitarea sau întreruperea livrărilor de gaze naturale. Suplimentar, trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru a reduce din consum acolo unde este posibil. Ne propunem o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaze naturale, așa cum o fac toate țările din Uniunea Europeană”, a accentuat ministrul.

Spînu a mai menționat că R. Moldova și-a făcut deja stocuri de gaze de 24 de milioane de metri cubi și a primit 75 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru atenuarea impactului socio-economic produs de creșterea prețurilor la gaze naturale.

Guvernul urmează să stabilească acțiunile necesare care trebuie să fie întreprinse de către autorități și întreprinderi pentru prevenire și atenuare impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizărilor gazelor naturale.